onsdag 1 november 2023

Hål i huvudet

Den som inte jobbat ska inte få pension

Det är för mycket som är illa skött i dagens Sverige. Vad fan hände? I Mora kan vi läsa de bevingade orden ”I fäders spår mot framtida segrar”. Nu är det mest urspårat som gäller kopplat till det som politiken förväntas styra. Hur blev det så? Jag är säker på att ett skäl är att politiken blivit en karriär från ungdomsförbund och vidare. Ingen borde kunna vara kvalificerad för ett ledande politiskt uppdrag utan att ha minst flera års riktig arbetslivserfarenhet i bagaget. Då skulle inte politiken bli så urspårad. Den blir som en lekstuga där ungdomsförbundens logik och kompispakter lever vidare i rum som ska vara fyllda av vuxna och erfarna. 

Ett exempel på denna urspårning är att människor som invandrar och aldrig bidrar i vårt nationella samhällsbygge ändå ska få garantipension! Varför då? Pensionssystemet ska vara något man själv sparar till genom att jobba och just bidra till samhällssystemet. Bidra till att alla våra barn får gå i skolan. Att alla får bra sjukvård. Att själv vara med och finansiera sin egen tid som pensionär. ”Gör din plikt, kräv din rätt” är satt ur spel om inte självklara motprestationer krävs. 

Nedan ledare av Karin Pihl, GP, beskriver väl hur vansinnigt orättvist det är med ett garantipensionssystem som till och med anses kunna ge en högre pension till en person som aldrig tjänat pengar jämfört med en person som jobbat och tjänat pengar i över 30 år. 

Det ska löna sig att ha arbetat. Det tycker alla. Men i verkligheten är det annorlunda, visar en rapport från SPF Seniorerna och som Expressen uppmärksammat. Rapporten har jämfört olika hypotetiska pensionärer. De har arbetat i 40 år, med en lön vid pension på 25 000 kronor till 45 000 kronor. De med lägst slutlön i exemplet – de som arbetat som städare, butiksbiträde och förskolelärare, har även garantipension.”

”De hypotetiska pensionärernas inkomst har sedan jämförts med någon som inte har jobbat och därför bara lever på garantipension och bostadstillägg från staten. Garantipension är en del av den allmänna pensionen som går ut till pensionärer som aldrig arbetat, eller haft en mycket låg lön, ofta på grund av deltidsarbete. Resultatet visar att många går minus på att ha arbetat i Sverige. Vad man får i pension och bidrag beror på en rad faktorer förutom vad man tjänat under sitt yrkesliv, som när man slutar jobba, huruvida man haft tjänstepension, om man är gift och hur hög hyra man har. Det går så att säga inte att dra alla över en kam. Men resultatet är tydligt. Vill man vara riktigt säker på att inte ”förlora” på att ha arbetat ska man se till att ha tjänat en del under livet.”

”Orättvisorna blir extra kännbara i arbetaryrken. Exempelvis har en undersköterska med slutlön på 30 000 kronor hela 1 600 kronor mindre efter skatt jämfört med en som aldrig arbetat och lever på garantipension och fullt bostadstillägg. Tillägget är ett bidrag som man kan få om man har höga boendekostnader relativt sin inkomst. Det är dessutom skattefritt och kan delas ut även till människor som äger en lägenhet eller villa, eftersom bostaden (bisarrt nog) i inte räknas in som en ekonomisk tillgång i detta fall.”

”I Sverige förlorar alltså många på att ha jobbat. Hur kan det vara möjligt?”

https://www.gp.se/ledare/omoraliskt-att-den-som-aldrig-arbetat-får-högre-pension-än-undersköterskan-1.113633453

Det är synd om svenskarna. Pensionssystemet klarar inte heller att landets makthavare, som påverkar våra pensioner, kraftigt missköter sina uppdrag. Vem behöver ovänner om man till exempel har ”vänner” som Alectas tidigare styrelse och företagsledning och Riksbankens ledning? Visst gör alla som vågar fatta beslut misstag men det får väl vara måtta på misstagen om det är erfarna och välbetalda som sitter vid ”rodren”, eller? 80 miljarder kronor har Riksbanken sprängt iväg av folkets pengar på framförallt privata fastighetsobligationer 😱. Alecta har smällt iväg runt 20 miljarder kronor på köp av bankaktier i USA och många miljarders tapp i fastighetsaktien Heimstaden.

Nedan SvD artikel om delar av ovan fiaskon är läsvärd. Det är synd om svenskarna. Och om våra förfäder som lämnade ett välskött samhälle vidare till oss.

”I dagarna har Erik Thedéen varnat för att Riksbanken behöver upp till 80 miljarder kronor i nytt kapital av staten, det vill säga av skatte­betalarna. Orsaken är de enorma förluster Riksbanken gör på de värdepapper den köpte under åren 2015–2021. Förlusterna är så omfattande att om Riksbanken hade varit ett privat företag hade den varit konkurs­mässig.”

”Varför gör Riksbanken så stora förluster? Ytterst handlar det om vad den förre riksbanks­chefen Stefan Ingves i en intervju 2017 kallade ”ett samhälls­experiment vi aldrig gjort tidigare”. Experimentet gick ut på att Riksbanken under en högkonjunktur köpte värde­papper och införde negativ styrränta. Det var helt i strid mot det sedvanliga receptet för stabiliserings­politiken att strama åt i goda tider och stimulera under dåliga.”

https://www.svd.se/a/3EGQzA/andersson-och-jonung-riksbanken-maste-erkanna-sina-misstag

Varför är vi inte ute och demonstrerar mot denna orättvisa idioti? ”Gör dinnplikt, kräv din rätt” måste gälla. Ett försäkringssystem som människor bara får rätt till utan olika former av kostnader är ohållbart! Är det svårt att förstå? Dagens system är inte rättvist!

Pensionssystemet är idiotiskt! Läs gärna även nedan ledare i Expressen.

"Politikerna måste börja föra en seriös, och öppen, debatt om villkoren för pensionen framöver. Börja gärna i dag. När valår närmar sig är det för sent."

Nästa år kommer majoriteten av de äldre att få en del av sina pengar från den statliga garantin. Det är helt orimligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar