Ett ohållbart alternativ
Makten är viktig. Men till vilket pris? Politiska partier finns för att som gemensam kraft kunna påverka så mycket som möjligt i önskad riktning. Maximera makt uttryckt i klarspråk. Och hur mycket kan man påverka i ett allt mer överreglerat samhälle? Allt för lite när EU och riksdagen toppstyr på tok för mycket. Samtidigt kan små partier påverka väldigt mycket i en tid där det politiska samarbetspusslet blivit mycket svårare än förr. Att tro att sossarnas långa minoritetsstyre i Sveriges riksdag, med dörrmattan Vänsterpartiet, ska fungera utan tydliga avtal när över tre partier behövs i leken är naivt.
När Utvecklingspartiet demokraterna efter valet 2022 skulle välja bland alternativa vägval var ”styrbarhet” av Uppsala kommun ett viktigt kriterium. Det mandatsvaga och stadsbyggnadsröriga alternativet M, C, KD och L tyckte att de hade förutsättningarna för att bra kunna styra Uppsala med endast 32 av 41 nödvändiga mandat. Ett svagt och rörigt gäng beroende av både SD och UP. Och ett SD de inte ens kunde skriva ett tydligt samarbetsavtal med…
Gång efter gång bjuds nu Uppsala läns invånare på hur rörigt det är med samarbeten som inte har tydliga innehåll och processer för ordningen säkerställt. Inget parti som har möjlighet att spela avgörande roller ställer upp som ”dörrmatta” till makten. Så enkelt är det. UNTs ledare skriver läsvärt om den naiva inställningen att stödpartier kan behandlas som ”dörrmattor”.
”Tiden för renodlade höger- och vänsterstyren i Region Uppsala är över.”
”Egentligen har det hela tiden varit en tidsfråga. Nedräkningen började när Sverigedemokraterna för första gången tog plats i (dåvarande) landstingsfullmäktige – och nu har vi nått fram till noll. Tiden för renodlade rödgröna eller borgerliga regionstyren är över.
Fredagens pressträff med Sverigedemokraterna, där partiet förklarade att det inte längre kommer att passivt stödja alliansen är sannolikt slutpunkten för blockpolitiken i regionen. Det går inte för de traditionella partierna att agera som om de disponerade samtliga mandat i regionfullmäktige, när Sverigedemokraterna har 14 av 101 mandat.”
”Sverigedemokraterna kan med sina ledamöter agera tungan på vågen i regionen. Regionrådet Jonathan Othén (SD) och gruppledaren Christer Olsson (SD) förklarade på förmiddagens pressträff hur man kommer agera om alliansen fortsätter att ta deras stöd för givet och dessutom driva en politik som går på tvärs med vad SD önskar. Till att börja med kommer man att lägga ned sina röster i fullmäktige och nämnder med moderat ordförande. Om detta inte lyckas få det nuvarande styret till förhandlingsbordet kommer man även att börja lägga ned sina röster i de nämnder som leds av Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna.”
”Får partiet inte igenom sitt lokala Tidöavtal är alliansstyret i praktiken över – i varje enskild omröstning kommer de rödgröna partierna att vinna, eftersom de samlar 48 mandat mot alliansens 39. De har dock inte egen majoritet, så de kan också när som helst förlora en omröstning, om SD helt plötsligt röstar som de borgerliga.”
”Det går också att kasta in handduken och låta Socialdemokraterna försöka bilda ett hållbart styre. Men utmaningen är egentligen densamma, utan att locka över partier från andra sidan blockgränsen blir det skakigt.”
”Att bilda ett blocköverskridande styre borde dock vara målet, oavsett om det leds av S eller M. SD-alternativet bör kastas åt sidan. Det är klart att Sverigedemokraterna gärna vill få till ett avtal med alliansen, men frågan är om det är värt det. Både vad gäller de sakpolitiska eftergifter det skulle innebära och om det alls går att lita på att SD inte snart kommer med nya krav.”
”En sak är dock säker, tiden för stabila styren baserade på de traditionella blocken är förbi.”
https://unt.se/ledare/artikel/alliansstyret-i-regionen-ar-over-som-vi-kanner-det/l7eq4k5j
https://unt.se/debatt/artikel/sverigedemokraterna-redo-att-falla-alliansen-i-region-uppsala/jdddn4xj
Både i Region Uppsala och i Sigtuna kommun kan nu länets Uppsalabor (alla som bor i Uppsala län och Region Uppsala) lära sig att styren utan säkrade spelregler inte fungerar. Hur ”borgerlig” man än är gör man bäst i att inse det.
Strindberg spred budskapet ”Det är synd om svenskarna”. Jag säger, ”det är politiskt synd om Uppsalaborna”. Region Uppsala har länge misskötts. Det är hög tid för samtliga partier i demokratiska församlingar att inse att det är ett nytt spelsystem som man seriöst måste förhålla sig till. Det är komplext att vara fyra partier att försöka styra framgångsrikt. Det är extremt komplext att tro att man kan styra i minoritet och vara beroende av två andra partier. En röra av sex partier och utan tydligt definierade spelregler går inte. I Region Uppsala är det ”bara” fem partier som inte kan samarbeta….
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar