tisdag 21 november 2023

Utrota oönskade

Gamla metoder med stöd i religiösa skrifter

Extremister i alla former är av ondo. Så enkelt är det. Utan extremister och stor orättvisa skulle världen vara en betydligt bättre plats för många människor. 

I takt med att människan utvecklat sin tid på jorden har vi gått ifrån savann- och grottliv till dagens extremt moderna och överflödiga livsstil bland jordens medelklass och uppåt. Länge under människans utvecklingsresa reglerades samhällen genom religiösa koncept och rådslag bland de äldsta. I mycket modern tid ersattes religionernas regelverk av erkänt människoskapade lagar. I väldigt modern tid i västvärlden också lagar stiftade i demokratiska system. Religiöst orienterade extremister biter sig gärna kvar i den gamla tidens slutsatser om rätt och fel. 

När Israels extrema premiärminister Netanyahu för ett tag sedan refererade till vad som skulle göras på Gaza och dess folk blev reaktionerna kraftiga runt om i världen. I Sverige fick detta i vart fall lite medieutrymme i nedan SR/P1 inslag. Utrotning ansåg Gud i Gamla testamentet vara den enda lösningen. Obegripligt att en företrädare för ett folk som nyligen utsattes för försök till utrotning kan bete sig som han gör. Som sagt, extremister i alla förpackningar är farliga. 

Varför citerar Israels premiärminister Netanyahu femte Mosebok i sitt tv-tal om kriget mot Hamas, och vad handlar texten om? Gäster: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Thomas Kazen, bibelvetare.”

*Kom ihåg vad amalekiterna gjorde mot dig - I sitt tal till nationen om det pågående kriget mot Hamas citerar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ur en känd passage i Bibelns 5 Mos 25:17 och sade ”Kom ihåg vad amalekiterna gjorde mot dig”. Vilka är amalekiterna i Bibeln? Varför refererar Netanyahu till denna text? Och hur brukar den användas i religiösa sammanhang? Samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent och Thomas Kazemprofessor i bibelvetenskap.”

*Bibelns landgränser och dagens konflikt - Israels landgränser beskrivs i flera av Bibelns texter. Bibelvetare Thomas Kazen förklarar hur olika beskrivningar tillkommit i olika tider, med olika syften. Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent berättar om hur religiösa texter idag används som argument för landanspråk i Mellanöstern.”

*Bibeln som sagobok - Cecilia Uddén berättar om hur hon brukade läsa Bibelns berättelser som sagor för sina barn, och särskilt har fastnat för berättelsen om Josef och hans bröder, en berättelse som finns i olika varianter både i Bibeln och Koranen. Bibeltexter: 5 Mos 25:17, 1 Sam 15, 1 Mos 12, 4 Mos 34, Pred 3”

https://sverigesradio.se/avsnitt/som-fan-laser-bibeln-kom-ihag-vad-amalekiterna-gjorde-extrapodd-med-cecilia-udden-om-religiosa-texter-i-krig

Det är bara tragiskt att inte kloka fredsälskande krafter i Palestina och Israel kan enas om en tvåstatslösning och köra över extremisterna. Problemet är väl att de är just fredsälskande i en värld där krigsindustrin gillar konflikter. Nedan SVT reportage är i sammanhanget värda att ta del av.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hamas-attack-mot-israel?inlagg=d0ea2968a75cf07e3e3f53481dd51096

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/det-har-kan-handa-med-gaza-efter-kriget--dbktri

Vi får se hur det går. Krig är idiotiskt och enbart ett resultat av stor orättvisa, girighet eller storhetsvansinne. Under mina studier i Freds- och konfliktsforskning hade jag förmånen att få ta del av Peter Wallensteen och Johan Galtungs kunskaper. Det var lärorikt. Trots det jobbiga ämnet var Galtung en man full av humor som vi studenter uppskattade mycket.

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/hamas-ledare-uppgorelse-nara/

Det Hamas gjorde är fruktansvärt illa. Det Israels extrema politiska ledarskap gör är värre. Trots resolution efter resolution i FN, om att Israel måste sluta stjäla palestiniers mark, fortsätter dessa stölder år efter år. Tragiskt att Rabin mördades av en av sina egna för att han insåg att en tvåstatslösning var nödvändig. Krigsbrott är krigsbrott. Om inte diktaturer ska ta över herraväldet över jorden måste även ansvariga israeler få stå till svars för sina krigsbrott. Att utrota ett sedan länge misshandlat folk gör inte jorden tryggare, tvärt om. Nu är Gaza en humanitär katastrof för miljontals oskyldiga människor. Hur kan man försvara det om man inte tycker försök till utrotning är en bra metod? Tragiskt, mycket tragiskt.

Och på Västbanken pågår extrema övergrepp på palestinier som är i extremt militärt underläge mot olagliga bosättare som understöds av Israels militär. Mänsklighetens fulaste inslag utspelar sig mitt framför ögonen på oss. Israelerna och palestinierna behöver var sitt territorium och fred. Om västvärlden ska ha någon trovärdighet i balanskampen mot allt starkare totalitära globala krafter måste Israel och den palestinska ledningen tvingas till en rimlig tvåstatslösning. Den kan med fördel inkludera delar av Syrien, Libanon och Jordanien. Dagens gränser är ändå hittepågränser gjorda av västerländska kollonisatörer. Men det går väl inte eftersom stora fyndigheter av fossil energi hittats utanför kustremsan mot Gaza, Israel och Libanon… 

Den stora fienden är att låta Mammon styra. Vad innebär det? Ta del av SVT reportaget nedan om Jesus bergspredikan. Många av oss är inte mer utvecklade än att vi agerar som människor för tusentals år sedan när vi har konflikter. Vissa av oss respekterar ordningen att i domstolar argumentera för, och bevisa, sin rätt och därefter ta konsekvenserna av en objektiv domstols dom. Långt ifrån alla. Jag är övertygad om att naturvetenskapen har rätt och att demokratiska samhällen styrda av lagar ger alla invånare den mest rättvisa och bästa möjliga stund på vår jord. Den inställningen saknar många. Vems är problemet, mitt eller deras? En utrotning kanske löser problemet…. (Jag är ironisk).

https://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/gazas-invanare-kan-inte-fly-nagonstans-langre/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/tjanar-du-gud-eller-mammon-idag







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar