måndag 20 november 2023

Vilkas bästa

Skolpengen ska gå till skolans uppdrag 

Hur svårt kan det vara att inse att skolverksamhet och aktieutdelning inte hör ihop? Uppenbarligen så svårt att svensk borgerlighet och SD som de enda i världen tycker det är bra. Det är dags att göra som andra kloka som tillåter alternativa leverantörer av utbildning av barn och ungdomar. Det sker då i stiftelseform. I en stiftelse ska pengarna gå till just skolverksamheten och inget annat. Grattis till dem som blivit rika på en dåligt implementerad skolreform. Det är dags att ändra på detta som en viktig åtgärd för att förbättra den svenska skolan. En förbättring som måste ha högsta prioritet.

Nedan ledarartikel i Expressen om en av idiotierna i våra skolor är läsvärd. Återigen ett exempel på hur ideologi fått styra över pragmatism och en ordning där även politiker måste säkerställa HUR en reform ska bli genomförd. Ett HUR som även måste värna skattebetalarnas och elevernas intressen. Att vara näringslivs- och företagarvänlig är inte samma sak som att vara slösaktig och dum med våra skattepengar.

"Friskol- och skandalbolaget Thorengruppen har tjänat en förmögenhet på att driva urusla skolor i över ett decennium. Och de kritiserats oupphörligt av Skolinspektionen. Men de är still going strong (finansiellt). Fast snart lägger en Thorenskola i Kalmar ner självmant, av lönsamhetsskäl. Det illustrerar en annan curlingregel som går ut över eleverna: Friskolor kan stänga hursomhelst – från en dag till en annan. De har inte minsta ansvar för elevernas välgång." 

"Allt ansvar ligger på kommunens skolor, som enligt lag måste fixa fram platser till alla elever som behöver dem, från dag ett. Kommunala skolor behöver med andra ord ha luft i systemet, vilket kostar pengar. Men de får inte mer i skolpeng än friskolorna för det. Helt makalöst."

"Det svenska skolsystemet är så dysfunktionellt att en bananrepublik med väsentlig analfabetism skulle skämmas över den. Men vet ni vad? Den här regeringen har majoritet i riksdagen! Den kan sätta stopp för dessa galenskaper. Dra åt regelverken så hårt att bara seriösa, icke vinstmaximerande huvudmän som självklart följer reglerna blir kvar. Det är lovande att en utredning om skolpengen nyligen har tillsatts. Men det är så mycket mer som måste göras. Om dagens missförhållanden finns kvar framåt nästa val ger borgerligheten sina mest misstänksamma kritiker rätt: De sätter skolföretagen före barnen."

https://www.expressen.se/ledare/-2026-vet-vi-om-regeringen-satter-eleverna-forst/

Jag blir förbannad över hur illa skolan tillåtits bli. Det är ett gigantiskt misslyckande som drabbar många enskilda elever och samhället i stort mycket dåligt. Har några ansvariga ställts till svars för detta? Ideologisk inriktning måste alltid balanseras med pragmatisk tillämpning för att önskade resultat ska bli verklighet. Det önskade resultatet kanske var att några få personer skulle bli väldigt rika på elevernas och skattebetalarnas bekostnad...... Jag är ironisk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar