torsdag 23 november 2023

Minska överbygget

Vansinnig allokering av begränsade resurser

Ett av Utvecklingspartiet demokraternas, UP, främsta politiska ambition är att både få stopp på och minska en växande administration. Den har svällt extremt sedan 1990-talet. Det är av många skäl nödvändigt med ett skifte från mer och mer administrativa jobb till praktiskt inriktade jobb. Det är inte bara en klok omställning, den är också nödvändig om Sveriges generella välfärdssystem ska ha en chans att överleva. Behoven inom praktiska yrken måste mötas. Näringslivet måste få fler praktiskt orienterade med hög arbetsmoral att anställa. Och praktiskt handlar inte detta bara om att skära bort politiska uppdrag som driver administration. Det handlar också om att system byggda med hjälp av artificiell intelligens kraftigt kommer att kunna ersätta administratörer. Det är en mycket positiv utveckling. Svårt för dem som klamrar sig fast och motarbetar en nödvändig och positiv utveckling. Den som lyckas ställa om fortast vinner. Den som vill försvara ett generellt demokratiskt välfärdssamhälle inser detta och hjälper till med omställningen. UP driver på! 

På gårdagens kommunstyrelse fattades beslut om att föreslå att jag återigen blir kommunalråd. Inget jag önskat men en lösning som blev nödvändig för att hantera en rörig och bitter övrig opposition i Uppsala. Genom lösningen behåller jag platsen i kommunstyrelsens arbetsutskott och ordförandeskapet i Näringslivsrådet. Inga extra kostnader för skattebetalarna. Administrationen av mina ersättningar blir enklare. Det är bra i kampen mot onödig administration. Min övertygelse är att den med fördel skulle kunna minskas med 50% på fem år. Om övriga oppositionen klarar av att komma över sin besvikelse och avundsjuka vill gärna UP att vi brett hjälps åt med kommunens Uppdrag 1 i Mål & budget som går ut på att stärka kärnverksamheterna och minska överbyggnaderna. Fan tro om de lyckas bli pragmatiska…. Nedan lite missledande besvikelseyttringar från övriga oppositionen. Någon där ute kanske kan sponsra dem med ett möte med en psykoterapeut…

Oppositionen har också velat att Stefan Hanna och Hanna Victoria Mörck ska vara kommunalråd eftersom de är hundraprocentigt sysselsatta. Då fick Stefan Hanna gå tillbaka till sina medlemmar och kolla om det var okej, och vi i styret har fått fundera på det.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/stefan-hanna-up-blir-kommunalrad-ar-fortfarande-i-opposition/r37dw3xl

Hur väl den SD-drivna regeringen lyckas återstår att se. En sak som glädjer mig är att de ger sig på en ständigt växande myndighetsaparat och förhoppningsvis får stopp på okvalificerad arbetskraftsinvandring. Och icke självförsörjande anhöriginvandring. 

Det är hög tid att få stopp på svällande och nya myndigheter. Administrationssjukan måste botas! Allt som görs kan motiveras. Allt som görs kan inte prioriteras. Det krävs mod att prioritera. Har det nuvarande styret förmågan och modet? Vi får se… Kloka ord i nedan citat men ord räcker inte i min värld.

Varje skattekrona ska användas klokt och statens förmåga att prioritera de viktigaste uppgifterna behöver skärpas. För att se om det går att få mer eller bättre verksamhet för pengarna ses därför myndigheternas organisering nu över. Det både gynnar medborgarna och kan underlätta bland annat kompetensförsörjningen på myndigheterna, säger civilminister Erik Slottner.”

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/11/regeringen-vill-prova-myndighetssammanslagningar/


P.S Tro det eller ej men Vänsterpartiet i Uppsala är bättre på att driva på för minskad administration än till exempel Centerpartiet. Man lär sig mycket nytt i en vågmästarroll. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar