Maktfullkomlighet
Det är positivt med krafter som utmanar rådande system och ”sanningar”. För samhällen som vill vara vitala och globalt konkurrenskraftiga är det mycket värdefullt med regelbundna systemutmaningar. Med det sagt är det inte enskilda extremt rika eller några företagare som ska diktera unika samhällens systemuppbyggnad. Det görs bäst genom att allmänintresset dikterar regelverket. Och allmänintresset företräds garanterat bäst i en demokrati.
Med ovan sagt tycker jag det är intressant att Tesla, Spotify och Klarna utmanar ”tvångsanslutningen” till kollektivavtalen. Personligen har jag genom historien aldrig varit fackligt ansluten. Jag har inte heller haft arbetsgivareproblem med facken. Tvärt om ofta upplevt relationerna som konstruktiva. Att de moderna företagen utmanar kollektivavtalen kommer förhoppningsvis att leda till att det framtida innehållet i kollektivavtalen förändras. Att de blir mer nutids- och framtidsmässiga. En klok etableringsstrategi på en marknad är dock att "ta seden dit man kommer". Expressens ledare skriver det samma som min gamla polare Anders Oscarsson nyligen sa: ”Ta seden dit ni kommer”. Det gäller inte bara enskilda invandrande människor. Det gäller även företag. I Sverige ska svenska lagar och samarbetsprinciper gälla tills de i god demokratisk ordning ändras till något annat.
”Att vara en framgångsrik entreprenör ger inte frikort på arbetsmarknaden. Elon Musk och hans Tesla bör anpassa sig till den svenska modellen.”
https://www.expressen.se/ledare/egot-musk-kor-sonder-den-svenska-modellen/
Ylva Nilsson, Expressen, skriver läsvärt om hur illa det blir om man inte håller sig till framarbetade rättsprinciper. Hon har rätt, EU är dyrt och svagt ur ett geopolitiskt perspektiv. Om Israels framfart på Gaza hanteras som hittills ökar riskerna för ännu mer flyktingvågor till just EU. Kolonialtidens straff kanske vissa tycker. Kriserna i Östeuropa skapar folkvandringar västerut. Kriserna i Afrika skapar ständiga folkvandringsförsök från Afrika till EU. Syrienkrigen och Irakkriget skapade stora flyktingströmmar inte minst till Sverige. Om stora folkvandringar fortsätter till EU, på grund av bland annat USAs och Storbritanniens sätt att sköta sin geopolitik, växer EUs mer totalitära partier i styrka. Riskerna med det Netanyahu nu gör är väldigt höga för européerna. Inte minst oss svenskar. Det Hamas gjort är fruktansvärt och Israelerna har all rätt att hämnas på deras ledare och militanta företrädare. Hur många civila barn, kvinnor och män tycker Netanyahu de har rätt att döda för att hämnas de mördade israelerna? 8000? 12000? 15000? Hur många tusentals oskyldiga ska bli hemlösa för att hämnden ska anses rimlig för Netanyahu?
”Allra värst är nog att magplasket inte ens är avsiktligt, med politiker som cyniskt släppt moralen för att vinna någon fördel, utan ett oavsiktligt resultat av en slappt och kaotiskt förd utrikespolitik.”
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/eu-gor-ett-rejalt-magplask-i-israel/
Lagarna och sederna skiljer sig mellan världens maktcentra. Och just nu pågår ett "kulturkrig", eller ett geopolitiskt "krig" på flera fronter. I de kraftmätningar som är igång är EU den svagare parten. EU är inget system liknande USA eller Kina. I USA styr kapitalet och lagarna. Samtidigt har landet en utrikes- och militärpolitik som visat sig volatil beroende av vem som är president. Om Trump åter blir president kanske USA lämnar NATO om vi ska tala volatilitet... På många sätt är i övrigt USA mycket decentraliserat. I Kina styr den politiska makten och centralstyrningen är omfattande.
Ett väl fungerande EU borde byggas upp mer som USA men utan att en "president" enskilt har så mycket makt. Ett av Europas många problem är att det bara är den tidigare stormakten Sverige som inte längre beter sig som en traditionell stormakt. Det gör fortfarande Tyskland, Frankrike, Spanien och delvis Italien. Och mest av alla den tidigare EU anslutna federationen Storbritannien. Det är inte lätt att bryta tidigare maktgrupperingars ambitioner utan blodiga krig… Den historiska kunskapen känner Netanyahu säkerligen till.
https://www.svtplay.se/video/KGVRrYD/utrikesbyran/den-motvillige-varldspolisen
Det är hög tid att reformera Sverige mot framtida konkurrensförmåga. Maktförhållandena på arbetsmarknaden kommer sannolikt att förändras. Eftersom det finns risker att USA lämnar NATO är det än viktigare att Sverige blir del av en försvarsallians som har en angreppspakt. Nu är en bra tid att reformera Sverige för konkurrensförmåga. Nu är lågkonjunktur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar