tisdag 31 oktober 2023

Problemlösning bjuder på framtidstro

”Rätt kurva”

Hur skapas framtidstro och optimism? Genom att blunda för allvarliga växande problem eller att "skjuta dem under mattan"? Nej! Genom att ta i allvarliga växande problem, lösa dem och parallellt förstärka positiva möjligheter? Ja! Utvecklingspartiet demokraternas kommunala budget för de kommande åren är full av konkret problemlösning och förstärkning av positiva möjligheter. Framtiden kan bli positiv!

Det borde vara självklart att allt som definieras som brott bland vuxna också ska betraktas som brott i våra skolor. En skola som idag är Sveriges sämsta arbetsplats är ett oacceptabelt tillstånd. Det tycker de flesta av oss men breda majoriteter kan uppenbarligen inte enas om metoderna som istället inom tio år kan göra skolan till en av våra bästa arbetsmiljöer för elever och lärare. 

Projektet ”Rätt kurva” är ett positivt samarbete mellan socialtjänst, polis och privata krafter för att tidigt i barns utveckling, som går snett, sätta in konkreta stödåtgärder för att chanserna ska öka för att de går en positiv framtid till mötes. I Uppsala kan säkerligen bland andra Ung Företagsamhet hjälpa till att rädda fler på glid genom att starta, växla upp, med sin metodik redan i grundskolan. 

Barn i riskzonen för kriminalitet – och så unga som åtta år – ska identifieras tidigt. Det är syftet med Rätt kurva, en brottsförebyggande metod som nu testas i bland annat Linköping.”

https://tidningensvenskpolis.se/arkiv/hallarsida-artiklar/2023/nr-2-2023/ratt-kurva--for-att-fanga-barn-i--riskzonen/

Frågar du mig gillar jag inte en samhällsutveckling där självcentreringen gått över styr. Den avspeglar sig bland annat i att många blivit lättkränkta och att många känner efter för mycket. Något som också bidragit till skolans urspårning. Livet har både positiva och negativa stunder. Så är det för alla. Att ha en dålig vecka eller när man misslyckats med ett prov sprutar negativa känslor. Det är inte att definiera som psykisk ohälsa. Det är livets cykler som det stora stora antalet människor i alla tider lärt sig att hantera. Nedan artikel, från några skoldebattörer, är läsvärd trots att jag inte delar en hel del av deras slutsatser. En sak delar jag helt, resurserna till särskilt stöd är avgörande för att vända skolans negativa utveckling. Det måste dock främst ske genom att stärka olika former av Resursskolor. Staten, som kraftigt styr skolan redan idag, tycker jag kraftigt ska finansiera landets resursskolor. De skolformerna behöver bli många fler. Det tjänar alla elever, lärare, föräldrar och framtida arbetsgivare på. 

Det är en mörk bild av den svenska skolan som tecknas i Sveriges Lärares rapport ”Döden för den svenska skolan”. Lärare berättar hur nedskärningarna drabbar dem allt hårdare med mindre resurser till särskilt stöd, färre elevassistenter och större elevgrupper. Detta samtidigt som vi ser att barn och ungas psykiska ohälsa kraftigt har försämrats under de senaste åren. Här är skolan en viktig skyddsfaktor. Men för det krävs rätt förutsättningar. I stället ser vi hur det blir allt tuffare för lärare att räcka till för de elever som behöver stöd allra mest. De befarar att mobbningen kommer att öka i skolan, så väl som antalet hemmasittare och psykisk ohälsa.”

Allt fler barn känner av psykiska och somatiska besvär i dag (FHM:s undersökning, Skolbarns hälsovanor 2022). 60 000 barn medicinerar numera mot svårigheter kopplade till npf-diagnoser. Nästan tre unga i åldern 10-24 år tar sitt liv varje vecka i Sverige. Skolan spelar en oerhört viktig roll för våra barn och unga. Det är där de får vänner och ovänner, där prövas värderingar och känslor. I skolan får de sitt självförtroende antingen krossat eller stärkt. Trygghet och gemenskap är av avgörande betydelse för att lära sig, och att lyckas på vägen till sina vuxenliv.”

Det är skolans huvudmän som har ansvaret för skolans arbetsmiljö. Lämpar de över sitt arbetsmiljöansvar på personal, föräldrar, eller till och med på barnen, kämpar rektorer och lärare mer med tidsödande disciplinåtgärder än med att bygga trygga relationer.”

Nedan stycke delar jag helt! Det går att säkerställa om ansvariga politiker, ledande tjänstemän och lärarna lägger kloka timmar på det nödvändiga förändrings- och förbättringsarbetet.

Att satsa på barn och ungdomar i kristider är viktigare än någonsin. Nu krävs ordentliga satsningar på ett främjande och förebyggande arbete för att rusta våra barn och unga i en allt tuffare värld. Politiker och skolledare, ta ert ansvar för att se till att alla elever får chansen att lyckas i skolan och må bra längs vägen.”

https://unt.se/debatt/artikel/doden-for-den-svenska-skolan-sveriges-larare-varnar/reo991yl

Uppsala och övriga Sverige behöver framtidstro! Det är skrämmande tider. Nu mer än på länge behövs framtidstro och optimism utan att blunda för alla allvarliga problem som måste lösas. UP bjuder på det i sin budget för 2024 och framåt. Att stärka våra barns välbefinnande och skolans kvalité är det tveklöst viktigaste. Av många skäl kräver det nytänkande för att säkerställa det. Nedan dagens debattartikel från UP där huvuddragen i partiets budget beskrivs!

"För att stärka skolan och integrationen satsar UP i budgeten på kraftiga förstärkningar av resursskolor, särskilda föreningsbidrag och arbetsplikt för arbetsföra som långvarigt lever på försörjningsstöd. Det är särskilt dessa satsningar som leder Uppsala mot en positiv framtid."

https://unt.se/debatt/artikel/sparvagen-finns-inte-med-i-var-budget/jn8kkz4j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar