söndag 18 juni 2023

Ökad socialism

Lokal politik är praktisk politik

Det är inom EU-byråkratin, och till vissa delar i Sveriges riksdag, där det bestäms över nya lagar och regler som styr över Sveriges kommuner och regioner. Och som kan bestämma om korkade regler och lagar ska tas bort. Inget av det styr en kommun eller en region över. Och det är olika domstolar som avgör mål som kommer till dem inom ramen för de lagar som finns. Så ser det ut i den verkliga verkligheten. Kommuners politiker kan med andra ord vara hur ideologiska de vill men lagarna gäller alla politiker oavsett vilken av de befintliga ideologierna man gillar. Lokal och regional politik är praktisk politik inom lagens ramar. Lokal och regional politik handlar om att förbättra lokalsamhället för oss som lever i det här och nu och att steg för steg även göra det attraktivt att leva i för dem som flyttar hit. 

När Moderaterna i en UNT debattartikel nyligen beklagar sig över "tingens ordning" blir det snudd på komiskt. Bland annat skriver Moderaternas två kommunalråd följande:

"Inte kunde vi tro att en röst på L eller UP skulle säkra Socialdemokraternas styre och leda till mer socialism och minskad frihet i fyra år."

Det är ett skämt. Det finns inget stöd för att driva en socialistisk politik. Det är löjligt att påstå något sådant. Det finns inget utrymme för det om minoritetsstyret ska få igenom sin budget. Och UP har aldrig sagt annat än att vi är ett självständigt Uppsalafokuserat parti. 

"Sedan Liberalerna nyss valde att ingå ett fördjupat samarbete med Socialdemokraterna i 13 budgetpåverkande förslag kan vi konstatera att de nu har lämnat allianssamarbetet. Det är djupt beklagligt att Liberalerna valt en väg där Socialdemokraternas miljardrullning för spårvägsprojektet får fortsätta. Det är inte att ta ansvar."

Ja, det stämmer att Liberalerna äntligen bekände färg och erkänner att de gärna vill att det fort byggs 33.000 nya bostäder och spårväg i södra stadsdelarna av Uppsala. En extremt dyr spårväg i en mycket liten del av Uppsala stad. Det var för UP uppenbart att Liberalerna inte hade ändrat sig när vi maktförhandlade med bland annat dem efter valet 2022.

"Precis som hushållen nu tvingas göra prioriteringar i sina utgifter behöver kommunen ta samma ansvar och dessutom säkerställa att de som jobbar inte får ytterligare utgiftssmällar genom höjda skatter."

Det är helt rätt! Nu måste alla offentliga verksamheter prioritera kärnverksamheterna och se till så att vi får kvalité när vi behöver de tjänster vi betalar massor för genom skatt och avgifter. Allvarliga systemfel måste åtgärdas genom kloka reformer.

"Vi står också fortsatt fast vid vårt nej till den kraftiga utbyggnaden i södra Uppsala. För oss är hela Uppsalas utveckling viktig och vi vill se att exempelvis våra landsbygder prioriteras, snarare än att få stå tillbaka till förmån för Pellings skrytprojekt i södra Uppsala."

Det sista citatet ovan kan låta bra men det är inte så Moderaterna och de flesta partier i Uppsalas kommunfullmäktige röstat i de byggfrågor som legat på bordet sedan 2017.   

I Uppsala är UPs överenskommelse med minoritetsstyret att en relevant folkomröstning ska hållas kopplad till kommunens utbyggnad. Och i Sölvesborg driver SD önskemålet om en folkomröstning om arvoden till kommunalråd. Folkomröstningar är rådgörande i Sverige, inte beslutande. Hur Uppsalas väljare tycker är inte självklart. Vad Sölvesborgs väljare tycker om kommunalrådsarvoden är garanterat att ”de är för höga”. Nedan skriver Expressen om SDs kamp i Sölvesborg.

Även i Uppsala gör SD arvodesfrågor till enkel politik. Om du jobbade 10 timmar per dag, sex dagar i veckan, alltid är tillgänglig, har väldigt mycket ansvar, ständigt offentligt kan bli påhoppad för att du företräder ett partis politik och har noll ”anställningstrygghet”, hur mycket är det värt? UP svarar nedan i UNT på ett SD utspel.

Märkligt är att Kumpula med flera ondgör sig över Stefan Hannas modesta arvode för de ansvarsuppdrag han har. Detta särskilt som Kumpula själv uppbär höga politiska ersättningar för flera poster i såväl Uppsala kommun som Region Uppsala. Också alliansföreträdarna som haft åsikter i den här frågan är själva högt arvoderade, flera av dem med högre ersättningar än Stefan Hanna för mindre ansvarsfulla uppdrag.”

Skulden till att vi hamnat där vi är i stadsbyggnadspolitiken bär alla partier som röstat för fyrspårsavtalet och stadsmiljöavtalen, vilket UP alltså aldrig gjort. Men alliansen styr Region Uppsala tillsammans med SD. Så sluta hyckla SD och visa att ni tillsammans med alliansen menar allvar genom att i regionen stoppa spårvägen.”


Nej, trots att Uppsala fått en ful och vidrig DDR-kopia i Carolinabacken, kallat konst, under den tid då Liberalerna styrde Kulturnämnden, har inte socialism i Uppsala att göra. Men vem vet vad Liberalerna hittar på. De släppte fram skräpet i Carolinabacken, och kan säkert bjuda på mer dumheter som drabbar oss Uppsalabor. Vem är det som styr i dagens Liberalerna?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar