torsdag 8 juni 2023

Enormt slöseri

Mycket tyckande

Skattepengar är invånarnas pengar som kommuner och staten på många olika sätt driver in från enskilda invånare och verksamheter. Varje skattekrona förväntas ge skattebetalarnytta. Att så inte är fallet i stor utsträckning tycker jag Leif Östlings projekt Skattenytta är bra på att beskriva rimligt korrekt.

https://www.skattenytta.se/

Det är lätt att som politiker att tycka mycket men att vara en kompetent beställare kräver mer än tyckande. Och ingen är på allvar ansvarig när det går allvarligt fel. Ett havererat HR-system i Uppsala kostade skattebetalarna väldigt mycket pengar, över 50 miljoner kronor. Jag vågar knappt föreställa mig hur dyrt det kommer att bli med Region Uppsalas och Uppsala kommuns spårvägsprojekt som sannolikt spårar ur. Antingen genom att Länstyrelsen av många skäl till sist säger nej till en bro över Fyrisån vid Ultuna eller att Mark och miljödomstolarna säger nej. Massor av miljoner är då uppeldade som med fördel behövs för kloka investeringar inom skolan och äldreomsorgen. Och om projektet klarar godkännande av Länstyrelsen och Mark och miljödomstolar fortsätter Regionen och kommunens upphandlare och konsulter garanterat att kraftigt försvaga Uppsalas ekonomi. För en omodern kapacitetsstark kollektivtrafik som kanske behövs 2045 om Uppsalas södra stadsdelar bebyggts med närmare 33000 nya bostäder och många nya verksamhetslokaler. Det är en klen tröst att framtidens dom kommer att bli hård över detta stora slöseri av invånarnas pengar. 

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om hur urspårat det blivit för oss invånare när dumma beslut blivit mer regel än undantag. 

”Sveriges mål är att vara världsbäst. I verkligheten bygger vi värdelösa system som kostar miljarder och driver personal och medborgare till vansinne.”


 Men när det gäller det område som politikerna själva styr över påminner Sverige mer om, för att låna Göran Perssons formulering, ett ”jävla u-land”.”

 https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/politikerna-skryter-men--sverige-ar-ett-u-land/



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar