tisdag 13 juni 2023

Patriarkalt och toppstyrt mot populistiskt och

Patriarkalt och toppstyrt mot populistiskt och gränslöst

Världens människor lever i mer eller mindre olika kulturella miljöer. Knappt den mest obildade invånaren tror något annat. Att förstå vad det innebär när mycket olika kulturer möts, och ska försöka leva och skapa tillsammans, är något helt annat. Särskilt när man också ofta inte talar och skriver i samma språk. Och eftersom många fortfarande inte ens kan skriva eller läsa på vår jord. 

Enkelt kan man beskriva att den globala maktkampen mellan USA och Kina är ett kulturkrig. Som alltid har pengar och naturtillgångar en stor roll i kamper mellan makter. Men också kulturella skillnader. Kina är ett centralstyrt, patriarkalt, homogent och konfusianskt präglat samhälle. Ett samhälle med traditioner som är flera tusen år gamla. Det formar deras kultur. USA är på många sätt ett decentraliserat, demokratiskt, heterogent och marknadsliberalt samhälle. Ett samhällsbygge som inte ens är 300 år gammalt och med en befolkning med massor av nyligen invandrade från jordens alla hörn. Det är minst sagt stora kulturella skillnader mellan dessa stormakter. En del av kampen som är igång handlar om vilken kultur som starkast ska prägla vår jord. 

Med tanke på att västvärlden röstat fram Donald Trump och Boris Johnson kanske det vi behöver är en blandning av den amerikanska och kinesiska kulturen. Båda dessa kulturer är i grunden ense om att pengar är viktiga. Båda dessa kulturer förstår att kunskap är makt. Det marknadsliberala och det konfusianska skiljer sig åt på många punkter.  Bland annat hur de politiska ledarna röstas fram. Helt klart är att många av jordens ledare inte imponeras av en västvärld med valsystem som gör det möjligt för ledare som Trump och Johnson. Vad tycker du, imponeras du av att USA hade en president som Trump? Nedan BBC reportage om Trump och Johnson gör inte att man gillar dessa herrar bättre än förr. Cirkus Trump och Johnson fortsätter. Om västvärldens medborgare väljer fram liknande ledare är vi sannolikt chanslösa i den globala konkurrensen.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65852286 

https://www.bbc.com/news/live/uk-politics-65860705

https://www.economist.com/united-states/2023/06/09/donald-trump-is-in-his-most-serious-legal-trouble-yet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar