söndag 4 juni 2023

Ny finanskris

Inte länge sedan 90-talskrisen

1990-talskrisen blev jobbig för väldigt många i Sverige. Är Sverige åter i en farlig finansiell situation? Kanske, kanske inte. Det är ingen tvekan om att en oklok penningpolitik, hög inflation och på kort tid kraftigt höjda räntor skapar stora utmaningar i AB Sverige. Och en del av dagens problem är att vi har en extremt låg tillväxt i ekonomin eller till och med en tillbakagång. Privatpersoner och bolag som var för högt belånade under 90-talskrisen föll tungt. Många enskilda personer som kraschade då lever fortfarande i relativ fattigdom.

Nu varnar Finansinspektionen för att fastighetsbranschen än en gång på kort tid parallellt med en lågkonjuktur också kan dra in Sverige i en finanskris. Som sagt, det gäller att lösa växande problem i tid. Den 27/6 och den 27/7 bloggade jag om hur idiotisk penningpolitik åter driver oss mot en finanskris kopplad till fastighetsmarknaden. Särskilt exemplifierar jag idiotin med företaget SBB som fått allt allvarligare ekonomiska problem på grund av extremt högt ekonomiskt risktagande byggt på tron att pengar för alltid skulle vara gratis… Företag som inte lastats med för tung skuldbörda, och som har stabila ägare med gott om finansiell styrka, kommer att klara sig bra. 

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/nationalrakenskaper/nationalrakenskaper/nationalrakenskaper-kvartals-och-arsberakningar/pong/statistiknyhet/nationalrakenskaper-1a-kvartalet-2023/


Genom tidigare blogginlägg förstår du att det inte stämmer att ”alla trodde det skulle fungera” kopplat till SBB-bygget. Några av oss minns väl 90-tals krisen! Då fick man lära sig att det gäller att ha kapitalkostnadsbuffertar! SBB var/är ett finansiellt luftslott. Den som tar höga risker kan både vinna och förlora mycket. Att bygga stora delar av sin expansion på upplåning av billiga pengar var oklokt. Jag hoppas verkligen inte att staten går in med något räddningspaket. Det är dock illa att länder inte längre måste ha en tydlig koppling till realtillgångar i sin penningpolitik. Det har blivit på tok för mycket nytänk utan täckning. För mycket ”kejsarens nya kläder”.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar