onsdag 7 juni 2023

Konsekvenstänkande

Använd hjärnan

Det är klart att den kloke förstår att livet så ofta som möjligt ska fyllas med roliga upplevelser och trevliga möten med andra människor. Innan och efter är för de flesta som har råd med lite dyrare roliga upplevelser och trevliga möten fyllda med hårt arbete och kampen för att säkra sin egen konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Det är inget fel med visioner och drömmar. Tvärt om, de hjälper många människor att gå från ord till handling för att försöka uppnå något önskat. Vissa har visioner och drömmar om ett nytt storryssland och andra om att två spår till ska leda till ett nytt framtida attraktivt Uppsala. Och vissa tror att den aggresiva och koncentrerade byggutvecklingen av Uppsalas stads södra stadsdelar och spårväg ska leda till ett framtida attraktivt Uppsala, det tror inte Utvecklingspartiet demokraterna. UP företräder istället en betydligt mer hållbar tillväxt av Uppsala kommun. Inte minst en tillväxt som är mer socialt- och ekonomiskt hållbar.

Ann-Charlotte Martéus, Expressen, skriver läsvärt om stora naiva och misslyckade reformer nedan. Om politisk ovilja, eller oförmåga, till konsekvenstänkande. Martéus avslut är fantastiskt. Det bjuder jag inte på här utan du får klicka in dig på länken till hennes artikel. 

”Carl Bildt-regeringens ystra framtidsoptimism gav oss den världsunikt oreglerade, naiva och allmänt vettlösa friskolereformen. Den Fredrik Reinfeldt-ledda alliansen och dess tjolahoppsan-mentalitet bidrog till västvärldens mest generösa migrationspolitik, som var helt renons på konsekvensanalys. Samt en reform för arbetskraftsinvandring som möjliggjorde grovt utnyttjande av lågkvalificerade arbetare från fattiga länder och, icke att förglömma, glada dagar för den organiserade brottsligheten. Bland annat.”


”Mycket av det som dagens regering vill genomföra är nödvändiga återställare efter decennier av politisk ”optimism”, det vill säga aningslöshet och drömslottsbyggen. Det är inte bara Moderaterna som varit på villovägar, förstås. Eller bara Sverige. Det är större än så. Vi talar om en period av allmän viktlöshet som, efter Rysslands invasion av Ukraina, har kallats för västvärldens ”semester från historien”. Men i Sverige blev det extra extremt, i vanlig ordning. Och hur föll det ut? Jo, sju av tio svenskar tycker att Sverige var ett bättre land för 20 år sedan. Detta enligt en färsk Demoskop-undersökning som gjorts på uppdrag av konsulterna Markus Uvell och Sandro Wennberg.”


Kalla mig Tant Dysterkvist, men en vision om ett Sverige som inte har epidemier av sprängningar och gängskjutningar, 60 utanförskapsområden, en misshandlad skola och en generation av svenskfödda barn som inte har en chans att lära sig svenska – vad slår det? Ingenting.”


Det är med glädje jag konstaterar att vi nu har en statsminister som i vart fall i ord säger det jag sagt i över sju år, och formulerat i min bok ”En stund på jorden”.


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-medborgarskapet-har-urholkats


Och i Uppsala har nu Liberalerna bekänt färg och gjort en överenskommelse med minoritetsstyret om att spårvägsprojektet ska fortsätta att elda upp pengar och "Fyrspårsavtalet" ska drivas vidare till varje pris. I en ekonomiskt orolig tid kan jag inte dra någon annan slutsats än att konsekvenstänkandet hos bland andra Liberalerna i Uppsala är obefintligt. I UPs överenskommelse med Socialdemokraterna framgår tydligt att skolan och äldreomsorgen ska prioriteras och stärkas. Det är helt nödvändigt. Samtidigt är det väldigt svårt att förstå hur man tror att en extremt aggresiv byggplan fortfarande är rimlig när de ekonomiska förutsättningarna kraftigt förändrats sedan 2017 när "Fyrspårsavtalet" tecknades. Liberalerna lever i en egen värld fri från verklighetsförankring. Nu har alla Uppsalabor fått det klart för sig. Det är minst sagt pinsamt att tillväxtpolitik bara är möjligt om Uppsalas byggs ut så som Liberalerna tycker att den ska gå till.


https://unt.se/debatt/artikel/darfor-gor-vi-upp-med-socialdemokraterna/lz777ozr


UNTs ledare, Sakine Madon, beskriver väl hur "intressant" det är med Liberalernas "hattande" nedan.


https://unt.se/ledare/artikel/juniavtalet-kan-bli-politiskt-sjalvmord-for-l/rk555wxr


Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är dock inte förvånade över Liberalernas hållning. De har allt sedan UP gjorde Hållbarhetsavtalet med Socialdemokraterna vetat att "Alliansen" aldrig hade ett gemensamt politiskt förslag på ny stadsbyggnadspolitik. Om det skriver bland annat UNT nedan.


– Jag måste kolla vad de sagt och gjort. Men jag är inte förvånad efter att L bekände färg. För mig har det hela tiden varit tydligt att de aldrig ändrat sig utan att det bara var dålig politisk teater. Det var jättetydligt för oss att det inte finns något stadsbyggnadsalternativ på allianssidan när vi förhandlade med dem, säger Stefan Hanna.


https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/stefan-hannas-up-kanga-mot-l-dalig-politisk-teater/l6qqqxer





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar