söndag 11 juni 2023

Prioritera reparationer av ett trasigt system

Dum ”tillväxt” leder mot dumma resultat

Det finns lobbyister kopplat till det mesta som det offentliga genom folkvalda politiker är ansvariga för. Inte minst finns lobbyister kopplat till byggande av både det ena och det andra. Till exempel skolkoncerner som inte vill att skolor i aktiebolagsform ska förbjudas låter lobbyister verka. Och omsorgs- och vårdbolag som inte vill att förutsättningarna för deras verksamhet ska försämras, utan helst förbättras. Lobbyister är helt enkelt säljare för att bevara det som är eller för nya förutsättningar som önskas. Försäljning finansierad av företag eller andra verksamheter med tydliga ambitioner. I Sverige behöver inte politikers relationer med lobbyister redovisas. I Sverige kan man ena dagen vara kommunalråd i till exempel Uppsala för att andra dagen vara lobbyist för särintressen i den kommun man tidigare var heltidspolitiker för. Det är en dålig ordning och borde som i många andra demokratiska länder regleras.

https://www.altinget.se/artikel/tidigare-statssekreterare-darfor-behover-sverige-ett-lobbyistregister

Tillväxtivrarna finns i olika förpackningar. Den värsta sortens tillväxtivrare tycker jag är de som ser hög befolkningstillväxt som något positivt. Om vi bortser ifrån en befolkningstillväxt som handlar om lokalt nyfödda jämfört med lokalt avlidna så kan övrig befolkningstillväxt inte i sig ses som något positivt. Bara om det rör sig om en befolkningstillväxt kopplat till människor som är självförsörjande genom studielån och bidrag samt arbete. Den befolkningstillväxten är socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbar. Särskilt i ett bidragsland som det svenska är det otroligt viktigt att eftersträva en hållbar befolkningstillväxt, annars går ett för mycket svaga människor viktigt skyddsnät sönder.  

I Uppsala vill man bygga spårväg och tror att 100.000-tals nya Uppsalabor ska vara verklighet redan om 27 år, år 2050. Spårvägen är inte bara omodern och extremt dyr, den är också helt onödig om tillväxtdrömarna kopplade till befolkningstillväxten "bara" blir hälften av nuvarande prognoser. Min prognos är att Tidöavtalet och EUs nya mycket hårdare asylhantering/migrationspolitik kraftigt kommer att minska befolkningstillväxten i Sverige. Särskilt om vi också hoppas att integrationen av invandrare lyckas bättre. Det borde bland annat leda till att även invandrare i framtiden väljer att ha få barn per familj. Nedan en enkel beskrivning av de förändringar av EUs migrationslagar som kommer att få stor påverkan.

"Basen i förslaget är att asylsökande från länder där avslagsprocenten är 80 procent eller högre ska hållas i förvar medan deras ärenden prövas. Och det ska ske fort, inom tolv veckor. Tyskland ville undanta barnfamiljer från detta, så blev det inte. Vilket är en av anledningarna till att det utbrutit jättebråk inom regeringspartiet Die Grune, motsvarigheten till Miljöpartiet. Ett annat skäl är att det blir upp till de stora ankomststaterna – som Italien och Grekland – att identifiera vilka ”säkra länder” man kan skicka tillbaka folk till. Oavsett om de bott där eller passerat. Italien menar att Tunisien – varifrån många asylsökande gör den farliga båtresan – är ett sådant land."

"En sak är säker. Övriga EU-stater måste hjälpa de stora ankomstländerna att få dessa nya, låsta asylboenden att funka. Så att förhållandena där blir drägliga, men inte attraktiva. Och att handläggningen sker så raskt som utlovas. Och att avvisningarna sker snabbt. Om förslagen är tillräckligt strama för att avskräcka alla de ekonomiska migranter som hoppas på en ljusare framtid i Europa ser vi först när den sista kompromissen möter verkligheten. Men uppgörelsen är, om än flera år för sent, en bit på vägen mot ordning i asylpolitiken."

https://www.expressen.se/ledare/ett-stort-fall-framat-for-eus-asylpolitik/

Det är hög tid för Uppsala och övriga Sverige att prioritera reparationer av våra samhällen där det redan bor många människor. Många av dessa människor lever i misskötta utanförskapsområden. Titta gärna på Netflix serien "Marseille". Det är hög tid att reparera en sedan länge dåligt skött invandringspolitik i många av Europas länder. EUs dåliga migrationspolitik var, utöver vansinnig centralisering av makt, ett av britternas argument för Brexit.

https://www.netflix.com/se/title/80037278


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar