lördag 24 juni 2023

Olika lotter

Olika falla jordens lotter

Det blev en tragedi när några äventyrliga ubåtsfarare nu bekräftats döda. Man kan göra många reflektioner kopplat till denna händelse. Ett av nedan reportage bjuder på en snabb sammanfattning av det dåvarande läget i ubåtsdramat. Min reflektion är vilka enorma resurser som aktiverades för att försöka rädda dessa få personer på frivilligt havsäventyr samtidigt som väldigt många fler dör på Medelhavet, varje vecka, när de försöker ta sig till ett bättre liv i Europa. Det faktumet visar hur stora skillnader som i verkligheten  finns mellan olika människor på vår jord. Om det kan man tycka mycket, men det är ett faktum. 

https://www.expressen.se/nyheter/implosionen-hordes-bara-timmar-efter-forsvinnandet/

https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-65982624

I dansen runt midsommarstången var de flesta igår jämlika. Förutom jag. För första gången på 31 år gjorde en fotskada att jag fick avstå ifrån bland annat ”Små grodorna”. Inte särskilt illa jämfört med hur väldigt många människor har det på vår jord. Särskilt illa är det att hundratals miljoner människor lever under mycket dåliga förhållanden för att deras styre är egoistiskt, girigt och korrupt. Och för att resten av världen lever i ett ohållbart konsumtionssamhälle. 

En åktur i ubåten som imploderade kostade 250.000 dollar. En pytteliten ”konstväska” skapad av en New-Yorkgrupp tros kunna auktioneras ut för minst 350.000 kronor. Och väldigt många västmänniskor, och samhällen, är sjukligt överbelånade. Mest på grund av ett extremt konsumtionssamhälle. Och en ny extrem ekonomisk skillnad mellan de som har mycket och de som har lite. Och konsumtionssamhället har blivit vulgärt. Det är dags för Marknadsekonomi 2.1! Mindre produkter och ännu mer tjänster. Mer återanvändning och mycket mindre slit och släng. 

Ja, ja, genom nedan länk kan du lära lite om bakgrunden till dagens midsommarfirande och ”Små grodorna”. En sak är säker, få av alla grodyngel överlever länge. Firandet för att skördarna ska bli bra blir åter allt viktigare för vår matförsörjning. Dansade vi riktigt mycket igår kanske vi får nattregn framöver…

https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/den-svenska-midsommartraditionen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar