onsdag 14 juni 2023

Borttrollad rockstjärna

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Greta Thunberg blev som en rockstjärna. Det fanns ingen hejd på hur hypad hon var under flera år av sina tonår. Klimataktivisterna hade hittat en frontfigur som attraherade och världens journalister gillade att skriva om denna bestämda unga dam och hennes kamp för att rädda mänskligheten genom att motivera människor att sluta bedriva rovdrift av vår planet. En kampa som uppmanade till bildningsstrejk i skolorna. Varför utbilda sig om man ändå snart ska dö av klimatkrisen typ.... En bestämd ung dam som också var/är duktig på engelska och som med starka känslor kommunicerade utan rädsla för mäktiga personer. Plötsligt tröttnade medierna på att skriva om henne och hennes kamp. Hon måste ha ansetts medialt förbrukad. Hennes "reality show" var inte tillräckligt varierande om man till exempel jämför med familjen Kardashian eller Wahlgrens.... Hon fick inte bara Andy Warhols bevingade ord "15 minutes of fame", hon fick "fame" i flera år. Undrar hur det känns för henne att det inte längre är så?

BBC gör ett reportage om att Greta Thunberg nu gått ur gymnasiet och hon säger att hon inte längre kan ägna sig åt skolstrejker. Ska hon inte plugga på universitet? Det är också en skola. Och historiskt har de mest effektiva strejkerna och protesterna vuxit fram på just universitet runt om på jorden. Där går de flesta människor som blir mäktiga lite här och där i våra samhällen, så är det. Med parollen "Mer globala affärer och mer cleantech-forskning åt folket." kan Thunberg säkert stärka kampen mot en klimatsmartare mänsklighet. Hon är ändå ett starkt varumärke, även om det inte är som Kardashians som gärna konsumerar hejvilt. 

"Greta Thunberg has said she has taken part in her final Friday climate "school strike" after graduating, but vowed to keep protesting."

https://www.bbc.com/news/science-environment-65858186

Det är viktigt att ta miljöfrågor på allvar. Utan rent dricksvatten och övrigt viktigt som naturen bjuder på fungerar inte våra samhällen. Det är väl inte så svårt att förstå?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar