måndag 12 juni 2023

Stoppa parallellsamhällen

Upprätthåll det sekulära och jämlika samhället

I Sverige får man tro på tomten och vad man vill. Reflektera över det. Det representerar en enorm frihet. Att många tycker det är korkat om man som vuxen gör det är något annat. I Sverige är vårt rättsväsende rimligt rättvist. De som ställs inför rätta frias eller fälls oavsett vilken man är. Och även om vi tycker att någon med stor sannolikhet är skyldig räcker inte det utan det ska vara ställt utom rimligt tvivel för att någon ska dömas. I grunden ett fantastiskt samhälle. Ett samhällsbygge som i stor utsträckning jämfört med andra samhällen står på individens sida, inte klaners sida. Det är uttryck för frihet på riktigt. Din frihet att inom lagarnas ramar leva ditt liv precis som du vill. 

Det var väldigt länge sedan som Sverige var fyllt med inhemska blodiga konflikter mellan klaner och olika folkgrupper. Sverige har byggt upp ett sekulärt och rättssamhälle som kraftfullt ska försvaras. Det försvaret handlar om att våra demokratiskt framarbetade lagar, oavsett vad man tycker om dem, ska gälla alla i Sverige jämlikt. Benjamin Katzeff Silberstein, GP, skriver en i sammanhanget läsvärd ledarartikel. Sverige är inte ett Israel. Sverige ska inte bli ett "Israel". I ett rättssamhälle är det ok att gillar och leva på olika kulturella sätt men inte avvika från lagarna. Lagarna måste gälla alla jämlikt. Allt annat blir ohållbart och orättvist. Om vi i Sverige vill undvika fortsatt växande segregation är det dags att ta integrationsfrågorna på största allvar. 

"Ett mångkulturellt samhälle kräver att staten mer eller mindre lättar på kontrollen. Det får konsekvenser för statsmaktens förmåga att förebygga våld."

"I en bättre värld skulle den här krönikan ha berättat om hur antingen den svenska eller israeliska polisen äntligen tycks ha hittat ett sätt att komma till bukt med den explosionsartade ökningen av dödligt våld, som den andre bör lära av. Jag är rädd att det är precis tvärtom."

"Israels araber utgör 21 procent av befolkningen, och lever, precis som ultraortodoxa judar, ofta relativt (men inte helt) avskilt från den judiska majoriteten, i egna städer, stadsdelar och byar. I Israel finns till exempel fyra olika skolsystem: ett sekulärt, ett judisk-religiöst, ett ultraortodoxt och ett arabiskt. Detta av historisk nödvändighet: för att kunna samla så många olika identiteter inom ett och samma paraply har flexibilitet kring levnadssätt och traditioner varit en nödvändighet. I segregationen ligger en viktig anledning till våldet. Staten har inte på långa vägar lagt tillräckliga resurser på att bekämpa det, och precis som i Sverige är det lätt att tänka sig att tagen hade blivit betydligt hårdare om det varit medborgare i mer röst- och resursstarka områden som drabbades värst."

"När staten av nödvändighet ger etniska och religiösa grupper autonomi måste den lätta den egna kontrollen. Den svenska utvecklingen måste vändas innan det är för sent. I Israel är grundproblemet, parallellsamhället, kanske redan för starkt rotat för att lösa."

https://www.gp.se/ledare/israels-parallellsamhällen-en-varning-för-sverige-1.101823763

I Uppsala är orden "Välkomna hit, välkomna hem" fina. De måste också inkludera "Här gäller våra lagar och regler alla jämlikt! Oavsett vilken kultur du kommer ifrån eller vill tillhöra. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar