torsdag 15 juni 2023

Skattenytta

Bidra med enkla arbetsuppgifter och frigör kompetens

Dagligen undrar jag om politiker verkligen vill våra barn och ungas bästa. Eller om de flesta vuxna bara tänker och agerar utifrån egennyttan här och nu. Om våra barn generellt ska få en bra framtid krävs mycket bättre skolor, segregationen och utanförskapet måste brytas och kompetensförsörjningen till spetsföretag, universitet och viktig basverksamhet inom hantverksyrken måste säkerställas. Så enkelt är det att säkerställa en generellt bra framtid för våra barn. I praktiken ser jag inte tillräckligt med bra förändringar som leder dit. Reformtakten måste växlas upp. Lågkonjunktur är perfekt miljö för reformer.

Håkan Boström, GP, lyfter nedan viktiga frågor om att politiken inte längre tycks förstå sambandslära. Om många av de som är långtidsarbetslösa också har många barn kickar ”barnkonventionen” in. Det duger inte med några ideologiska lösningar om Sverige ska lösa allvarliga problem. Löser vi dem är det inte bara bra för Sveriges invånare, då stärks också kronan.

Tanken med ett bidragstak är det ska löna sig att arbeta. I dag finns det fall där man i stort sett inte tjänar på att gå från bidragsförsörjning till arbete, eller till och med förlorar på det. Och då talar vi ändå om kollektivavtalsmässiga löner. Exempelvis tjänar en familj, bestående av två arbetslösa vuxna och ett barn, ingenting på att en av de vuxna tar arbete till Kommunals avtalsenliga lägstalön på lite drygt 20 000 kronor i månaden. En sexbarnsfamilj med en snitthyra på 11 370 kronor kan i dag få ut bidrag på sammantaget 38 130 kronor i månaden. Det här beror på att exempelvis bostadsbidrag, barnbidrag och försörjningsstöd kan kombineras.”

Med det sagt är det inte säkert att ett effektivt bidragstak är så lätt att genomföra som regeringen vill ge sken av, eller ens löser det problem man säger sig vilja åtgärda. Dagens bidragsnivåer är trots allt beräknade utifrån grundläggande behov. Det är ingen lyx att leva på bidrag – det gäller även den som har sex barn och hög hyra. Här finns helt enkelt ett dilemma som är svårt att komma runt. Bidragsnivåer som är så låga att det verkligen lönar sig att ta ett låglönejobb, trots att man har barn, kommer leda till fattigdom för barnfamiljer om föräldrarna inte snabbt hittar ett arbete. Det drabbar inte bara barnen utan på sikt även samhället i form av ökade sociala problem.”

”Grundproblemet är att de långtidsarbetslösa inte sällan saknar den kompetens som arbetsmarknaden kräver eller lider av andra typer problem: bristande utbildning, dåliga svenskkunskaper, missbruk, psykisk- eller social problematik. De kommer ha svårt att få jobb även till lägre löner än 20 000 kronor i månaden.”

https://www.gp.se/ledare/bidragstak-löser-knappast-huvudproblemet-1.101854953

Och Po Tidholm, gästkrönikör i Dagens Samhälle, skriver läsvärt om att det snart bara är de som driver skolföretag som aktiebolag, friskolornas intresseorganisation samt "luktar illa" politiker som kämpar för att bevara marknadsskolan i nuvarande form. Tyvärr bidrar inte dagens vinstdrivande skolverksamheter till att bryta segregation och bättre utbildade elever. Det räcker med att tillåta privata skolor som drivs i stiftelser som garanterar full insyn i skolverksamheterna. Ett dåligt skolsystem försvagar bland annat den svenska kronan.

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/gastkronika/ingen-vill-ha-marknadsskolan-utom-politikerna-som-tjanar-pa-den/

Nationalistiska länder som t ex Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien gav upp sina egna valutor. De insåg att den nya tiden skulle bli för svår för att ständigt av egen kraft orka försvara en valuta mot starka valutaspekulanter och mot länder som USA och Kina. Det är dags för Sverige att släppa kronan. Det var länge sedan vi var en stormakt. 

Ett Sverige anslutet till Euron hindrar ständiga varianter av devalveringar av kronan och tvingar politiker att snabbare åtgärda strukturella problem. Det blir en dyr sommar för svenskar som gärna reser till säkra solplatser. Kronan är väldigt svag nu. Det spär också på inflationen. Även om nedan artikel menar att utlandets förtroende för kronan fortsatt är högt menar jag att utanförskapsproblemen och kompetensförsörjningen måste lösas om kronan någonsin ska göra oss relativt rika igen jämfört med t ex andra EU-länder. Till stor del hänger dessa frågor ihop. Sverige behöver politiskt ledarskap som fattar det och som gör det som krävs för att lösa dagens allvarliga problem. Det går. Då stärks också kronan.

https://www.tn.se/ekonomi/29569/experter-om-kronraset-missarna-som-sankte-valutan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar