lördag 17 juni 2023

Stoppa knarkandet

Ännu en kollektiv lögn

Det var en SVT debatt om gårdsförsäljning av alkohol nyligen. Om den kan man tycka mycket. Sakfrågan kan man också tycka mycket om. Helt klart är att alkoholen förstör väldigt många människors liv även i dagens Sverige trots Systembolagets monopol. Det är inte länge sedan som till exempel befolkningen i Uppsala konsumerade enorma mängder sprit per år. Generationsminnet är kort. Och idag, inte minst kan vi mäta det i vårt dricksvatten, är narkotikaanvändandet stort. 

Oavsett vad man tycker om debatten blir jag förbannad över att argumentet ”ungdomar dricker mycket mindre”! I den verkliga världen har narkotikaanvändandet exploderat de senaste 20 åren. Våra unga använder narkotika istället för alkohol. Det gäller inte bara våra unga men det är många av dem som ersatt min generations alkohol med t ex cannabis. När man har liknande debatter måste man prata om alla varianter av droger. I nuläget är också ”lustgas” ett mycket större problem än vad de flesta fattar. Nedan en länk till SVT-debatten om Systembolaget monopol.

https://www.svtplay.se/video/eXAGbMy/sverige-mots/igar-20-00?info=visa

Visst kan man tycka att artificiell intelligens, AI, borde kunna användas för att jaga knarket i världen? Hur svårt kan det vara? Det måste vara korruption som gör att polisen runt om på jorden inte lyckas bekämpa narkotikan bättre. Med stöd av AI kan man till exempel effektivt gå igenom mängder av övervakningsfilmer och se ”avvikelser” samt övervaka flöden av importerade gods bättre. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/ai-fran-diagnos-till-terapi

Och nej, vetskapen om att allt fler i Sverige drogar med cannabis är inte ett bra argument för att legalisera denna introduktionsdrog till tyngre droger. Benjamin Katzeff Silberstein är ute och cyklar och går knarkmaffians ärenden. Hans artikel stärker behovet av att mycket mer framgångsrikt bekämpa att narkotikabruket fortsätter att växa i Sverige. Avkriminalisering av eget bruk har jag länge ansett vara rätt. Missbruk ska inte straffas mer än det helvete som allvarligt missbrukande ofta lever i.

"En ny studie i den vetenskapliga tidskriften Addiction, som använder sig av en säkrare uppskattningsmetod än de direkta frågor som tidigare siffror vilar på, pekar på att de verkliga siffrorna snarare är mer än dubbelt så höga. Enligt forskarna har till exempel över 43 procent av svenskar mellan 18–29 år testat cannabis till skillnad från 27 procent enligt de tidigare mätmetoderna, och över 13 procent den senaste månaden, mot under fyra procent enligt den gamla metoden."

https://www.gp.se/ledare/sverige-m%C3%A5ste-sl%C3%A4ppa-marijuanaextremismen-1.99441273







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar