lördag 10 juni 2023

Dum centralisering

Brexit ett stort misstag

Varför kunde inte politikerna som bildade kolunionen och senare EU lära mer av hur USA byggdes upp? Ja, kol- och stålunionen var början på EU äventyret. Det beskriver tydligt hur viktigt kol och stål är för dagens samhälle även om vissa länder kämpar för att få stopp på rovdriften av bland annat kol. Och när olja och kol ska ersättas med annat behövs nya råvaror i stora kvantiteter som stormakterna konkurrerar om. Det är bland annat i den konkurrensen som EU är en nödvändighet för oss svenskar. Tyvärr blir EU allt mer centralstyrt genom lagar och direktiv som bland annat byråkratiserar EUs medlemsländer allt mer. Det är inte en klok väg framåt om man vill säkerställa global konkurrenskraft. Brexit var en tragedi då britterna var en bra motkraft mot all vansinnig centralisering. GPs ledare nedan skriver klokt om att EU inte bara är positivt. Finns det något svenskt parti som bara älskar EU och vill att mer makt ska centraliseras? Ja, självklart är det Liberalerna....

"Det krävs inte att man är EU-skeptiker som Åkesson för att se att unionen är på väg åt fel håll. Även svenska EU-förespråkare bör se och erkänna att samarbetet rör sig mot en utveckling som innebär ökad överstatlighet, mer ingripande detaljreglering av sådant som borde tillhöra medlemsländernas kompetens samt ett minskat inflytande för de inhemska parlamenten."

https://www.gp.se/ledare/även-eu-vänner-måste-erkänna-att-unionen-är-på-väg-åt-fel-håll-1.98597865

I USA fortsätter idiotin med allt högre statlig belåning. Dollarn borde snart haverera. Det var ändå positivt att höra Republikanernas budskap om stopp för nationella politiska program, skära på myndigheter och annat klokt. Jag hoppas det blir verklighet. Och att de rikaste i landet USA får betala högre skatter enbart för att bidra till att minska skuldbördan. De kan kalla den en amorteringsskatt riktad mot de rikaste. De vill väl sitt lands bästa?  CNBC beskriver än en gång hur spelet om ännu en höjning av lånetaket i USAs parlament fortsätter. Det är som en dålig Netflix-serie. Även amerikaner måste till sist börja betala tillbaka eller bli allt mer beroende av "främmande makt". Bevittnar vi ett ”rat race to the bottom”?

https://www.cnbc.com/2023/05/31/debt-ceiling-bill-house-vote.html

I Uppsala kommun är det ett stort misstag att ha en enorm centraliserad verksamhet, direkt kopplad till kommunstyrelsen. Uppsala kommun har sannolikt ett av västvärldens största kommunledningskontor. Då räknar jag bort all den verksamhet som inte avser administration i olika former. Under parollen "Ett Uppsala" har allt mer centraliserats. Det är en dålig väg framåt. Särskilt i tider som nu när man måste spara massor av pengar för att hantera en vansinnig byggpolitik, hög inflation och kraftigt ökat pris på lånade pengar. Nu behöver vi decentralisera och minska det administrativa trycket under parollen ”Kraft och kvalité inom skola, vård och omsorg”. När vaknar tillräckligt många Uppsalabor och röstar på partier som på allvar kämpar för den vägen framåt?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar