fredag 2 juni 2023

Rädslan att ta i allvarliga problem

Vill Sveriges riksdagspartier bygga en ny underklass i Sverige?

Det är sorgligt att många barn och unga i dagens Sverige får en dålig utbildning. Felet är inte deras. Felet är inte lärarnas. Felet är oftast inte heller rektorernas. Visst har lärarnas kompetens, rektorernas ledarförmåga och skollokalerna en stor betydelse för om en utbildningsmiljö är bra eller dålig. I den svenska skolans fall handlar det dock om att felet ligger både i en ansvarslös migrationspolitik, en obefintlig integrationspolitik och en destruktiv inkluderingspolitik. I en av dagens insändare i UNT kan vi läsa Bertil Tornbergs relevanta text nedan. De flesta partier är för oroliga och fega för att tidigt ta i de allvarligaste väsande problemen, det är sorgligt för alla som lever i landet Sverige.

"Oavsett problemområde, nu senast läsförmågan hos tioåringar, slutar alla politiska till intet ledande debatter med att det antingen är det socialistiska eller det borgerliga blockets fel att utfallet blev som det blev. Vem är intresserad av det? Själv nöjer jag med att konstatera att när undersökningen gjordes var det Gustav Fridolin (MP) och Anna Ekström (S) som ansvarade för utbildningspolitiken från det år barnen var tre till fyllda tio år då undersökningen gjordes. Och oavsett vem som styr nu och i framtiden hoppas jag att våra tioåringar förbättrar sin läsförmåga."


Hanif Bali skriver också en i sammanhanget läsvärd krönika i Expressen som bifogas nedan.

Bara 54 procent av eleverna talar enbart svenska hemma, enligt lästestet Pirls. För den grupp som inte gör det, rasar resultaten. Men politikers ointresse för denna demografiska omvälvning är kompakt.”

Elever som alltid pratar svenska i hemmet presterar bäst i hela världen. Men andelen elever som inte alltid pratar svenska, testspråket, hemma har ökat kraftigt. Kraftigare än i någon annat land. Därtill är skillnaderna i läsförmåga mellan elever som alltid pratar testspråket hemma och de som inte gör det som störst i Sverige, med undantag för Bulgarien som har stora romska och turkiska befolkningar.”

Faktum är att enbart 54 procent av eleverna i Sverige enbart pratar svenska hemma, ner från 68 procent år 2016. Det betyder förmodligen att detta är den sista generationen skolelever där barn med enbart svenska som modersmål är i majoritet. Sammantaget blir effekten att Sverige rasar i läsförståelse. Dessa resultat borde leda till utbildningspolitisk kris med nedbruten data där vi identifierar mer noggrant vilka grupper som klarar sig, vilka som inte gör det, vad för interventioner som ger effekt och vilka som inte gör det. Men ointresset är kompakt, såpass kompakt att Skolverket glömde att efter provet ställa frågan vilken migrationsbakgrund barnens föräldrar har. Man har inte heller kollat vad Sveriges extensiva hemspråksutbildning har för effekt på gruppen.”

Sverige har gjort det största demografiska invandringsexperimentet i modern tid. Vi har haft en snabbare demografisk förändring än vad USA hade när invandringen var som störst på 1800-talet.”

Men svensk politik verkar vara helt ointresserad av att vetenskapligt sammanställa och redovisa effekterna av detta stora experiment. Detta trots att ledamöterna i Sveriges riksdag är jämförelsevis högutbildade – hälften har en längre eftergymnasial utbildning. Men det kan ju bero på att 75 procent har en utbildning i pedagogik, samhällsvetenskapliga ämnen och humaniora. Det är tråkigt, för det är enbart med kunskap, data och vetenskapliga metoder vi kan hitta vägen ur den mörka framtid vi går till mötes – med extrema kunskapsklyftor mellan en minoritet av nativa svensktalare och en majoritet av svenskfödda halvspråkiga invandrarättlingar.”


Och du som inte är vänstervriden men klok, och bor i Region Uppsala, har chansen att rösta på ett nytt ansvarsfullt parti. Utvecklingspartiet demokraterna. Det är sjukt att inte M, C, L, KD eller SD driver på för ett stopp för privata idiotiska skolverksamheter. Expressens ledare nedan är inte nådig i sin relevanta kritik. Usch! P.S Expressens ledare är inte vänsterorienterad. Expressens förre chef för ledarredaktionen är nu statsministerns närmaste "man".

Pengar – skattepengar – tjänar man som gräs. Nettovinsten ökade från 31 till 211 miljoner kronor på bara två år. Raja Thorén har tagit ut 81 miljoner i aktieutdelning, berättar SVT, Samtidigt har vittnesmål om missförhållanden i bolagets 40-tal skolor haglat. Skolinspektionen fann så allvarliga brister att man i oktober beslutade att Thorengruppen varken får starta nya skolor eller utöka verksamheten på sina befintliga grundskolor och gymnasier förrän man åtgärdat bristerna. Två skolor hotas av stängning. Men Thorengruppen, som har runt 19 000 ungdomars öde i sin hand, kan växa ändå – genom att köpa skolor. ”





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar