tisdag 27 juni 2023

Mer rätt än fel

Rättvis tillväxt, vad innebär det?

Jag vill inte ha svenska politiker som inte förstår vilka de företräder! Inom Utvecklingspartiet demokraterna, UP, bygger vi bland annat en organisationskultur som sätter invånarna vi ska företräda först. Att i dessa ekonomiskt svåra tider, med allt högre räntekostnader och hög inflation, utsätta Uppsalaborna för en allt högre skuldbörda är ansvarslöst och oacceptabelt. I en rådgivande folkomröstning måste Uppsalaborna få en chans att signalera vad de tycker. Vad tycker de som röstar? Det vet vi inte än.

En gigantisk nybyggnation i Uppsalas södra stadsdelar och en mångmiljardsatsning på spårväg urholkar Uppsala kommuns och Region Uppsalas ekonomi under flera decennier. Kärnverksamheterna skolan, sjukvården och äldreomsorgen kommer vid en sådan oklok satsning att dräneras för lång tid framöver. Det vill Utvecklingspartiet demokraterna (UP) förhindra. Därför vill UP med folkomröstningen att Uppsalaborna ska få ta ställning till Uppsalas framtid i sin helhet.”


Sten Kaijser skriver en läsvärd insändare i UNT. Han är bland annat professor emeritus i matematik vid Uppsala universitet. Han kan räkna. Han förstår både mängdlära och sambandslära. Det finns för många bland dagens ledande politiker som inte gör det. 

Det bor ungefär 8 miljarder människor på jorden. Av dessa bor ungefär en miljard i den ”rika världen”. De övriga bor i den övriga världen.”

Vi i den rika världen inbillar oss att det är vi som kommer att avgöra världens framtid. Våra ledare talar därför om för oss att om vi inte omedelbart börjar minska vår användning av fossila bränslen kommer många länder att bli obeboeliga. Men det är inte vi som avgör världens framtid, det är de 7 miljarder som bor i den övriga världen. De vet att vi har fått vårt välstånd med hjälp av fossila bränslen och de tänker göra som vi. Världens användning av fossila bränslen kommer att öka.”

”Idag använder en genomsnittlig kines dubbelt så mycket fossila bränslen som en genomsnittlig svensk. På ett par månader är ökningen av Kinas och Indiens användning av fossila bränslen större än hela Sveriges.

Svenska politiker ska inte inbilla sig att de kan rädda världen, de ska arbeta för det svenska folkets bästa.”

https://unt.se/insandare/artikel/sverige-kan-inte-radda-varlden/jvqd0xer

Istället för onödiga skrytprojekt måste nu den nationella regeringen och Sveriges kommuner laga och stärka den basinfrastruktur som har stora underhållsbehov. Det är rätt fokus. Bland annat Sveriges vatten- och avloppssystem (VA) är i dåligt skick. Befintliga tågsystem uppvisar dagligen oacceptabla problem. Att fixa det är långt mycket viktigare än att extremt fort, högt och tätt bygga spårväg i en liten del av Uppsala. Att satsa på tågspåren och VA-systemen är också en utmärkt konjunkturregulator. Det driver inte kraftigt på inflationen, klaras till stor del av med inhemsk arbetskraft och är nästan lika viktigt som energiförsörjningen. Tråkigt? Nejdå, det kan säkert några PR-konsulter fixa… Att göra en sådan basinfrastruktursatsning är att ”arbeta för svenska folkets bästa”. Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om behoven inom VA-systemen nedan. Väl fungerande dricksvattensystem och avfallssystem är mycket viktigare än onödig, omodern och extremt dyr spårväg.

Investeringsbehoven i VA-systemen är massiva. Om inget görs kommer Sverige drabbas av stora samhällsstörningar i form av omfattande vattenläckor. Staten måste kliva in och ta ansvar.”

https://www.gp.se/ledare/vatten-och-avlopp-är-sveriges-nästa-systemkollaps-1.103284776






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar