onsdag 21 juni 2023

Den fria forskningen

Är fri forskning synonymt med det fria ordet?

Stora delar av svensk forskning måste till mycket stor del vara ”fri”. ”Fri”, det vill säga att den inte styrs av politiker eller är helt beroende av privat finansiering. Samtidigt styrs självklart enskilda forskare av universitetens ekonomiska ramar och fakulteters prioriteringar. Personligen kan jag tänka mig att den ofta förekommande 80/20-regeln kan tillämpas. 80% styrt av universiteten själva och 20% styrt av privat eller offentligt riktad finansiering.

Förbättring krävs för att vår forskning ska klara av att vara globalt konkurrenskraftig. Och nationellt viktig forskning får inte begränsas av politiska agendor. Inte minst nedan artikel i GP lyfter att även nationellt viktig forskning begränsas av censursperspektiv som jag definierar som politiska. 

Den nya förstärkta Etikprövningsmyndigheten håller på att utvecklas till ett censurorgan för svensk samhällsvetenskap. Styrningen är både direkt och indirekt och sätter stopp för viktig faktainsamling.”

Att etikpröva medicinska och psykologiska experiment är förstås rimligt. Men sedan några år prövas i stort sett all samhällsvetenskaplig forskning som baseras på enkäter, intervjuer eller sammanställning av persondata i form av statistik. Vi talar alltså om resonemang, siffror och tabeller, inte presenterade personuppgifter. Myndigheten går många gånger också in och har synpunkter på forskarnas frågeställningar och upplägg ned på detaljnivå. Det liknar mest en censurmyndighet, komplett med befogenhet att åtala forskare som inte lyder påbuden – straffet kan bli upp till två års fängelse.”

Maktkoncentrationen till en enda myndighet skapar dessutom indirekt en risk för politisering – en trend som redan är ett problem i forskarvärlden. Och Sverige sticker ut. I andra länder görs i regel etikprövning vid universiteten. Att ha en central myndighet som i praktiken har sista ordet om vilken forskning som får bedrivas och på vilket sätt är något främmande på andra håll i Europa.”

https://www.gp.se/ledare/ny-myndighet-kväver-sakta-svensk-forskning-till-döds-1.98626526

Utan fri forskning görs inte de stora framstegen. I jakten på de stora framstegen krävs investeringar i många misslyckanden. Utan fri forskning blir inte ”politiskt känsliga” frågor välbehövligt djupt studerade. Forskning som leder till framgångar, frågor med svar som ger entydiga verklighetsbeskrivningar/resultat, klassas som att tanken var rätt. Därav de bevingade orden "Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större."

Jag manar till mer klokhet och mindre dumhet kopplat till våra högre lärosätens frihet att tänka stort för att i bästa fall landa rätt. Rätt utifrån att lösningen på en frågeställning med hög trovärdighet skapat möjligheter att lösa ett eller flera problem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar