Upplagt för allvarligare ekonomisk kris
Hur länge fortsätter det ekonomiska läget vara mycket bekymmersamt? Ingen vet. Som vanligt finns många tyckare. Om räntan fortsätter att höjas kraftigt får vi sannolikt en ordentlig lågkonjunktur 2023 och en bit in på 2024. Det är trots mycket mörker just nu en hel del som talar för en vändning mot bättre tider redan 2023. I någon form tror jag USA, Kina och EU löser ut ”Ukrainafrågan” nästa år. Henry Kissinger har rätt i att det mänskliga och ekonomiska priset redan är för högt. Och som påven uttryckte det nyligen måste man tyvärr förhandla med ”vargar” för att hitta lösningar mot en bättre framtid. Kanske kan just påven bli den medlare som behövs för att få Ukraina och Ryssland till förhandlingsbordet och att de i dessa är väl medvetna om vad USA, Kina och EU har för positioner.
Situationen för allt fler enskilda invånare och företag blir nu dag för dag allt värre när inflation, energipriser och räntekostnaderna skjuter i höjden. Läget är mycket allvarligt. På många sätt är nu farliga tider. Än farligare blir det för svensk ekonomi om inte arbetsmarknadens parter nu lyckas hantera den kommande lönerörelsen på ett ansvarsfullt sätt. Ansvarsfullt innebär att inte låta lönerörelsen "politiseras". Det är många arbetstagare som nu vill att lönerna kraftigt måste höjas för att kompensera för kraftigt ökade levnadsförhållanden. Om lönerörelsen spårar ur kommer det att innebära ännu högre inflation och att många fler i grunden väl fungerande företag går omkull. Det tjänar inga på. Den stora frågan är vad Riksbanken egentligen kan göra. Sverige är ett mycket litet land i stort beroende av vår omvärld.
Dagens Industris ledare skriver läsvärt om hur svårt det nu är med hanteringen av styrräntan i Sverige. Styrräntan bestäms av Riksbanken men påverkas kraftigt av övriga världens agerande. Det är klokt att ha klart för sig att Sveriges befolkning bara motsvarar cirka 0,01%.
"Riksbanken står inför ett dilemma. Höjs styrräntan för mycket riskerar konjunkturen att knäckas fullständigt. Höjs den för lite riskerar inflationen att bita sig fast. Det är inte tu tal om att prisökningstakten måste komma ned, annars äventyras inflationsmålet som framgångsrikt tjänat Sverige under de gångna 30 åren. Förväntningarna om inflationen får inte dra iväg, utan hushåll och företag måste förbli övertygade om att inflationsmålet på 2 procent ligger fast."
"Det finns dock skäl för Riksbanken att gå försiktigt fram. En oroshärd är de sjunkande bopriserna. Stigande arbetslöshet i kombination med fallande tillgångspriser riskerar att få förödande effekter på konsumtionen, vilket kan – även om det känns avlägset – innebära att inflationen blir alltför låg."
"På samma sätt som Riksbanken har överraskats av hur snabbt inflationen har stigit, kan den överraskas av hur snabbt inflationen faller. Det viktiga är att de redan genomförda räntehöjningarna nu får göra sin verkan. En alltför expansiv finanspolitik skulle försvåra Riksbankens arbete. Det skulle i sin tur öka risken för nya stora räntehöjningar – och det är inte vad ekonomin behöver."
https://www.di.se/ledare/riksbanken-bor-ga-varligt-fram/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar