fredag 9 september 2022

Bättre inkludering

I samma lag

Inom Utvecklingspartiet demokraterna talar vi om "Uppsalakontraktet". Ett lokalt konceptuellt kontrakt mellan oss Uppsalabor om att hjälpas åt att utveckla vårt gemensamma närsamhälle framgångsrikt. Det lokala ”invånarkontraktet” är mycket kraftfullare än att tala om Sveriges lagar eller om att bli ”svensk”. Jag går så långt att jag hävdar att en längre tids misslyckad integrationspolitik av invandrare kräver ett lokalt politiskt ledarskap som bär och förmedlar ”invånarkontraktet”. För många invandrare är ”att bli svensk” inte möjligt. Att bli svensk medborgare har dock värdefulla rättigheter och möjligheter kopplat till sig. Många invandrare som blivit svenska medborgare definierar sig ändå inte som svenskar. Samma invandrare definierar sig bland annat som Uppsalabo, Södertäljebo eller Botkyrkabo. Den som på allvar vill börja laga den misslyckade integrations och inkluderingspolitiken måste fatta att det bara kan göras i våra kommuner. Och att lokala politiker måste lägga massor av tid på att få förbättringarna att hända. Mer tid åt det och mindre tid åt en massa onödiga interna möten. Varför? Vi delar närsamhällets problem och möjligheter, det kan alla invånare förstå. ”Sverige” blir för abstrakt och de flesta av oss människor bryr oss inte om vad som händer i andra kommuner. Nyckeln till att vända många av våra samhällsproblem finns i lokalsamhällena och genom att med hjälp av ett ”invånarkontrakt” engagera invånarna att hjälpas åt. Det går. Vi behöver bara rösta fram politiska ledare som har förmågan och viljan att göra detta mycket viktiga och tidskrävande arbete. Det handlar om att bygga en lokal laganda. 

Inte minst för att lyckas skapa denna lokala laganda måste Uppsala kommun växa på ett mycket klokare sätt än vad de nuvarande byggplanerna, ”Uppsalapaketet” innebär! Cirka 10 nya ”Gottsunda” befolkningsmässigt på bara 27 år. Bara i Uppsala stads södra stadsdelar. Det leder Uppsala mot ännu större problem liknande dem i Botkyrka- och Södertälje kommun. Och Uppsala har redan allvarliga utanförskapsproblem och växande segregation. Och vi har många, och allt fler, långvarigt arbetslösa som lever helt på försörjningsstöd, bostads- och barnbidrag. Över 7000 arbetsföra Uppsalabor är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Och Gottsunda klassas av polisen som ett särskilt utsatt område. 

Håkan Boström, GP, skriver som vanligt läsvärt nedan. Boström beskriver sorgligt väl hur illa migrationsfrågorna och integrationsfrågorna hanterats i Sverige under en längre tid. Han beskriver också väldigt väl varför det är vansinnigt att låta en ny regering tillträda som bygger sitt regeringsunderlag på stöd från V och MP. Om det blir fallet kommer jag att göra vad jag kan för att mina barn och barnbarn tar sina kunskaper och sin drivkraft till andra samhällen på vår jord. Fyra år till med denna vansinnigt usla politik kör Sverige ner i botten under lång tid framöver.

"Fyra skottlossningar bara under förra veckan. Endast i Göteborg. Frölunda, Backa, Majorna. Skjutningarna är inte begränsade till vissa stadsdelar. Och offren är inte enbart gängkriminella. Det är knappast konstigt att många känner sig otrygga. Veckan innan skottskadades en kvinna och ett barn vid en lekplats i Eskilstuna. De hade ”oturen” att vara på fel plats vid fel tillfälle. Veckan innan dess skottskadades en helt oskyldig förbipasserande kvinna svårt inne på ett köpcentrum i centrala Malmö på blanka eftermiddagen."

"S har även totalt försummad det förebyggande arbetet. Klyftorna har växt, stöket i skolan har blivit allvarligare. Stefan Löfvens regering höll in i det sista fast vid att Sverige skulle ha vidöppna gränser. Hösten 2015 talade statsminister Löfven om att ”hans Europa bygger inga murar”, först när situationen blev fullständigt ohållbar stängde regeringen gränsen. Då hade de flesta bedömare varnat för vad som skulle hända i flera månader om inte migrationen stramades åt."

"Dagens problem går längre tillbaka än till 2015. Det vi ser nu är följderna av årtionden av missgrepp, ängslighet och blundande – en de goda intentionernas cynism. De flesta inser att svensk invandringspolitik bidragit till att skapa eller allvarligt förvärra de sociala problemen i våra förorter. Antalet utanförskapsområden har vuxit explosionsartat sedan 1990-talet."

"Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt är på många sätt lika skyldig som de socialdemokratiska regeringarna till ”det svenska tillståndet” som man säger i våra grannländer. Men det regeringsalternativ vi ser idag till höger har en annan och beslutsam agenda i kriminalpolitiken. Sverigedemokraterna är pådrivande. Moderaterna har erkänt sina misstag. Liberalerna är i allt väsentligt med i båten. Kristdemokraterna kompletterar med brottsofferperspektivet."

"Justitieminister Morgan Johansson (S) vill gärna få det att framstå som att även S-regeringen varit handlingskraftig på senare år. Så kan det se ut på papperet, men knappast i verkligheten. Faktum är att Johansson varit bakbunden av MP och V under alla dessa år och kommer fortsätta att vara det om han får fortsätta efter valet. Det kan inte sminkas över med aldrig så skamlös retorik. Så fort valrörelsen är över prioriterar Socialdemokraterna andra frågor. Som alltid."

"Den senaste mandatperioden sålde Socialdemokraterna ut i stort sett all sin egen politik för att få behålla makten. Enda sättet att hålla ihop Center-Vänsterkoalitionen kommer vara att låta floskelproduktionen och verklighetsförvanskningen slå nya rekord – man är ju inte överens i några sakfrågor."

https://www.gp.se/ledare/dags-att-pr%C3%B6va-n%C3%A5got-annat-1.80348252

Vi kan mycket bättre än nu! Nu är ett kritiskt val. Utan ett politiskt ledarskap med nödvändiga erfarenheter, meriter och det genuina engagemanget för vårt närsamhälle vänder vi inte utvecklingen till det bättre. Den kris vi gått in i kommer att göra väldigt ont för många. Med ett klokt lokalt ledarskap kan vi använda krisen till att på allvar laga allt som gått sönder i vårt generella välståndsbygge. Låt oss påbörja ”invånarkontraktets” tid! Rösta klokt i dina lokala val! De lokala valen är mycket viktigare än vad många invånare förstår. Vi Uppsalabor är i samma lag! När otryggheten breder ut sig, när skolorna fungerar dåligt, när sjukvården fungerar dåligt, när äldreomsorgen fungerar dåligt, när kollektivtrafiken fungerar dåligt, när företagsklimatet är dåligt drabbar det alla Uppsalabor. 

P.S Om man förstår andan med "samma lag" borde det politiska styret förstå hur viktigt det är att man bereder viktiga frågor på ett inkluderande och professionellt sätt. Med extremt kort varsel kallades kommunstyrelsen till ett extra styrelsemöte idag. Det politiska styret i Uppsala (Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet) vill göra valfläskspolitik och falska anklagelser om att vi som röstar för professionella och demokratiska processer inte vill skydda vissa grönområden. Jag tror bättre om Uppsalaborna än att de ska vara så korkade att de går på något liknande. Usch vad Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har ställt till det i Uppsala under den nuvarande mandatperioden. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar