onsdag 28 september 2022

De stora frågorna

Framtidens jobb och fördelningspolitik

Många politiska partier, aktiva på EU- och riksnivå, ägnar sig väldigt lite åt två av våra viktigaste frågor. Två frågor som starkt påverkar vår framtid? Politiken måste snart mycket bättre växla upp sitt arbetet med att hitta policyförhållningar till artificiell intelligens och till hur vi i en ny tid ska säkerställa rimlig fördelning av de värden som skapas i den nya tiden. En teknikutveckling som inte ska stoppas men som behöver regleras. En modern fördelningspolitik som fortfarande måste bygga på en balans mellan skyldigheter och rättigheter. Miljö- och klimatförbättringsarbetet kan med fördel inkluderas i skapandet av en ny ekonomisk modell. Marknadsekonomi 2.0.

Mats Tegmark, en auktoritet inom artificiell intelligens, har länge lyft behovet av att politiken börjar ta i policyfrågor och lagstiftningsfrågor kopplat till artificiell intelligens. Expressens nedan artikel är i sammanhanget relevant i en närliggande krigstid som nu. 

"Hans fokus ligger på farorna med AI och det präglar hans sommarprogram. Han sveper snabbt förbi några generella exempel om självkörande bilar och robotar som kan slå kullerbyttor och spelar upp ett kul klipp med ett samtal där det är omöjligt att avgöra vem som är en AI-robot. Men sen handlar det om risker och en strid ström av namedropping av namn som han pratat med på senare år om AI. Max Tegmark har nu fokus på att tygla AI-forskningen för att ”mänskligheten ska kunna fungera även i framtiden”. Han vill ha ett förbud mot utveckling av ”mördarrobotar” – exempelvis drönare som skulle kunna skjuta ihjäl människor efter att ha känt igen deras ansikte och som tyranner skulle kunna köpa in för en tusenlapp."

https://www.expressen.se/noje/tegmark-varnar-for-overmansklig-intelligens/

Vi behöver fler politiker i riksdagen och inom EU som tidigare tar i de viktigaste frågorna. Vi behöver fler politiska företrädare som förstår att ett starkt samhälle måste byggas brett och starkt i grunden. Det finns inga genvägar. Och den kortsiktiga politikens väg måste ersättas med den tråkigare men rätta långsiktiga och värdeskapande politiken. I den politiska världen är rättssystemet, skolan, näringslivet, sjukvården och klok fördelningspolitik viktigast. När det viktigaste fungerar väl fungerar även övrigt i ett samhälle bra. 

Lars Heikensten varnar för att underskatta krisen vi står inför, den kan bli både djup och lång. Inflationen har bitit sig fast på betydligt högre nivåer än många bedömare väntat sig, samtidigt som tillväxtprognoserna nu justeras ned alltmer. Nedgången inte minst i Tyskland och problem med handeln till Kina kommer säkert att leda till problem för delar av exportindustrin, menar han.”

Nu tror han att centralbankerna kommer att vara försiktiga med att börja sänka räntorna vid första tecken på att inflationsbilden förbättras. Misstaget att sänka för snabbt har nämligen gjorts tidigare, till exempel på 70-talet, påpekar han.

– Det gick inte bra. De fick snabbt vända på klacken. I slutänden blev nedgången längre och kraftigare än vad som hade behövts om de avvaktat med sänkningar. Det är en lärdom som jag tror kommer att påverka agerandet denna gång, säger han. Framöver ser han att räntorna behöver stiga ytterligare, men finanspolitiken får inte bli för expansiv i det här läget, menar han.

– Då riskerar det att bli nödvändigt med ännu högre räntor. Det vore mycket olyckligt och skulle i sin tur slå på huspriser och annat, säger han.”

”Lars Heikensten har dock en tydlig uppgift till politikerna, att snabbt motverka de störningar som nu driver upp inflationen. På kort sikt handlar det bland annat om att spara el där det går och riva hinder för elproduktion, menar han.

– Det är obegripligt att inte mer görs på detta område. Sen gäller det snabbt att få igång mer vindkraft. De hinder som finns måste undanröjas. På längre sikt kan också kärnkraft bidra, säger han.

Samtidigt varnar han för kortsiktiga lösningar på stora svåra frågor som el, inflation, utanförskap och vikande konjunktur. Det som görs på kort sikt för att lindra de akuta problemen måste också bidra till att vi rör oss åt rätt håll på sikt, markerar han.

– Det är svårt att inte känna denna oro efter att ha följt valrörelsen. Många frågor tegs ihjäl eller gavs väldigt enkla lösningar. Klimatet försämras och för varje ny studie som publiceras av FN är det tydligt att mer behöver göras. Och snabbare. Vi måste kunna hålla ett par saker i huvudet på en gång. Kraftiga subventioner av elkonsumtion är i detta ljus helt tokigt. Riktade åtgärder till de som är hårdast drabbade kan däremot vara rimligt, säger han.”

https://www.tn.se/arbetsmarknad/tidigare-riksbankschefen-da-kan-inflationen-bli-annu-varre/

Du som vill kan läsa på Utvecklingspartiet demokraternas, UP, politiska program. Det är urstarkt och erbjuder en tuff men framgångsrik väg för samhällsutvecklingen. Idéerna och politikens sakinnehållet är det viktigaste. Övriga partier får gärna fortsätta att inspireras av UPs politik. Att den ska förverkligas är målet och våra engagerade medlemmar är våra medel. Håll i hatten! Det blir några riktigt tuffa år nu framför oss. Inte minst efter morgonens ränteförhandlingar med banken, och kraftiga börsnedgångar, konstaterar jag att konsumtionsutrymmet kraftigt minskat. Och de som inte vill att vi ska flyga får god hjälp av att euron nu är uppe i 11 kr och dollarn snart 12. 

httpsww://updem.se/wp-content/uploads/2022/04/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf

Parallellt med den nuvarande, bara inledda konjunkturnedgången, går teknikutvecklingen framåt i en rasande fart. Om inte ansvariga politiker inser detta kommer nästa chock onödigt kraftfullt när robotar och artificiell teknik gör många människor arbetslösa. Kloka politiker driver på för ett nytt ekonomiskt system som bättre värderar våra naturtillgångar och som klokare säkrar en rimlig fördelningspolitik. Kloka politiker är alltid utvecklingsorienterade. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar