söndag 25 september 2022

Valkvalité

Valen 2022 har uppvisat kvalitetsbrister

Det är ett faktum att det varit för många kvalitetsbrister i årets val. Det är inte acceptabelt med tanke på att det bara är vart fjärde år vi får en chans att rösta , då måste det fungera perfekt. Allt annat är oacceptabelt. Valet 2026 måste fungera mycket bättre och genomföras mycket mer miljövänligt. Inte minst Kent Kumpulas debattartikel om valsedlar nyligen talar ett tydligt språk om att det nuvarande systemet både måste förbättras och moderniseras.

Till valet 2022 trycktes 700 miljoner valsedlar i Sverige. 700 miljoner valsedlar till ett land med knappt 8 miljoner röstberättigade. Till 700 miljoner valsedlar behövs över 1100 ton papper.” 

https://unt.se/debatt/artikel/kasta-ut-valsedlarna-ur-vallokalerna/rxx54e8r 

Ann-Charlotte Marteus, Expressenrasister , ger ett perspektiv på brister i vårt nuvarande valsystem. 

”I Sverige får människor med demens rösta. Det gäller inte bara dem som nyss har drabbats av denna vidriga sjukdom, de som blivit alltmer glömska men som har kvar sitt jag, sina värderingar och som kan fatta adekvata beslut. Rösträtten gäller även dem vars jag är upplöst i kaos; dessa arma själar som inte längre känner igen sina barn eller sin egen spegelbild och inte vet i vilket årtusende de lever.”


”Så det var helt lagligt att en gravt dement man på ett äldreboende i Flemingsberg förhandsröstade i årets val. Inte för egen maskin – personalen hade röstat åt honom, rapporterar SVT Stockholm. Hur kan detta vara lagligt? Det beror på att omyndighetsförklaringen avskaffades 1989 och ersattes med förvaltarskap och gode män. Sedan dess kan ingen vuxen fråntas sin rösträtt, oavsett kognitiva förmågor och psykisk hälsa. Svea hovrätt och flera andra remissinstanser var emot den förändringen, bland annat med hänvisning till att individer som behöver förvaltare lätt kan utsättas för otillbörlig påverkan. Men riksdagen lyssnade inte på det örat.”


”Det är inte ovanligt att Sveriges riksdag lägger förnuft och erfarenhet på hatthyllan när en vacker princip står på spel. Men när våra folkvalda låtsas att alla människor har förmåga att rösta i allmänna val, inklusive de som är totalt beroende av andra människor, krattar de för otillbörlig påverkan, för utnyttjande – ja, för övergrepp. När de icke beslutsföra blir väldigt många och dessutom bor på institution finns en risk för valfusk i betydande skala. I värsta fall i utslagsgivande skala? 2018 fanns det uppåt 150 000 demenssjuka svenskar, enligt Socialstyrelsen. 2050 räknar man med att de är dubbelt så många.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-en-tyst-skandal-att-gravt-dementa-far-rosta/

Det pågår många eftervalsanalyser nu. Det är först efter att den är gjord som ett partis valprojekt är avslutat. Jag kan konstatera mycket och Utvecklingspartiet demokraterna genomför sitt avslut på valprojekt 2022 den 22/10. Några slutsatser är:

Utvecklingspartiet demokraterna har nu fått många Uppsalabornas förtroende att företräda dem.

Borgerligheten stärktes inte men missnöjesväljarna blev fler, SD blev Sveriges näst största parti. Och de yngre väljarna blir allt mindre vänsterorienterade, det är positivt.

Hanteringen av valsedlar måste kraftigt förenklas och förbättras. UP förlorade många röster på ett mycket dåligt system. Så sent som i förrgår fick jag höra om två personer som försökt hitta UPs valsedlar, inte lyckats och valde istället ett annat parti. Så dåligt får det inte fungera. 

En stor brist är att valen till kommuner och riksdag sker samtidigt. Hög tid att ändra på det. Varför inte lägga riksdagsvalet parallellt med EU-valet och kommunvalet för sig? 

Valet 2022 visade också att massor av kampanjpengar inte hjälper för att lyckas i val. Trots Centerpartiets enorma reklamkampanjer kraschade partiet runt om i landet, mest i Kiruna.

Det är härligt att Alice Teodorescu Måwe allt mer börjar ta utrymme i svensk debatt igen. Hon är en klok person. Precis som jag länge trott kommer snart Socialdemokraterna byta SD-strategi.

De strategier som nu läggs, de vägval som görs, de eftervalsanalyser som formuleras, kommer sammantaget att lägga grunden för vilka partier som kommer att vinna folkets förtroende om fyra år.”

För det är så det fungerar i politiken; när en valrörelse läggs till historien påbörjas arbetet inför nästa. Och däremellan, i vardagen, i krocken mellan visionerna och verkligheten, skapas tusentals händelser som formar de avgörande beslut som kommer till uttryck vid valurnan.”

Jo, för att väljarna skulle vaggas in i den falska föreställningen att den egentliga skiljelinjen mellan regering och opposition inte var av det sakpolitiska slaget. Skiljelinjen skulle istället skönjas i synen på SD och därigenom skulle valet få en moralisk, känslomässig, dimension.”

Och, kanske ännu viktigare, insikten om vad ett samarbete mellan borgerliga partier och SD skulle innebära för de egna möjligheterna att också framöver få styra riket. Utifrån dessa variabler återstod enbart att utmåla oppositionen som tvivelaktig och illegitim, ja rentav som ett hot mot demokratin som sådan.”

Med jämna mellanrum har jag under åren, medvetet provokativt, i såväl öppna som slutna sammanhang frågat varför Socialdemokraterna – om nu rädslan för SD:s påverkan på politiken är genuin – inte bara släpper fram de borgerliga partierna i utbyte mot att de inte samarbetar med SD? Om man på riktigt är av uppfattningen att ”hat, hot och våld”, ”fascism” och nedmontering av den svenska rättsstaten och demokratin väntar runt hörnet vore det en minimal uppoffring om man i gengäld räddar demokratin.”

Utifrån dessa premisser växer två huvudlinjer fram för mandatperioden och valrörelsen 2026. Antingen fortsätter S med skrämselretoriken, som efter fyra år med SD i det moderata regeringsunderlaget lär upplevas som daterat och verklighetsfrånvänt, eller så börjar partiet fresta SD med ekonomiska reformer som dess mer vänsterorienterade ådra inte kommer att kunna motstå. För den som följt de danska socialdemokraternas överväganden är det inte svårgissat vilken väg svenska S på sikt kommer att gå.”

https://www.affarsvarlden.se/kronika/alice-teodorescu-kostsamt-att-skrammas-om-sd-nu-lar-s-ga-den-danska-vagen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar