fredag 2 september 2022

Fokus och stopp för slöseriet

Nu krävs fokus på det viktigaste

Nu är framtidstro viktigare än i goda tider. Vi är redan inne i för många tuffa tider. Om börsen har rätt, den brukar vara en säker konjunkturindikator, ser vi fortfarande ingen ljusning runt hörnet. Tvärt om, på toppen av kraftigt stigande priser minskar också våra tillgångar i värde. De flesta aktier tappar i värde och bostäder tappar i värde. Sedelpressandets tid är över och geopolitiska konflikter innebär ett helt nytt ekonomiskt läge. När ljuset syns kommer börsen åter att börja stiga. Inget nytt under solen med andra ord. Efter goda tider kommer dåliga. Efter dåliga kommer till sist goda. Enligt Konjunkturinstitutet tror de på tuffa tider att vänta fram till minst år 2025…

Till skillnad från övriga partier i Uppsala kommun har Utvecklingspartiet demokraterna, UP, presenterat en konkret budget för 2023 med plan för 2024 och 2025. Till alla siffror har vi även beskrivit hur vi prioriterar och förändrar kommunens verksamheter för att kraftigt förbättra skolan, vården, äldreomsorgen, övrig omsorg, integrationen och underhåll av befintlig infrastruktur. Vi har en tydlig och nödvändig fokus- och förbättringspolitik som motverkar skattehöjningar och som rimligt bra klarar den kris som väntar i våra kommunala ekonomier. UPs förbättringspolitik inkluderar att bygga ut Uppsala klokare än nuvarande planer, att kraftigt skära bort icke prioriterade uppgifter som driver fram mycket tidskrävande administration och att vi får stopp på ett omfattande slöseri. Vi utgår ifrån att vi kan få igenom mycket av denna politik med alla partier förutom med V, Fi och MP. Det är bråttom att aktivera en liknande förbättringspolitik, det tjänar alla Uppsalabor på. 

Att en ansvarsfull ekonomisk politik är viktig borde man förstå bara genom att exemplifiera med Uppsala kommun. Efter flera år med massor av extra stadsbidrag och skattelättnader är kommunen i ett nytt läge. Bara de två procents räntehöjningar som redan skett leder till att kommunens räntekostnader ökar med 360 miljoner kronor varje år när det nya ränteläget fullt får genomslag. Det är dramatiska kostnadsökningar. På toppen av det eldar inflationen på övriga kostnadsökningar i kommunen. Nu krävs mycket kloka prioriteringar och ett erfaret politiskt ledarskap för att hantera en mycket tuff tid som stundar. 

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt nedan om Sveriges ekonomiska läge. Jag hoppas att de flesta väljare förstår att partier som öser på med valfläsk inte kommer att levereras utan bara ska locka röster. Efter valet kommer ”de dåliga tiderna” användas som skäl till varför löftena inte förverkligas. Gå inte på dessa ”lockrop”. Kanske fortsätter några partier att säga "vi har varit naiva"....

Riksdagsvalet håller på att utveckla sig till ett plånboksval. Det är inte särskilt förvånande. Alla har vi känt av hur priset på bensin, el, kött, kaffe och frukt skjutit i höjden. De stigande priserna har i ett nafs ätit upp de senaste sju årens reallöneökningar (SR 30/8).”

”Samtidigt har vi av allt att döma bara sett början. En hård vinter kommer medföra elpriser på en helt ny nivå och med dem stiger även priset på mycket annat via olika tillverkningsprocesser. Inflationen skapar även behov av räntehöjningar som slår ytterligare mot hushållen. Bostadspriserna väntas falla med 15-20 procent. Den ekonomiska tillväxten går mot noll (SVT 30/8). Sverige är på väg in i en period av samtidig inflation och lågkonjunktur som väntas kunna dra ut på tiden ett par år, enligt Konjunkturinstitutet .”

Krisen slår med full kraft samtidigt mot hushållen och den offentliga sektorn. Det är den bistra verklighet som landets finansminister – oavsett om denne är moderat eller socialdemokrat – kommer möta efter valet. Ändå tycktes det inte riktigt som att allvaret sjunkit in när partiernas ekonomiska talespersoner mötte varandra i SVT:s Agenda i söndags. Överbuden haglade. Möjligen var tonläget något nyktrare när finansminister Mikael Damberg (S) mötte Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en radioduell under måndagen – men bara något.”

Enligt Konjunkturinstitutet lär bara målsättningen att behålla dagens sysselsättning inom den offentliga sektorn äta upp allt reformutrymme i statsbudgeten under mandatperioden och mer därtill.”

Både skattesänkningar och välfärdssatsningar kostar pengar. Ekonomiska och politiska skäl talar för att politiker, oavsett kulör, kommer vilja spendera mer än de får in de kommande åren, men utan att dra upp räntorna. Hushållen kan bara hoppas att de klarar den balansgången.”

https://www.gp.se/ledare/räkna-med-underskott-i-statskassan-kommande-åren-1.79948046



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar