torsdag 22 september 2022

Tjänstemannaansvaret

Sjukt dåligt för oss invånare

För vilka jobbar till exempel Riksbanken? Med facit i hand kan man verkligen undra det nu när många i utbyte mot kortsiktigt dålig penningpolitik kraftfullt får känna av baksmällan. Det ensidiga inflationsmålet på 2% har länge låtit Riksbanken komma undan med ett ansvarslöst sedelpressande och dessutom extremt dåliga obligationsaffärer, främst på fastighetsmarknaden. De som inte gillar mig skulle säga: ”Lätt att kritisera nu när vi börjar se effekterna av Riksbankens agerande.” Du som vill kan dock söka på min blogg, och följande ord, så finner du att jag länge lyft varningsflagg och sakligt beskrivit varför. Orden: ”sedelpressar”, ”glödheta”, ”Riksbanken”, ”penningpolitiken” och ”inflation”. Du kan även söka på ”Weimarrepubliken” som skrämmande historiskt exempel på usel penningpolitik. 

Precis som jag bloggar flera gånger om har det vansinniga ”sedeltryckandet” främst eldat på bostadspriserna och aktiemarknaderna. Och i Uppsala kommuns diarium, där alla formella handlingar arkiveras, kan du se att det är jag som sakligt år efter år beskrivit att de styrande politikerna agerar ansvarslöst när de skuldsätter kommunen allt mer. Under årets valrörelse var det sex ord som regelbundet dök upp om mig: "Sanningssägaren", "Dansaren" och "Gör om! Gör rätt!" Adam Cwejman, GP, skriver nedan läsvärt om hur dåligt Riksbanken skött sitt uppdrag.

Trots att ekonomin gått på högvarv har centralbankerna hållit räntan kring noll. Inflationen har varit låg. Men räknar man med bostadspriser och aktiemarknad har vi haft en skyhög inflation. Det är där pengarna hamnat.”

https://www.gp.se/ledare/riksbanken-drev-på-lånefesten-nu-betalar-alla-1.81460297

Det är fortfarande många invånare i Sverige som inte förstått hur tufft det på många sätt blir under minst ett år framåt. Det är inte bara dåligt skötta kommuner som redan är kraftigt skuldsatta. Det är väldigt många privatpersoner och enskilda personer som valt att köra hårt med billiga lån och nu snabbt känner av en allt starkare baksmälla. Inte minst baksmällans effekter om du tvingas sälja en dyrköpt bostad när marknadspriset sjunkit kännbart. 

”Många hushåll, särskilt de med stora bolån, riskerar att få det tufft när inkomsterna äts upp av stigande priser – inte minst på mat, energi och drivmedel – samtidigt som lånen också blir dyrare.”

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ny-rantehojning-vantas-fran-riksbanken

Follow the money… Vilka har tjänat på Riksbankens extrema penningpolitik? Ilija Batljan är en smart person som säkerligen både insåg chansen att utnyttja låg ränta och Riksbankens obligationsköp. Vi får se hur det går för honom nu men han har säkert redan lyckats placera några tiotals miljoner säkert. Och vilka får framförallt betala för kalaset i efterhand? Tjänstemannaansvaret borde för vissa välavlönade offentliga uppdrag kompletteras med ansvarsgarantier som inkluderar finansiella återbetalningskrav när den ekonomiska hushållningen rättvist kan beskrivas som usel. SVTs korta reportage nedan om Riksbankens misslyckande är sevärt.

Deras enda jobb var att hålla inflationen låg och stabil. Den har nu skenat till den högsta nivån på över 30 år. Vad är det som gått snett?”

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/riksbanken-missar-malet

En sak är säker, om Handelsbankens chefsekonom får rätt, att den rörliga räntan är 4,5 procent inom ett år, har räntan i min bostadsrättsförening nästan ökat 400 procent på mycket kort tid. Vår styrelse arbetar ideellt. Det är nog få som gratis ställer upp på det krävande och ansvarsfulla uppdraget. Vår boststadsrättsförening är inte ensam om att ha rörliga lån. Svenska hushåll tillhör bland de mest belånade i världen. Och om du studerar många företags balansräkningar har även de varit kortsiktigt smarta och lånat mycket pengar för att utveckla sin verksamhet snabbare när pengar varit mycket billiga. Nu är pengar inte längre billiga, och priset ökar snabbt. Vilka blir rika nu när många blir fattigare? Ekonomi är i recession inte en trevlig tillvaro. Vi är i recession. Nu behöver vi erfarna, meriterade och engagerade politiska företrädare. Har vi det? 

Ja, ja... Kvalitetssystemen behöver förbättras. Ett viktigt sätt att skapa bättre kvalitetssystem är att bättre koppla individuellt ansvar till kännbara ekonomiska konsekvenser när man visat sig vara inkompetent för sitt mycket välavlönade uppdrag. Och som invånare borde vi mycket bättre syna vilken kompetens partier erbjuder som våra politiska företrädare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar