lördag 3 september 2022

Inte V och MP

Marknadsekonomi och pragmatism

Ur ett byråkratiskt perspektiv beskrivs hållbarhetsperspektiven ur ett socialt- ekologiskt- och ekonomiskt perspektiv. Det är klokt eftersom en klok balans mellan dessa perspektiv leder till ett väl fungerande och rättvist samhälle. När jag får frågan om vilka partier Utvecklingspartiet demokraterna kan samarbeta med är mitt svar tydligt. Eftersom en kommuns- och regions ansvarsområden i huvudsak handlar om att praktiskt få skola, äldreomsorg, övrig omsorg, fritidsverksamheter, gator, torg och parker, sjukvård och kollektivtrafik att fungera är samarbeten med alla partier möjligt när vi delar åsikt om vad som är bäst att göra. När det handlar om att kunna ingå i en gemensam lokal regering är det annorlunda. Då måste de övergripande perspektiven vara liknande för att styret ska kunna fungera. Därför är det uteslutet att kunna ingå i ett styre med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Varför det? Om vi bortser ifrån att dessa två partier i Uppsala kraftigt driver på för spårväg och snabbt bygge av 33.000 nya bostäder bara i Uppsala stads södra stadsdelar är dessa partier mycket dåliga på att balansera de sociala-, ekologiska- och ekonomiska perspektiven. 

Vänsterpartiet driver konsekvent en ekonomisk politik som kraftigt skulle försvaga Uppsalas och andra samhällen. Deras extrema misstro kopplat till marknadsekonomin och tro på planekonomi skulle vara katastrofal för våra möjligheter att försvara och bygga ett generellt högt välståndssamhälle. Vänsterpartiets kraftiga fokus på det sociala perspektivet gör att de vinner förvånansvärt många väljare men deras politik skulle vara förödande främst för dem de säger sig företräda.

Miljöpartiet driver konsekvent en aktivistisk miljöpolitik som kraftigt försvagar Uppsala och andra samhällen. Det finns gott om goda argument för att ställa om våra samhällen mot mycket mindre beroende av fossila energikällor. Det ska vi göra. Det sätt som de driver dessa frågor på leder dock snabbt till att både den sociala- och ekonomiska hållbarheten spårar ur. Eftersom de, till skillnad från mig, tror att jorden går under inom kort, är det inget de väljer att bry sig om. Det är beklagligt att det verkar som att Miljöpartiet inte åker ur Sveriges riksdag och Uppsala kommuns fullmäktige. De är ett aktivistiskt parti och borde istället vara en aktivistförening istället för ett politiskt parti.

Patrik Kronqvist, Expressen, ger en läsvärd beskrivning av Vänsterpartiet i nedan artikel.

"Förmågan till elementär ordförståelse hade den juristutbildade Dadgostar tappat redan ett par veckor tidigare när Sveriges Radio ställde frågor om en annan skrivning i partiprogrammet: ”På sikt bör bankväsendet i helhet förstatligas”. Den innebär ”självklart inte” att staten ska ta över ägandet av bankerna. Det är bara ett annat sätt att uttrycka att finansmarknadens funktionssätt är en politisk fråga, menade hon."

"Den som författat Vänsterpartiets särskilda partiprogram på lättläst svenska håller uppenbarligen inte med. ”Särskilt viktigt är att.. se till att samhället äger fler banker”, står det på sidan 32. Man blir onekligen nyfiken på hur Nooshi skulle ha tolkat formuleringen om ”proletariatets diktatur” på den tiden Vänsterpartiet fortfarande hade ”kommunisterna” kvar i sitt partinamn? Att den innebär stärkt MBL-lagstiftning? Partiledare kan förhålla sig till politiskt känsliga skrivningar i partiprogrammen på olika sätt. Man kan, som Jonas Sjöstedt gjorde, rakryggat stå upp för det som medlemsdemokratin beslutat och förklara vad partiets visioner skulle få för praktiska följder. Ett alternativ är att förklara att man anser programmet vara föråldrat, att man verkar för att skriva om det och att man räknar med att man kommer att få medlemmarna med sig – om nu så är fallet. Nooshi Dadgostar valde en annan lösning. Hon låtsades som att ord saknar betydelse; att upp är ned, krig är fred, att ingenting är sant och allting är möjligt. Nackdelen är att väljarna omöjligt kan veta när V-ledaren talar sanning. Men kanske kan Nooshi Dadgostar blinka när hon menar det hon säger?"

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/v-vill-skrota-kapitalismen-men-nooshi-dadgostar-spelar-dum/ 

Även om Liberalerna de senaste valen visat sig vara lika opålitliga som Centerpartiet tycker jag nedan bifogad länk bra beskriver hur omöjligt det är att strukturellt samarbeta med Vänsterpartiet. Även om Liberalerna misskött skolfrågorna i Uppsala så är skolfrågorna väldigt viktiga för vårt generella välståndsbygge. Dadgostar säger att eleverna inte får den kunskap de behöver, det är tyvärr rätt. Skolan har länge varit misskött, särskilt av staten som i stor utsträckning styr skolan, men hon har definitivt inte rätt medicin för att bota alla allvarliga problem. 

https://www.expressen.se/nyheter/val-2022/johan-pehrson-till-nooshi-dagostar-du-ar-inte-klok/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar