måndag 5 september 2022

Nej till Uppsalaavtalet

Säg upp avtalet om Uppsalapaketet

Nu är det nära till sista dagen för att lägga sina tre röster i valen 2022. Val till kommunfullmäktige, till regionfullmäktige och riksdagen. För Uppsalaborna är kommun- och regionvalet 2022 ett extremt viktigt val om vilket framtida Uppsala vi vill leva i. Byggfrågorna är av avgörande betydelse för vilket framtida Uppsala vi får. På bordet ligger nu planen, och avtalet, om att bygga 33.000 nya bostäder bara i Uppsala södra stadsdelar. Den 13 december 2017 röstade jag som enda ledamot i Uppsala kommunstyrelse nej till att teckna ett avtal med staten om denna kraftiga bebyggelse i Uppsala stads södra stadsdelar. Den 29 januari 2018 röstade kommunfullmäktige igenom avtalet och de enda som röstade nej var bland annat Utvecklingspartiet demokraternas medlemmar Karin Ericsson och Stefan Hanna. Den 14 februari röstade regionsfullmäktige igenom beslutet om att ingå avtalet med staten utan att några ledamöter eller partier röstade nej. De som röstade ja till detta okloka avtal inkluderar både Centerpartiet och Moderaterna. 

Det är hög tid att skrota avtalet mellan Uppsala kommun, Region Uppsala och staten. Det avtalet måste skrotas om vi ska få bort planen på 33.000 nya bostäder redan fram till 2050 och spårväg. Staten måste själva ta ansvar för den nationella angelägenheten att bygga ut spårkapaciteten mellan Uppsala och Stockholm utan att villkora det med var och hur snabbt Uppsala kommun ska bygga ut vårt lokalsamhälle. Hela denna toppstyrning av planeringen av Uppsalas utbyggnad har varit feltänkt från dag 1. Vill man på kort tid bygga en helt ny stad får man göra det på en helt ny plats. "Uppsalapaketet" innebär vare sig social-, ekologisk- eller ekonomisk hållbarhet för oss Uppsalabor. Gör om! Gör rätt!

https://www.youtube.com/watch?v=1RA-XBmUPn0

Utvecklingspartiet demokraterna representerar ett starkt alternativ till "Uppsalapaketet". Vi gör bäst i att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna om vi vill utveckla Uppsala socialt- ekologiskt- och ekonomiskt hållbart. När vi lyckats skrota det nuvarande "byggavtalet" kan vi skriva ett nytt där vi satsar på att stärka hela Uppsala kommun och region Uppsala hållbart. Det innebär bland annat i en lägre byggtakt så att alla redan befintliga problem inom skolan, sjukvården, äldreomsorgen och så vidare kan lagas och integrationen av människor som lever i utanförskap kraftigt förbättras. 

https://www.youtube.com/watch?v=RFL6Q85X3hM 

I gårdagens SVT program Agenda lyftes stadsdelen Gottsunda i Uppsala fram. Titta gärna på nedan program så får du en bra uppfattning om hur svårt det är att förändra tidigare misslyckad integrationspolitik. Och efter många års misslyckanden vill kommunen göra nya okloka satsningar i Gottsunda för att försöka bryta utanförskap och växande segregation. Samtidigt lär sig inte Uppsala kommun något av Gårdsten exemplet i Göteborg utan säljer Gottsunda centrum, som kommunen investerat över 1 miljard kronor i, för endast 500 miljoner kronor. Och med en "gield" för köparen på extremt höga nivåer enligt fastighetsexperter. Och vet du vad, trots mycket tal om bostadsbrist, har ett bostadsrättsprojekt vid Gottsunda centrum havererat och står som ett symboliskt skelett. Det finns ingen efterfrågan på dyra bostadsrätter i områden som inte upplevs som attraktiva av köpstarka. Och vad händer om det bara är dyra hyresrätter som byggs? Det blir som i ett nytt bostadsområde i Uppsala, Bäcklösa, i princip enbart människor som helt lever på försörjningsbidrag och hyresbidrag som bor i bostäderna som hårt arbetande låglönearbetande inte anser sig ha råd med. Korkat sa Bull, helkorkat sa Bill....

https://www.svtplay.se/video/36156797/agenda/agenda-4-sep-21-15-1?info=visa

Utvecklingspartiet demokraterna, UP, erbjuder Uppsalaborna en byggpolitik som på allvar kan bidra till att minska utanförskapet, som hjälper till att bryta segregationsutvecklingen och som samtidigt stärker hela Uppsala på ett miljö- och klimatsmart sätt. En byggpolitik som utnyttjar redan befintlig spårinfrastruktur. En byggpolitik med goda förutsättningar att utveckla ett samhälle där de kompetenser spetsföretag och universiteten vill behålla, och attrahera, trivs.   

https://updem.se/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar