onsdag 14 september 2022

Nutidsanpassa demokratin

Utveckla även vår demokrati

Även en "blind höna" borde inse att det demokratiska systemet behöver en seriös nytändning. Den har tappat sin innovativa förmåga och dess spelare har tillåtit den att bli en "underhållning" för medieinnehåll. Många partister skulle nog säga att politikerna tvingats in i detta beteende på grund av medielandskapet och alla PR-konsulter. PR-konsulter som ofta är före detta politiker, som ger sina råd om hur man når ut till invånarna. Men vad är det många politiker når ut med för budskap? Måste de göra sig till medieinnehåll varje dag? Nej, det är tid för att utveckla vår demokrati och inte låta de etablerade partierna köra den in i väggen genom att göra sakpolitiken till en bifråga och skådespelets spelteoretiska kamper till huvudfrågor.

Medier som kallar sig seriösa har en stor skuld till att demokratin spårar ur. Särskilt allvarligt i Sverige som, till skillnad från USA, har en invånarfinansierad public service. Att stärka vår demokrati, så att invånarna känner att de löpande, inte bara vart fjärde år, kan påverka samhällets riktning är mycket viktigt. Annars kommer auktoritära politiska krafter att stärkas. För mig är det mycket viktigt att alltid kämpa för den enskilda människans möjligheter att så långt som möjligt styra över sitt unika liv. Så länge som våra val inte påverkar andra människors liv och hälsa mycket negativt skapar det samhället mest utvecklingsmöjligheter för oss som individer och samhället i stort. Jag ogillar starkt till exempel överhetsbeslut som "Uppsalapaketet" som extremt kraftigt påverkar ett samhälle utan att många invånare fattar vad som händer.

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt nedan om att kvalitetsproblemen i valet 2022 inte är ok. Valsedelssystemet har fungerat oacceptabelt dåligt i årets val. Det får inte hända. När vi bara på riktigt stort allvar får rösta vart fjärde år får det inte bli på detta sätt.

”Som om köerna inte vore nog har det också kommit rapporter om att valsedlar ska ha försvunnit. Eftersom ingen kan se vad man gör bakom skärmen där röstsedlarna plockas är det lättare att försöka sabotera genom att ta bort alla lappar från ett parti man inte gillar. Det ska dessutom ha bidragit till köbildningen utanför vallokalen eftersom valarbetarna måste gripa in och fylla på med nya valsedlar. Problemet förutsågs. Valmyndigheten varnade regeringen att långa köer kunde uppstå, utan att få gehör (Aftonbladet 12/9). Ansvaret faller alltså delvis på regeringen. Men även valmyndigheten förtjänar kritik. Eftersom man kunde förutspå köerna borde myndigheten satsat på reklam för förtidsröstning. Den som ångrar sig kan alltid ändra sin röst på valdagen.”

Bäst vore om Sverige bytte valsedelssystem, något valmyndigheten också förespråkar. Vi borde gå över till en liknande procedur som den i Danmark, där varje väljare har en (ganska lång) valsedel där samtliga partier och dess kandidater står representerade. Det innebär att röstningsproceduren blir enklare, valhemligheten garanteras och det finns ingen möjlighet att sabotera eller förhala valförfarandet genom att sno med sig alla valsedlar för partier man inte gillar."

"Demokrati handlar inte bara om rätten att rösta. Det måste också finnas en fungerande infrastruktur som säkerställer den rätten.”

https://www.gp.se/ledare/det-svenska-röstsystemet-måste-förbättras-1.80894552

Till sist närmar sig Annie Lööf sitt "bäst före" datum. En mycket misslyckad tid på partiledarposten är snart över. Misslyckad? Ja. Under den misskötta idéprogramstiden var C nere på historiskt dåliga opinionssiffror. Trots att en stor andel svenskar är liberalt inriktade, och trots att C är världens rikaste parti, har Cs ledarskap misslyckats att driva en politik som attraherar över 10 procent av svenskarna. Det är ett stort misslyckande. I den verkliga världen fick C 7,9% 2006, 6,6% 2010, 6,1% 2014 (Lööf), 8,6% 2018 och 6,7% 2022. Olofsson fick sparken för 6,6%. Lööf, Federley och Arthursson satsade på "Stureplans-vägen" och SD konfrontation. De nuvarande 6,7% har en helt annan profil än vad de flesta C-väljarna hade förr.

Precis som Magdalena Andersson fick ta över Stefan Löfvens roll fick Lööf med automatik ta över Maud Olofssons roll som minister. Lööf som minister i den alliansregering som gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken. Efter Olofssons hårda arbete, att tydligt arbeta bort stämpeln att samarbeta med socialister, lyckades Lööf på kort tid köra det förtydligandet i diket. Hon skulle "äta upp sin sko" symboliskt för att förklara att hon aldrig skulle göra upp med partier beroende av vänster. Hennes hårda retorik (snack-krig) mot Sverigedemokraterna har starkt bidragit till att stärka SD. Hon och hennes rådgivare insåg inte att C blev SDs "nyttiga idioter".

För mig är det obegripligt hur så många centerpartister hade en religiös uppskattning av Lööf. Jag skriver lite om det i min bok "En stund på jorden". Den falske profetens tid som partiledare är snart över. Hon blir väl generaldirektör, landshövding eller ambassadör snart.... Trist läge för en efterträdare. Ett tidigare mest pragmatiskt parti gick in i den liberala fällan att bli "kluven" och vela hit och dit. Och i fällan att inte förhålla sig saklig i sin sakpolitiska kritik mot SD. Att vara liberal behöver inte alls innebära att man är kluven. 

Eftersom C tappat väldigt många av sina tidigare lojala väljare, många till SD, blir det inte lätt för en ny partiledare att hantera det strategiskt dåliga läge C hamnat i. L var kloka nog att till sist inse att ideologiskt är deras roll att vara borgerlighetens liberala kraft. Vad blev C? Och Lööf som alltid gillar att vara i media är nu när vindarna blåser "inte nåbar". PR-rådgivarna är sannolikt i farten. Bemöt inte kritiken under ett tag så blåser det säkert över...... 

Kan Emil Källström vara en bra ny C-ledare? Ja. Välutbildad, politiskt erfaren och numera också några års riktig arbetslivserfarenhet. Vill han? Kanske, kanske inte. Om drygt två år har hans jobb på Sekab kvalificerat honom för att kunna få ett ledande politiskt uppdrag genom Utvecklingspartiet demokraterna. För UP är en del av den demokratiska utvecklingen att få stopp på broilifieringen av politiken i Sverige, det skulle vi vinna mycket på.

https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900

https://www.expressen.se/nyheter/val-2022/interna-kritiken-efter-centerpartiets-valresultat/

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/hur-lange-kan-annie--loof-sitta-kvar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar