Sämst, ok, bra och bäst
Det är bara att erkänna, vi är människor. Det kan tyckas vara en dum kommentar men allt för ofta undrar jag om en hel del av oss människor ens har minimala kunskaper om beteendevetenskapen om oss människor. Du tror väl inte att människan, som numera skapat en ”spegel” som ser över 12 miljarder år bakåt i tiden, inte lärt sig grundläggande beteendevetenskap om oss människor? En sak är helt säker och det är att en grundläggande egenskap hos homosapiens sapiens, människan, är att känslan av rättvisa är mycket viktig för oss alla. Samtidigt finns både faktiska rättviseperspektiv och kulturellt betingade uppfattningar om vad som är rättvist. Jag tycker Malin Nilssons bifogade uppsats "Att förklara människan" är mycket läsvärd i sammanhanget. Hennes sätt att bygga upp uppsatsen, och hennes språkfärdigheter, är imponerande. Innan det fina ordet "narrativ" blev populärt bland särskilt dem som ser sig som lite finare än många andra, inkluderar hon den enskilda människans perspektiv som helt avgörande för vad du uppfattar. Det just du uppfattar i ett hav av intryck skapar din unika världsbild.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:345436/FULLTEXT01.pdf
Eftersom känslan av rättvisa är så stor bland oss människor kan jag återigen konstatera att Sokrates än en gång förtjänar sin stora roll i människans utveckling. När vi nu kraftigt måste förbättra integrations- och inkluderingsarbetet i Sverige är det klokt att inse den Sokratiska frivillighetsparadoxen: "Ingen gör frivilliga fel som förstår vad som är rätt". Ur mitt enkla perspektiv uttrycker jag det som "Våra svenska demokratiskt framtagna lagar gäller oss alla jämlikt utan undantag." Det är lätt att säga. Hur många av oss har en bra kunskap om alla våra lagar? Det var onekligen enklare förr då till exempel tio Guds bud satte de rättsliga ramarna..... Även om vår rättsstat är full av lagtexter är det ur ett integrationsperspektiv viktigt att lyfta fram de viktigaste lagbudskapen i integrationsarbetet. De viktigaste är mycket sannolikt dem vi infödda svenskar tar för självklara, men som inte är det för väldigt många andra med en helt annan kulturell bakgrund i bagaget. Synen på rätt och fel brukar i finvärlden beskrivas som moralfilosofi. Du som är intresserad kan med fördel läsa nedan bifogad bok för att lära dig lite om moralfilosofins grundtankar.
https://www.bokus.com/bok/9789144107936/ratt-och-fel-introduktion-till-moralfilosofi/
Nu blir min fråga, vilka yrken har högst status bland oss människor i vårt samhälle? Är det kopplat till vår grundläggande inställning till att rättvisa är viktigt? Är det kopplat till faktumet att lärandet är avgörande för människans individuella och samlade utvecklingsmöjligheter?
En stor andel invånare respekterar fortfarande kunskaper och erfarenheter. De yrkesroller som rankas bland de mest respekterade i det svenska samhället kan inga oerfarna få. Undantaget är VD som vem som helst enkelt kan bli om vi exkluderar bolag med fler anställda än fem stycken. Samtidigt är det intressant att så många av oss inte förstår hur välstånd skapas när entreprenör hamnar på 19:e plats. Den stora "skandalen" i sammanhanget är dock att inte läraryrket ens är med om vi exkluderar "professor" och "forskare". Dem av oss som vill att Sverige även i framtiden ska vara ett generellt välståndssamhälle måste hjälpas åt att höja statusen i att våga vara entreprenör och att vilja bli, och vilja fortsätta arbeta som, lärare. Att vilja fortsätta att arbeta som lärare är värt sin respekt då arbetsmiljön i dagens skolor är oacceptabelt dålig. Ur ett integrationsperspektiv kan det vara värt att påpeka att religiösa företrädare i det svenska samhället inte ens finns bland topp 20. En enkel beskrivning av det svenska samhället kan vara att vi är praktiskt fokuserade. Tänk om även politiken kan bli mer praktiskt orienterad.....
Läkare, 64%
Vd (Verkställande direktör), 52%
Advokat, 48%
Professor, 46%
Domare, 43%
Ambassadör, 36%
Forskare, 34%
Statsråd (minister i en regering), 34%
Pilot, 33%
Ingenjör, 27%
Chef (såsom personalchef och ekonomichef m.m – ej vd), 25%
Riksdagsledamot, 23%
Psykolog, 18%
Polis, 16%
Idrottsproffs, 15%
Tandläkare, 14%
Officer/militär, 13%
Brandman, 13%
Entreprenör, 13%
Veterinär, 12%
https://kvalitetsmagasinet.se/har-ar-jobben-som-har-hogst-status-i-sverige/
För mig symboliserar regnbågsflaggan att vi inom lagens ramar får vara som vi vill vara, med alla våra olika smaker för allt möjligt. Det finns lagliga begränsningar som ständigt utmanas. Så ska det också vara i en väl fungerande demokrati. Om tillräckligt många av invånarnas förtroendevalda håller med uppdateras våra lagar och acceptansen för olikheter ökar. Eller minskar. Vad vi tycker är rätt eller fel har starkt påverkats av i vilken kultur vi vuxit upp i. Det råder ingen tvekan om att sekulära samhällen är mycket mer toleranta än religiöst kopplade samhällen. I många kulturer har de religiösa ledarna högst status. Det är viktigt att förstå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar