fredag 30 september 2022

Makten att påverka

Matematiken skapar förutsättningarna

Valet till Sveriges riksdag, Uppsala kommunfullmäktige och Uppsala regionfullmäktige är över. Resultatet är klart och de politiska stridernas dimma har lagt sig. Även tramsbudskapens propaganda är för tillfället borta. Segrar firas och sår slickas. Det är valtider med andra ord.

I Uppsala kan man konstatera att framförallt Utvecklingspartiet demokraterna gjort största succé. Från noll till två mycket värdefulla mandat redan i första valet som partiet ställt upp i. Ett av allt fler helt lokalt fokuserade partier. Oavsett vad man tycker om det så är de övriga partierna som gått framåt SD, S och V. Som mer än genomsnittligt insatt i Uppsalas politik och kommunens välmående är det anmärkningsvärt att oppositionen lyckats så dåligt när till exempel skolan är extremt misskött och företagsklimatet slår "all-time-low". Oavsett vad man tycker har invånarna talat och resultatet är som det är. 

Det är mycket man kan grotta ner sig i kopplat till valresultatet. Uppsala kommun har fått ett helt nytt lokalt parti i kommunfullmäktige, Utvecklingspartiet demokraterna, UP. UP fick i särklass flest röster av alla partier där någon av våra kandidater kryssats. Jag fick i särklass flest kryss av alla i förhållande till antal röster. I valet 2002, för 20 år sedan, hade dåvarande Folkpartiet 16 mandat i Uppsala kommunfullmäktige och var Uppsalas största borgerliga parti. Efter valet 2022 har Liberalerna, tidigare Folkpartiet, 5 mandat och är kommunfullmäktiges näst minsta parti samt bara drygt dubbelt så stora som det nya partiet Utvecklingspartiet demokraterna. Är det en tydlig signal om att det är farligt att samarbeta åt vänster om man kallar sig liberal? Förändringens vindar viner. Varför blev det så på bara 20 år, vad tror du?

Ja, ja, ja. En sak är säker och det är att allt förändras hela tiden. Det tar aldrig stopp. UPs två mandat har visat sig matematiskt mycket värdefulla. Särskilt för partier som självklart ska sträva efter makten. Varför ska man engagera sig politiskt om man inte vill att den politik man företräder ska bli verklighet? Eftersom UP inte är ett enfrågeparti är inte nuläget så enkelt som vissa kan tro för hur partiet ska agera. Sakpolitiskt finns det viktig politik inom skolan och äldreomsorgen där UP har liknande ställningstaganden som Socialdemokraterna. Inom spårvagnsfrågan är vi tydligt på samma sida som SD, M, C och KD. Men i vilka sakfrågor kan olika varianter av minoritetsstyren få en majoritet? Tro mig, det som kan tyckas vara ett enkelt val för den som kan välja är i verkligheten inte så enkelt. 

Idag bjuder Utvecklingspartiet demokraternas kommande representanter i kommunfullmäktige på några perspektiv på förhandlingsläget i UNT. Oavsett vilken väg framåt som vi kommer att stötta är orden: Gör om! Gör rätt! centrala. En skola som rankas på plats 261 av 290 kommuner är ett misslyckande. Ett företagsklimat som rankas på plats 247 av 290 kommuner är ett misslyckande. En äldreomsorg som fått kraftig kritik är ett misslyckande. En växande skult och allt fler långvarigt beroende av försöjrningsstöd är stora misslyckanden. Om vi bara synar erfarenheterna och meriterna hos partiernas ledande representanter, vilka har då mest trovärdighet i ett "Gör om! Gör rätt!" projekt?

"Uppsalapaketets planer på att snabbt bygga bostäder och spårväg är dåligt. Ett nytt lokalt styre kan snabbt och tydligt signalera till den nya regeringen att ta fram ett nytt avtal som förlänger tiden för byggande och att Uppsala utan påverkan från staten får planera utvecklingen av hela Uppsala kommun. Detta innebär en mer hållbar tillväxtpolitik som är mycket bättre förankrad hos Uppsalas invånare. Det nya styret i Uppsala måste också snabbt avbryta planerna på att bygga spårväg i Uppsalas södra stadsdelar."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar