måndag 26 september 2022

Mobbingkultur

Visioner, argument och hårt arbete

Kopplat till politik vill jag tro att det är politiska visioner, sakliga argument (för och emot) samt hårt arbete som mest uppskattas av invånarna i ett samhälle. Och visioner behöver inte vara ”högt i det blå” utan kan vara jordnära budskap som ”En jord att leva på för våra barn och barnbarn”, ”Ett rättvisesamhälle där de orättvisa sitter bakom lås och bom”, ”Ett samhälle där varje individ får en jämlik chans till en god bildningsgrund att bygga vidare på”,  ”Minst hälften kvar efter skatt” och så vidare. I en demokrati får man ge uttryck för valfria visioner och argumentationen får vara både okunnig eller mycket kunskapsbaserad. I en demokrati ska vi dock inte mobba dem som tycker annorlunda än vi själva. Vi ska tydligt argumentera för det vi anser vara bättre och emot det vi anser vara dåligt. Sakligt. Så kan man också på riktigt hindra att till exempel fascistiska rörelser växer i styrka. Särskilt vänstern, och vissa liberala grupperingar, har genom sitt okloka agerande bidragit till att allt fler invånare fått nog och nu söker enkla lösningar på svåra problem.  

Emma Jeanson, krönikör i GP, skriver läsvärt om mobbingen inom politiken. Det är inte bara i Sverige som hanteringen av missnöjespartier varit oklok. 

"SD:s företrädare har länge varit portade från offentliga tillställningar. De har exempelvis uteslutits från Nobelfesten, dit däremot representanter från auktoritära regimer har välkomnats. Miljöpartiets Märta Stenevi vägrar ta Jimmie Åkesson i hand och personer som har hyst SD-sympatier har blivit av med jobb eller förtroendeuppdrag."

"Så vilka är mobbarna?"

"På samma sätt som Juholt inte borde fått tillträde till de fina salongerna är nu DN och Aftonbladets ledar- och kultursidor i uppror för att en förment brölig och mindre sofistikerad pöbel ska ta plats i finrummen. Det är ju jobbigt att inte få sitta ifred i salongen och snacka skit om dem som tidigare stått utanför. Nu måste man dela finrummen med elefanter och de nedre lagren av intelligentian."

https://www.gp.se/ledare/nu-har-elefanterna-invaderat-finrummen-1.81634771

Det italienska valet är över. Extremhögern har vunnit och budskap liknande ”Italien först” har vunnit. Ett parti med starka rötter i fascistiska idéer har segrat i ett land med mycket stora ekonomiska och sociala problem. Och Italiens problem blir Sveriges problem eftersom de är en del av EU och fortfarande en av världens största ekonomier. 

Den italienska ytterhögern ser ut att lyckas med något som Marine Le Pen, trots sina 41,5 procent i vårens franska presidentval, aldrig lyckats med: Att ta regeringsmakten utan att ursäkta sig för rörelsens historiska, ideologiska rötter i fascismen.

– I går Sverige, i morgon Italien, basunerade en hoppfull Marine Le Pen ut till sina partimedlemmar under landsstämman för det populistiska Nationell samling i förra veckan. Lägger vi till Viktor Orbáns valtriumf i Ungern med Fidesz – ett parti som det i dag ledande italienska partiet Italiens bröder har starka band till – så syns ett mönster.”

https://www.expressen.se/kronikorer/magnus-falkehed/sverige-och-italien-har-mer-gemensamt-an-nagonsin/

Hur ska Sveriges ambassadör i Italien agera nu? En sak är säker, han är ingen skolad diplomat. Och i Sverige visade han tydligt sin avsky för SD. Hur kommer Sveriges ambassadör i Italien nu bete sig i relationerna med dessa nya ledare för Italien? Jan Björklunds tidigare retorik kan tveklöst inkluderas bland Jeansons mobbare. Allt fler av västvärldens invånare har fått nog av söndrande identitetspolitik och stort fokus på politisk marginalnytta när inte de offentliga kärnuppdragen fungerar tillräckligt bra. Bär nya politiska krafter på bra lösningar? Kanske, så länge de inte är fascistiska. Modern historia vittnar tydligt om att fascism snabbt leder till stort elände för drabbade invånare. Den balanserande kraft som en väl fungerande demokrati representerar är bättre än alternativen. Många i västvärlden behöver dock bättre förstå att om man väljer en representativ demokrati kan den byggas upp på olika sätt. Varför inte med vissa baskrav på våra företrädare?

https://www.dn.se/asikt/loof-och-bjorklund-har-svaga-argument-mot-sd-stod/

https://omni.se/bjorklund-vi-har-alla-lovat-att-inte-samarbeta-med-sd/a/EoMM22



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar