onsdag 21 september 2022

Omställningstryck

Ändrade vanor

Kriget i Ukraina och handelskriget mellan USA och Kina skapar död och stora problem för många. Problem som innan de ideologiska-, säkerhetspolitiska- och handels-konflikterna inte var i närheten av nu. Samtidigt gäller som vanligt strävan mot balans, Yin/Yang. Nu tvingas politiker och invånare tänka om och bland annat på allvar börja hushålla med naturresurser och sluta slösa med ”billiga” pengar. ”Billiga” då baksmällan på dumt billigt alltid blir kraftig.

Min morfar var en fantastisk och klok person. Jag lärde mig mycket av honom och vi hade många utvecklande samtal. Han gav mig en gång en bok för att ge mig bättre förståelse för det nationella maktspelet och det ”stora” globala maktspelet. Boken är skriven av Naomi Klein och heter Chockdoktrinen. Den är läsvärd men mycket tungläst. Du kommer garanterat att lära dig mycket. Hennes reflektioner är kopplade till Friedmans tänkande om hur liberala reformer drivs fram. Nu är kanske frågan om det är chocker som driver fram konservativa reformer. Nu upplever vi en ordentlig chock där många människor dör i onödan och många får kraftigt försämrade levnadsvillkor. Nu är en chockens tid och kanske leder den fortare till nödvändiga omställningar. Bland annat behöver vi bättre säkra en rimligt rättvis fördelningspolitik i en ny tid. 

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen

Omställningen mot ett mer naturvänligt samhälle gynnas tveklöst nu! Det är ett ljus i mörkret. Nu tvingas vi vara mer försiktiga med hur vi använder tillgänglig energi och vi tvingas inse att investeringar kostar pengar när priset på pengar inte längre är 0. Nu blir vi bättre på att hushålla med begränsade naturresurser. Kortare duschstunder. Färre tända lampor i våra fastigheter. Lägre temperaturer i våra fastigheter. Mer kollektivtrafik istället för bilen. Nedan artikel av en direktör på IEA är läsvärd i sammanhanget. 

https://www.iea.org/commentaries/what-does-the-current-global-energy-crisis-mean-for-energy-investment



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar