fredag 16 september 2022

Att skriva i vatten

Viktigt att ta oppositionsrollen på stort allvar

En nära vän uttryckte det som att "rita i vatten" att verka i politisk opposition. Det är onekligen en stor skillnad mellan att sitta i ett politiskt styre jämfört med att verka i opposition. Samtidigt är oppositionsrollen extremt viktig för att ständigt utmana de styrande och både försöka få dem att ta till sig bättre vägar framåt och kritisera det man anser vara dumt. För att oppositionsrollen ska vara värdefull måste den vara på hugget och inte vara "snäll" för att man hoppas att man själv ska få det lättare om man hamnar i ett politiskt styre. Det heter opposition av en anledning. 

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om oppositionsrollen och tycker till om hur Magdalena Andersson ska klara rollen som oppositionsledare i Sveriges riksdag. Även om jag själv av vissa politiska motståndare anses "jobbig" är det inte ett popularitetsuppdrag att vara politiker. Det är ett uppdrag för de invånare som man gett ett parti sitt förtroende utifrån partiets politiska program, vallöften att arbeta för.

"Socialdemokraterna gjorde under omständigheterna ett bra val. Det är en bedrift att gå fram när man sitter i regeringsställning. Ytterst få partier klarar att ta sig över 30 procent i dagens europeiska partilandskap. Svenska S är ett ovanligt dominant maktparti. Man måste söka sig utanför Västeuropa för att hitta något motsvarande i länder med proportionella valsystem."

"Frågan är hur Andersson nu kommer klara rollen som oppositionsledare. Socialdemokraterna är erkänt sämre i opposition. Att inneha makten är det som håller ihop partiet. Därför kunde S den senaste mandatperioden sälja ut sin egen politik och ändå inte tappa stöd i slutänden. Vid sidan av kritiken mot vinster i välfärden, som hade urvattnats rejält i kompromisser med Centern, var det svårt att förstå vad S egentligen ville i valrörelsen. Men partiet lever på budskapet om trygghet, att man tar hand om landet snarare än hur."

"Som oppositionsledare kommer Andersson tvingas vara mer konfrontativ, vilket inte är till hennes fördel. När hon på onsdagskvällen erkände sig besegrad kunde hon exempelvis inte låta bli att frammana bilden av att regeringsskiftet kunde leda till ”hot, hat och våldsamheter”. Cynismer av det slaget minskar inte direkt konfliktnivån i samhället och bidrar i sig till rädsla."

"Förhoppningsvis kan Andersson som oppositionsledare lyssna lite mindre på sina spin-doktorer och ägna oppositionsrollen åt konstruktiv kritik i stället – varför inte inom det fält hon kan bäst – samhällsekonomin. Det är trots allt där de viktiga politiska avgörandena lär stå de kommande åren."

https://www.gp.se/ledare/andersson-s-i-obekv%C3%A4m-oppositionsroll-1.81124930



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar