torsdag 29 september 2022

Prioriterad administration

Avlasta kärnverksamheten från icke prioriterad administration

Det är på tok för mycket administrationsuppgifter i dagens offentligt styrda verksamheter. Det innebär oacceptabla administrativa uppgifter för till exempel lärare och sjukvårdspersonal. Det är hög tid att lägga fokuset på att stötta t ex lärare och sjukvårdspersonal att bättre klara sina huvuduppdrag. En del av att stötta dessa viktiga yrkesgrupper är att tillsammans med dem investera i nya arbetssätt för att skapa både bättre måluppfyllelse och arbetsmiljöer. Att tro att mer pengar är lösningen när kompetensbrist är huvudproblemet är feltänkt. Det är nu nödvändigt att flytta resurser från administration av gamla ramverk till innovation mot smartare arbetssätt i verksamheterna närmast invånarna som ska tjänas. 

Docent Tom S Karlsson skriver läsvärt, i Dagens Samhälle, att det är nödvändigt att mäta våra verksamheter för att förstå att de klarar av sina uppdrag på ett framgångsrikt sätt. Det inkluderar inom givna ekonomiska ramar. Även om det är viktigt att mäta måste även vad som ska mätas prioriteras. Tyvärr fortsätter utvecklingen mot allt mer krav på rapporteringar som gör en redan administrationstyngd kärnverksamhet ännu mer administrationstyngd. Det är dags att prioritera bort mycket av dagens administrationskrav på kärnverksamheterna. Karlsson kallar den fortsatta administrationshysterin för New Public Management, NPM, för NPM 2.0. Inte minst lyfter han fram att det går till total överdrift när "minuter jagas inom hemtjänsten". 

https://www.dagenssamhalle.se/chef-och-arbetsgivare/ledarskap/forskare-tilliten-har-inte-tagit-over-vi-gar-mot-npm-2-0/

Uppsala kommun har sannolikt Sveriges största kommunledningskontor. Det är oacceptabelt och måste skyndsamt ändras. Kraften måste viktas om från administrativ personal på ett kommunledningskontor till förstärkt förmåga inom skolan, vården och äldreomsorgen. Utvecklingspartiet demokraterna kommer bara stötta ett nytt lokalt styre som bland annat accepterar att den administrativa överbyggnaden kraftigt måste minskas. Jag bifogar än en gång Sakine Madons ledare i UNT om slöseriet av våra skattepengar. En av politikernas viktigaste uppgifter är att minska slöseriet inom offentlig sektor. Inte att driva på slöseri eller stötta felaktiga och kostnadsdrivande prioriteringar.

"Samma diskussion har förts i kommunerna. Såväl oppositionspolitiker som denna ledarsida har ifrågasatt om Uppsala kommun verkligen behöver en kommunikationsstab på runt 90 anställda. Stabens budget för 2020 var 83,8 miljoner kronor. Kostnaden kan, har UNT rapporterat, jämföras med ”exempelvis de 59,3 miljoner som 2020 budgeterades för färdtjänst, med 74,7 miljoner som budgeterades för vinterväghållning 2020 eller med 56,7 miljoner för gymnasiesärskola samma år" (23/9 2021). Erik Pelling (S) har ändå gång på gång försvarat kommunikationsstaben och slagit ifrån sig kritiken."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/det-ar-latt-att-vara-generos-med-andras-pengar/jo9qpz8j




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar