fredag 30 september 2022
Makten att påverka
torsdag 29 september 2022
Prioriterad administration
Avlasta kärnverksamheten från icke prioriterad administration
Det är på tok för mycket administrationsuppgifter i dagens offentligt styrda verksamheter. Det innebär oacceptabla administrativa uppgifter för till exempel lärare och sjukvårdspersonal. Det är hög tid att lägga fokuset på att stötta t ex lärare och sjukvårdspersonal att bättre klara sina huvuduppdrag. En del av att stötta dessa viktiga yrkesgrupper är att tillsammans med dem investera i nya arbetssätt för att skapa både bättre måluppfyllelse och arbetsmiljöer. Att tro att mer pengar är lösningen när kompetensbrist är huvudproblemet är feltänkt. Det är nu nödvändigt att flytta resurser från administration av gamla ramverk till innovation mot smartare arbetssätt i verksamheterna närmast invånarna som ska tjänas.
Docent Tom S Karlsson skriver läsvärt, i Dagens Samhälle, att det är nödvändigt att mäta våra verksamheter för att förstå att de klarar av sina uppdrag på ett framgångsrikt sätt. Det inkluderar inom givna ekonomiska ramar. Även om det är viktigt att mäta måste även vad som ska mätas prioriteras. Tyvärr fortsätter utvecklingen mot allt mer krav på rapporteringar som gör en redan administrationstyngd kärnverksamhet ännu mer administrationstyngd. Det är dags att prioritera bort mycket av dagens administrationskrav på kärnverksamheterna. Karlsson kallar den fortsatta administrationshysterin för New Public Management, NPM, för NPM 2.0. Inte minst lyfter han fram att det går till total överdrift när "minuter jagas inom hemtjänsten".
Uppsala kommun har sannolikt Sveriges största kommunledningskontor. Det är oacceptabelt och måste skyndsamt ändras. Kraften måste viktas om från administrativ personal på ett kommunledningskontor till förstärkt förmåga inom skolan, vården och äldreomsorgen. Utvecklingspartiet demokraterna kommer bara stötta ett nytt lokalt styre som bland annat accepterar att den administrativa överbyggnaden kraftigt måste minskas. Jag bifogar än en gång Sakine Madons ledare i UNT om slöseriet av våra skattepengar. En av politikernas viktigaste uppgifter är att minska slöseriet inom offentlig sektor. Inte att driva på slöseri eller stötta felaktiga och kostnadsdrivande prioriteringar.
"Samma diskussion har förts i kommunerna. Såväl oppositionspolitiker som denna ledarsida har ifrågasatt om Uppsala kommun verkligen behöver en kommunikationsstab på runt 90 anställda. Stabens budget för 2020 var 83,8 miljoner kronor. Kostnaden kan, har UNT rapporterat, jämföras med ”exempelvis de 59,3 miljoner som 2020 budgeterades för färdtjänst, med 74,7 miljoner som budgeterades för vinterväghållning 2020 eller med 56,7 miljoner för gymnasiesärskola samma år" (23/9 2021). Erik Pelling (S) har ändå gång på gång försvarat kommunikationsstaben och slagit ifrån sig kritiken."
https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/det-ar-latt-att-vara-generos-med-andras-pengar/jo9qpz8j
onsdag 28 september 2022
De stora frågorna
Framtidens jobb och fördelningspolitik
Många politiska partier, aktiva på EU- och riksnivå, ägnar sig väldigt lite åt två av våra viktigaste frågor. Två frågor som starkt påverkar vår framtid? Politiken måste snart mycket bättre växla upp sitt arbetet med att hitta policyförhållningar till artificiell intelligens och till hur vi i en ny tid ska säkerställa rimlig fördelning av de värden som skapas i den nya tiden. En teknikutveckling som inte ska stoppas men som behöver regleras. En modern fördelningspolitik som fortfarande måste bygga på en balans mellan skyldigheter och rättigheter. Miljö- och klimatförbättringsarbetet kan med fördel inkluderas i skapandet av en ny ekonomisk modell. Marknadsekonomi 2.0.
Mats Tegmark, en auktoritet inom artificiell intelligens, har länge lyft behovet av att politiken börjar ta i policyfrågor och lagstiftningsfrågor kopplat till artificiell intelligens. Expressens nedan artikel är i sammanhanget relevant i en närliggande krigstid som nu.
"Hans fokus ligger på farorna med AI och det präglar hans sommarprogram. Han sveper snabbt förbi några generella exempel om självkörande bilar och robotar som kan slå kullerbyttor och spelar upp ett kul klipp med ett samtal där det är omöjligt att avgöra vem som är en AI-robot. Men sen handlar det om risker och en strid ström av namedropping av namn som han pratat med på senare år om AI. Max Tegmark har nu fokus på att tygla AI-forskningen för att ”mänskligheten ska kunna fungera även i framtiden”. Han vill ha ett förbud mot utveckling av ”mördarrobotar” – exempelvis drönare som skulle kunna skjuta ihjäl människor efter att ha känt igen deras ansikte och som tyranner skulle kunna köpa in för en tusenlapp."
https://www.expressen.se/noje/tegmark-varnar-for-overmansklig-intelligens/
Vi behöver fler politiker i riksdagen och inom EU som tidigare tar i de viktigaste frågorna. Vi behöver fler politiska företrädare som förstår att ett starkt samhälle måste byggas brett och starkt i grunden. Det finns inga genvägar. Och den kortsiktiga politikens väg måste ersättas med den tråkigare men rätta långsiktiga och värdeskapande politiken. I den politiska världen är rättssystemet, skolan, näringslivet, sjukvården och klok fördelningspolitik viktigast. När det viktigaste fungerar väl fungerar även övrigt i ett samhälle bra.
”Lars Heikensten varnar för att underskatta krisen vi står inför, den kan bli både djup och lång. Inflationen har bitit sig fast på betydligt högre nivåer än många bedömare väntat sig, samtidigt som tillväxtprognoserna nu justeras ned alltmer. Nedgången inte minst i Tyskland och problem med handeln till Kina kommer säkert att leda till problem för delar av exportindustrin, menar han.”
”Nu tror han att centralbankerna kommer att vara försiktiga med att börja sänka räntorna vid första tecken på att inflationsbilden förbättras. Misstaget att sänka för snabbt har nämligen gjorts tidigare, till exempel på 70-talet, påpekar han.
– Det gick inte bra. De fick snabbt vända på klacken. I slutänden blev nedgången längre och kraftigare än vad som hade behövts om de avvaktat med sänkningar. Det är en lärdom som jag tror kommer att påverka agerandet denna gång, säger han. Framöver ser han att räntorna behöver stiga ytterligare, men finanspolitiken får inte bli för expansiv i det här läget, menar han.
– Då riskerar det att bli nödvändigt med ännu högre räntor. Det vore mycket olyckligt och skulle i sin tur slå på huspriser och annat, säger han.”
”Lars Heikensten har dock en tydlig uppgift till politikerna, att snabbt motverka de störningar som nu driver upp inflationen. På kort sikt handlar det bland annat om att spara el där det går och riva hinder för elproduktion, menar han.
– Det är obegripligt att inte mer görs på detta område. Sen gäller det snabbt att få igång mer vindkraft. De hinder som finns måste undanröjas. På längre sikt kan också kärnkraft bidra, säger han.
Samtidigt varnar han för kortsiktiga lösningar på stora svåra frågor som el, inflation, utanförskap och vikande konjunktur. Det som görs på kort sikt för att lindra de akuta problemen måste också bidra till att vi rör oss åt rätt håll på sikt, markerar han.
– Det är svårt att inte känna denna oro efter att ha följt valrörelsen. Många frågor tegs ihjäl eller gavs väldigt enkla lösningar. Klimatet försämras och för varje ny studie som publiceras av FN är det tydligt att mer behöver göras. Och snabbare. Vi måste kunna hålla ett par saker i huvudet på en gång. Kraftiga subventioner av elkonsumtion är i detta ljus helt tokigt. Riktade åtgärder till de som är hårdast drabbade kan däremot vara rimligt, säger han.”
https://www.tn.se/arbetsmarknad/tidigare-riksbankschefen-da-kan-inflationen-bli-annu-varre/
Du som vill kan läsa på Utvecklingspartiet demokraternas, UP, politiska program. Det är urstarkt och erbjuder en tuff men framgångsrik väg för samhällsutvecklingen. Idéerna och politikens sakinnehållet är det viktigaste. Övriga partier får gärna fortsätta att inspireras av UPs politik. Att den ska förverkligas är målet och våra engagerade medlemmar är våra medel. Håll i hatten! Det blir några riktigt tuffa år nu framför oss. Inte minst efter morgonens ränteförhandlingar med banken, och kraftiga börsnedgångar, konstaterar jag att konsumtionsutrymmet kraftigt minskat. Och de som inte vill att vi ska flyga får god hjälp av att euron nu är uppe i 11 kr och dollarn snart 12.
Parallellt med den nuvarande, bara inledda konjunkturnedgången, går teknikutvecklingen framåt i en rasande fart. Om inte ansvariga politiker inser detta kommer nästa chock onödigt kraftfullt när robotar och artificiell teknik gör många människor arbetslösa. Kloka politiker driver på för ett nytt ekonomiskt system som bättre värderar våra naturtillgångar och som klokare säkrar en rimlig fördelningspolitik. Kloka politiker är alltid utvecklingsorienterade.
tisdag 27 september 2022
Andras pengar
Slöserikultur
Få länder, om något, beskattar och tar ut offentliga avgifter från sin befolkning i så stor omfattning som Sverige. Kanske är det överflödet av skattepengar, och tvingande offentliga avgifter till monopol, som skapar stora volymer slöseri. Det är inte osannolikt. Överflöd av pengar brukar inte leda till effektivt nyttjande av pengarna. Helt klart är att det finns massor av förbättringspotential inom offentlig sektor om man fokuserar på huvuduppdraget, tänker modernt om hur man ska lösa det, processorienterar verksamheterna, jämför sig med de bästa processerna och låter personalen närmast invånarna starkt påverka förbättringslösningarna. Det går. Jag vet att det går. Jag har själv varit med om sådant framgångsrikt förändringsarbete i flera verksamheter. Leif Östlings initiativ "Skattenytta" försöker hjälpa till för att det ska bli verklighet. Skälen till varför det är viktigt att öka skattenyttan är många. Ett av skälen är att vi har mycket att tjäna på att flytta duktig arbetskraft från offentlig verksamhet till näringslivet. Ett näringsliv som skriker efter kompetent personal.
Sakine Madon, UNT, skriver mycket läsvärt nedan om slöseri inom bland annat Uppsala kommun. När det saknas ett politiskt ledarskap som behandlar invånarnas pengar som sina egna finns inget mottryck mot ett omfattande slöseri. Av nedan artikel framgår tydligt att Uppsala kan mycket bättre än nu. Det tjänar alla Uppsalabor på.
"Just när det kommer till "kommunikation" har såväl kommuner som myndigheter en tendens att glatt öppna plånböckerna."
"Enligt en rapport från i fjol, av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), ökade antalet anställda som ägnar sig åt kommunikation på statliga myndigheter med 46 procent mellan 2006 och 2019. Att kommunicera med medborgarna är naturligtvis viktigt. Men pr och varumärkesbyggande? Samma diskussion har förts i kommunerna. Såväl oppositionspolitiker som denna ledarsida har ifrågasatt om Uppsala kommun verkligen behöver en kommunikationsstab på runt 90 anställda. Stabens budget för 2020 var 83,8 miljoner kronor. Kostnaden kan, har UNT rapporterat, jämföras med ”exempelvis de 59,3 miljoner som 2020 budgeterades för färdtjänst, med 74,7 miljoner som budgeterades för vinterväghållning 2020 eller med 56,7 miljoner för gymnasiesärskola samma år" (23/9 2021)."
"Erik Pelling (S) har ändå gång på gång försvarat kommunikationsstaben och slagit ifrån sig kritiken."
https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/det-ar-latt-att-vara-generos-med-andras-pengar/jo9qpz8j
Även många stora privata tjänstemannaföretag är ”duktiga” på slöseri och orimliga ersättningar till toppchefer. Stora företag utan tydliga individuella ägare tenderar att på många sätt bli som offentliga verksamheter. Den positiva effekten av en Ingvar Kamprad i IKEA, Steve Jobs på Apple eller Larry Ellison på Oracle är dumt att underskatta. Samtliga dessa tre entreprenörer har jag träffat. Få personer har skapat så stora kommersiella framgångar som dem. Samtliga genom kreativa tankar, problemlösningsfokus, tydliga målgrupper, kundfokus och ett extremt engagerat samt närvarande legitimt ledarskap. Legitimt? De grundade sina företag och fick/har därför en självklar status bland alla sina medarbetare.
Särskilt i tider som nu, när alla svenskar måste spara in på allt möjligt och leva mycket energieffektivare, är det självklart att även offentliga verksamheter ska göra det samma. Vi måste får mer för alla våra skattepengar och påtvingade avgifter! Organisationer utan tydliga och aktiva ägarrepresentanter slösar mycket med andras pengar. Politiker ska vara ägarrepresentanter, och vi invånare är ägarna.
måndag 26 september 2022
Mobbingkultur
Visioner, argument och hårt arbete
Kopplat till politik vill jag tro att det är politiska visioner, sakliga argument (för och emot) samt hårt arbete som mest uppskattas av invånarna i ett samhälle. Och visioner behöver inte vara ”högt i det blå” utan kan vara jordnära budskap som ”En jord att leva på för våra barn och barnbarn”, ”Ett rättvisesamhälle där de orättvisa sitter bakom lås och bom”, ”Ett samhälle där varje individ får en jämlik chans till en god bildningsgrund att bygga vidare på”, ”Minst hälften kvar efter skatt” och så vidare. I en demokrati får man ge uttryck för valfria visioner och argumentationen får vara både okunnig eller mycket kunskapsbaserad. I en demokrati ska vi dock inte mobba dem som tycker annorlunda än vi själva. Vi ska tydligt argumentera för det vi anser vara bättre och emot det vi anser vara dåligt. Sakligt. Så kan man också på riktigt hindra att till exempel fascistiska rörelser växer i styrka. Särskilt vänstern, och vissa liberala grupperingar, har genom sitt okloka agerande bidragit till att allt fler invånare fått nog och nu söker enkla lösningar på svåra problem.
Emma Jeanson, krönikör i GP, skriver läsvärt om mobbingen inom politiken. Det är inte bara i Sverige som hanteringen av missnöjespartier varit oklok.
"SD:s företrädare har länge varit portade från offentliga tillställningar. De har exempelvis uteslutits från Nobelfesten, dit däremot representanter från auktoritära regimer har välkomnats. Miljöpartiets Märta Stenevi vägrar ta Jimmie Åkesson i hand och personer som har hyst SD-sympatier har blivit av med jobb eller förtroendeuppdrag."
"Så vilka är mobbarna?"
"På samma sätt som Juholt inte borde fått tillträde till de fina salongerna är nu DN och Aftonbladets ledar- och kultursidor i uppror för att en förment brölig och mindre sofistikerad pöbel ska ta plats i finrummen. Det är ju jobbigt att inte få sitta ifred i salongen och snacka skit om dem som tidigare stått utanför. Nu måste man dela finrummen med elefanter och de nedre lagren av intelligentian."
https://www.gp.se/ledare/nu-har-elefanterna-invaderat-finrummen-1.81634771
Det italienska valet är över. Extremhögern har vunnit och budskap liknande ”Italien först” har vunnit. Ett parti med starka rötter i fascistiska idéer har segrat i ett land med mycket stora ekonomiska och sociala problem. Och Italiens problem blir Sveriges problem eftersom de är en del av EU och fortfarande en av världens största ekonomier.
”Den italienska ytterhögern ser ut att lyckas med något som Marine Le Pen, trots sina 41,5 procent i vårens franska presidentval, aldrig lyckats med: Att ta regeringsmakten utan att ursäkta sig för rörelsens historiska, ideologiska rötter i fascismen.
– I går Sverige, i morgon Italien, basunerade en hoppfull Marine Le Pen ut till sina partimedlemmar under landsstämman för det populistiska Nationell samling i förra veckan. Lägger vi till Viktor Orbáns valtriumf i Ungern med Fidesz – ett parti som det i dag ledande italienska partiet Italiens bröder har starka band till – så syns ett mönster.”
Hur ska Sveriges ambassadör i Italien agera nu? En sak är säker, han är ingen skolad diplomat. Och i Sverige visade han tydligt sin avsky för SD. Hur kommer Sveriges ambassadör i Italien nu bete sig i relationerna med dessa nya ledare för Italien? Jan Björklunds tidigare retorik kan tveklöst inkluderas bland Jeansons mobbare. Allt fler av västvärldens invånare har fått nog av söndrande identitetspolitik och stort fokus på politisk marginalnytta när inte de offentliga kärnuppdragen fungerar tillräckligt bra. Bär nya politiska krafter på bra lösningar? Kanske, så länge de inte är fascistiska. Modern historia vittnar tydligt om att fascism snabbt leder till stort elände för drabbade invånare. Den balanserande kraft som en väl fungerande demokrati representerar är bättre än alternativen. Många i västvärlden behöver dock bättre förstå att om man väljer en representativ demokrati kan den byggas upp på olika sätt. Varför inte med vissa baskrav på våra företrädare?
https://www.dn.se/asikt/loof-och-bjorklund-har-svaga-argument-mot-sd-stod/
https://omni.se/bjorklund-vi-har-alla-lovat-att-inte-samarbeta-med-sd/a/EoMM22
söndag 25 september 2022
Valkvalité
Valen 2022 har uppvisat kvalitetsbrister
Det är ett faktum att det varit för många kvalitetsbrister i årets val. Det är inte acceptabelt med tanke på att det bara är vart fjärde år vi får en chans att rösta , då måste det fungera perfekt. Allt annat är oacceptabelt. Valet 2026 måste fungera mycket bättre och genomföras mycket mer miljövänligt. Inte minst Kent Kumpulas debattartikel om valsedlar nyligen talar ett tydligt språk om att det nuvarande systemet både måste förbättras och moderniseras.
”Till valet 2022 trycktes 700 miljoner valsedlar i Sverige. 700 miljoner valsedlar till ett land med knappt 8 miljoner röstberättigade. Till 700 miljoner valsedlar behövs över 1100 ton papper.”
https://unt.se/debatt/artikel/kasta-ut-valsedlarna-ur-vallokalerna/rxx54e8r
Ann-Charlotte Marteus, Expressenrasister , ger ett perspektiv på brister i vårt nuvarande valsystem.
”I Sverige får människor med demens rösta. Det gäller inte bara dem som nyss har drabbats av denna vidriga sjukdom, de som blivit alltmer glömska men som har kvar sitt jag, sina värderingar och som kan fatta adekvata beslut. Rösträtten gäller även dem vars jag är upplöst i kaos; dessa arma själar som inte längre känner igen sina barn eller sin egen spegelbild och inte vet i vilket årtusende de lever.”
”Så det var helt lagligt att en gravt dement man på ett äldreboende i Flemingsberg förhandsröstade i årets val. Inte för egen maskin – personalen hade röstat åt honom, rapporterar SVT Stockholm. Hur kan detta vara lagligt? Det beror på att omyndighetsförklaringen avskaffades 1989 och ersattes med förvaltarskap och gode män. Sedan dess kan ingen vuxen fråntas sin rösträtt, oavsett kognitiva förmågor och psykisk hälsa. Svea hovrätt och flera andra remissinstanser var emot den förändringen, bland annat med hänvisning till att individer som behöver förvaltare lätt kan utsättas för otillbörlig påverkan. Men riksdagen lyssnade inte på det örat.”
”Det är inte ovanligt att Sveriges riksdag lägger förnuft och erfarenhet på hatthyllan när en vacker princip står på spel. Men när våra folkvalda låtsas att alla människor har förmåga att rösta i allmänna val, inklusive de som är totalt beroende av andra människor, krattar de för otillbörlig påverkan, för utnyttjande – ja, för övergrepp. När de icke beslutsföra blir väldigt många och dessutom bor på institution finns en risk för valfusk i betydande skala. I värsta fall i utslagsgivande skala? 2018 fanns det uppåt 150 000 demenssjuka svenskar, enligt Socialstyrelsen. 2050 räknar man med att de är dubbelt så många.”
Det pågår många eftervalsanalyser nu. Det är först efter att den är gjord som ett partis valprojekt är avslutat. Jag kan konstatera mycket och Utvecklingspartiet demokraterna genomför sitt avslut på valprojekt 2022 den 22/10. Några slutsatser är:
Utvecklingspartiet demokraterna har nu fått många Uppsalabornas förtroende att företräda dem.
Borgerligheten stärktes inte men missnöjesväljarna blev fler, SD blev Sveriges näst största parti. Och de yngre väljarna blir allt mindre vänsterorienterade, det är positivt.
Hanteringen av valsedlar måste kraftigt förenklas och förbättras. UP förlorade många röster på ett mycket dåligt system. Så sent som i förrgår fick jag höra om två personer som försökt hitta UPs valsedlar, inte lyckats och valde istället ett annat parti. Så dåligt får det inte fungera.
En stor brist är att valen till kommuner och riksdag sker samtidigt. Hög tid att ändra på det. Varför inte lägga riksdagsvalet parallellt med EU-valet och kommunvalet för sig?
Valet 2022 visade också att massor av kampanjpengar inte hjälper för att lyckas i val. Trots Centerpartiets enorma reklamkampanjer kraschade partiet runt om i landet, mest i Kiruna.
Det är härligt att Alice Teodorescu Måwe allt mer börjar ta utrymme i svensk debatt igen. Hon är en klok person. Precis som jag länge trott kommer snart Socialdemokraterna byta SD-strategi.
”De strategier som nu läggs, de vägval som görs, de eftervalsanalyser som formuleras, kommer sammantaget att lägga grunden för vilka partier som kommer att vinna folkets förtroende om fyra år.”
”För det är så det fungerar i politiken; när en valrörelse läggs till historien påbörjas arbetet inför nästa. Och däremellan, i vardagen, i krocken mellan visionerna och verkligheten, skapas tusentals händelser som formar de avgörande beslut som kommer till uttryck vid valurnan.”
”Jo, för att väljarna skulle vaggas in i den falska föreställningen att den egentliga skiljelinjen mellan regering och opposition inte var av det sakpolitiska slaget. Skiljelinjen skulle istället skönjas i synen på SD och därigenom skulle valet få en moralisk, känslomässig, dimension.”
”Och, kanske ännu viktigare, insikten om vad ett samarbete mellan borgerliga partier och SD skulle innebära för de egna möjligheterna att också framöver få styra riket. Utifrån dessa variabler återstod enbart att utmåla oppositionen som tvivelaktig och illegitim, ja rentav som ett hot mot demokratin som sådan.”
”Med jämna mellanrum har jag under åren, medvetet provokativt, i såväl öppna som slutna sammanhang frågat varför Socialdemokraterna – om nu rädslan för SD:s påverkan på politiken är genuin – inte bara släpper fram de borgerliga partierna i utbyte mot att de inte samarbetar med SD? Om man på riktigt är av uppfattningen att ”hat, hot och våld”, ”fascism” och nedmontering av den svenska rättsstaten och demokratin väntar runt hörnet vore det en minimal uppoffring om man i gengäld räddar demokratin.”
”Utifrån dessa premisser växer två huvudlinjer fram för mandatperioden och valrörelsen 2026. Antingen fortsätter S med skrämselretoriken, som efter fyra år med SD i det moderata regeringsunderlaget lär upplevas som daterat och verklighetsfrånvänt, eller så börjar partiet fresta SD med ekonomiska reformer som dess mer vänsterorienterade ådra inte kommer att kunna motstå. För den som följt de danska socialdemokraternas överväganden är det inte svårgissat vilken väg svenska S på sikt kommer att gå.”
lördag 24 september 2022
Status för vem
Sämst, ok, bra och bäst
Det är bara att erkänna, vi är människor. Det kan tyckas vara en dum kommentar men allt för ofta undrar jag om en hel del av oss människor ens har minimala kunskaper om beteendevetenskapen om oss människor. Du tror väl inte att människan, som numera skapat en ”spegel” som ser över 12 miljarder år bakåt i tiden, inte lärt sig grundläggande beteendevetenskap om oss människor? En sak är helt säker och det är att en grundläggande egenskap hos homosapiens sapiens, människan, är att känslan av rättvisa är mycket viktig för oss alla. Samtidigt finns både faktiska rättviseperspektiv och kulturellt betingade uppfattningar om vad som är rättvist. Jag tycker Malin Nilssons bifogade uppsats "Att förklara människan" är mycket läsvärd i sammanhanget. Hennes sätt att bygga upp uppsatsen, och hennes språkfärdigheter, är imponerande. Innan det fina ordet "narrativ" blev populärt bland särskilt dem som ser sig som lite finare än många andra, inkluderar hon den enskilda människans perspektiv som helt avgörande för vad du uppfattar. Det just du uppfattar i ett hav av intryck skapar din unika världsbild.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:345436/FULLTEXT01.pdf
Eftersom känslan av rättvisa är så stor bland oss människor kan jag återigen konstatera att Sokrates än en gång förtjänar sin stora roll i människans utveckling. När vi nu kraftigt måste förbättra integrations- och inkluderingsarbetet i Sverige är det klokt att inse den Sokratiska frivillighetsparadoxen: "Ingen gör frivilliga fel som förstår vad som är rätt". Ur mitt enkla perspektiv uttrycker jag det som "Våra svenska demokratiskt framtagna lagar gäller oss alla jämlikt utan undantag." Det är lätt att säga. Hur många av oss har en bra kunskap om alla våra lagar? Det var onekligen enklare förr då till exempel tio Guds bud satte de rättsliga ramarna..... Även om vår rättsstat är full av lagtexter är det ur ett integrationsperspektiv viktigt att lyfta fram de viktigaste lagbudskapen i integrationsarbetet. De viktigaste är mycket sannolikt dem vi infödda svenskar tar för självklara, men som inte är det för väldigt många andra med en helt annan kulturell bakgrund i bagaget. Synen på rätt och fel brukar i finvärlden beskrivas som moralfilosofi. Du som är intresserad kan med fördel läsa nedan bifogad bok för att lära dig lite om moralfilosofins grundtankar.
https://www.bokus.com/bok/9789144107936/ratt-och-fel-introduktion-till-moralfilosofi/
Nu blir min fråga, vilka yrken har högst status bland oss människor i vårt samhälle? Är det kopplat till vår grundläggande inställning till att rättvisa är viktigt? Är det kopplat till faktumet att lärandet är avgörande för människans individuella och samlade utvecklingsmöjligheter?
En stor andel invånare respekterar fortfarande kunskaper och erfarenheter. De yrkesroller som rankas bland de mest respekterade i det svenska samhället kan inga oerfarna få. Undantaget är VD som vem som helst enkelt kan bli om vi exkluderar bolag med fler anställda än fem stycken. Samtidigt är det intressant att så många av oss inte förstår hur välstånd skapas när entreprenör hamnar på 19:e plats. Den stora "skandalen" i sammanhanget är dock att inte läraryrket ens är med om vi exkluderar "professor" och "forskare". Dem av oss som vill att Sverige även i framtiden ska vara ett generellt välståndssamhälle måste hjälpas åt att höja statusen i att våga vara entreprenör och att vilja bli, och vilja fortsätta arbeta som, lärare. Att vilja fortsätta att arbeta som lärare är värt sin respekt då arbetsmiljön i dagens skolor är oacceptabelt dålig. Ur ett integrationsperspektiv kan det vara värt att påpeka att religiösa företrädare i det svenska samhället inte ens finns bland topp 20. En enkel beskrivning av det svenska samhället kan vara att vi är praktiskt fokuserade. Tänk om även politiken kan bli mer praktiskt orienterad.....
Läkare, 64%
Vd (Verkställande direktör), 52%
Advokat, 48%
Professor, 46%
Domare, 43%
Ambassadör, 36%
Forskare, 34%
Statsråd (minister i en regering), 34%
Pilot, 33%
Ingenjör, 27%
Chef (såsom personalchef och ekonomichef m.m – ej vd), 25%
Riksdagsledamot, 23%
Psykolog, 18%
Polis, 16%
Idrottsproffs, 15%
Tandläkare, 14%
Officer/militär, 13%
Brandman, 13%
Entreprenör, 13%
Veterinär, 12%
https://kvalitetsmagasinet.se/har-ar-jobben-som-har-hogst-status-i-sverige/
För mig symboliserar regnbågsflaggan att vi inom lagens ramar får vara som vi vill vara, med alla våra olika smaker för allt möjligt. Det finns lagliga begränsningar som ständigt utmanas. Så ska det också vara i en väl fungerande demokrati. Om tillräckligt många av invånarnas förtroendevalda håller med uppdateras våra lagar och acceptansen för olikheter ökar. Eller minskar. Vad vi tycker är rätt eller fel har starkt påverkats av i vilken kultur vi vuxit upp i. Det råder ingen tvekan om att sekulära samhällen är mycket mer toleranta än religiöst kopplade samhällen. I många kulturer har de religiösa ledarna högst status. Det är viktigt att förstå.
fredag 23 september 2022
Skydda åkermarken bättre
Matförsörjning central
Att vi har tillgång till mat och övrig energi är viktigast av allt. I alla tider under människans tid på jorden har det varit våra mest grundläggande behov. Så är det fortfarande, även om alla inte förstår det i en högteknologisk tid. Och i en tid där även Sveriges lagligt boende sämst ekonomiskt ställda har det historiskt väldigt bra. I Uppsala behöver vi stärka utbildningarna på Jälla gymnasium och öka andelen inköpt närproducerad mat. Det är viktigt även för att stärka vår civilförsvarsförmåga. Som en konsekvens av detta behöver Uppsala kommun mycket bättre värna våra bördigaste jordar. Skrota Uppsalaavtalet.
Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om just vår matförsörjningsfråga nedan.
"Rika länder som Sverige och Tyskland har en BNP som i hög grad består av kvalificerade tjänster. Det är själva uttrycket för att vi är rika. Vi importerar de enkla råvarorna och förädlar dem. Det "enkla" är dock inte detsamma som det oviktiga. När tillförseln av exempelvis naturgas hotas så stiger bränslepriserna rekordsnabbt – för många kunder är beredda att betala mycket mer än de gjort tidigare för energi. Rysk naturgas används för att värma upp bostäder, men den används även i den strategiskt viktiga tyska kemiska industrin."
"En sådan kemisk process är tillverkning av konstgödsel. Konstgödsel kan framställas av kväve (vilket kräver naturgas för att utvinnas effektivt), fosfat och kalium. Det är ingen avancerad produkt. Det är ett skäl till att Ryssland och Belarus varit stora exportörer av den - liksom ett relativt fattigt land som Marocko. Men det är en strategiskt viktig produkt."
"Priset på konstgödsel rusar nu i höjden, dels på grund av gaspriset, dels på grund av sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Det blir dyrt att tillverka konstgödsel från redan dyr naturgas på en osäker marknad. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg (26/8) hotas två tredjedelar av konstgödseltillverkningen i EU att slås ut på grund av de höga gaspriserna. I förlängningen skulle det skapa livsmedelsbrist."
"För brist betyder något annat på ”ekonomiska” än i den fysiska verkligheten. Det kommer gå att tillverka konstgödsel trots kriget men det måste till ekonomiska garantier för att det ska bli gjort. För Europas del lär det ordna sig. Gasen räcker till gödseltillverkning. Det kommer bli värre för utvecklingsländerna, som ofta saknar marginaler att göra sådana prioriteringar."
"Sverige ligger faktiskt av en händelse i startgroparna för att dra i gång egen konstgödseltillverkning. Stora fabriker planeras i anslutning till Northvolts batterifabrik i Skellefteå – där tanken är att göra miljövänligt konstgödsel av salter som annars blivit avfall i batteritillverkningen. LKAB planerar även för fosforutvinning från gruvavfall."
"Det är bra. Men vår säkerhet kan inte reduceras till en bieffekt av miljöåtgärder. Sveriges självförsörjningsstrategi behöver ses över i grunden. Den nya regeringen har här en viktig uppgift. För som LRF påpekat (DI 12/7) hade vi kunnat vara mycket mindre sårbara om inte en fyrkantig miljölagstiftning tillåtits lägga hinder i vägen – dessutom på ett ofta direkt kontraproduktivt sätt för miljön."
"Konstgödsel kan verka vara skitfråga för den som ser ekonomi som en abstraktion, livsmedel som en vara vilken som helst och miljövård som ett ideal snarare än ett praktiskt problem. Men det är hög tid att se bortom de rena teoriernas värld och börja skita ned händerna igen."
https://www.gp.se/ledare/dags-att-skita-ned-h%C3%A4nderna-1.81416270
torsdag 22 september 2022
Tjänstemannaansvaret
Sjukt dåligt för oss invånare
För vilka jobbar till exempel Riksbanken? Med facit i hand kan man verkligen undra det nu när många i utbyte mot kortsiktigt dålig penningpolitik kraftfullt får känna av baksmällan. Det ensidiga inflationsmålet på 2% har länge låtit Riksbanken komma undan med ett ansvarslöst sedelpressande och dessutom extremt dåliga obligationsaffärer, främst på fastighetsmarknaden. De som inte gillar mig skulle säga: ”Lätt att kritisera nu när vi börjar se effekterna av Riksbankens agerande.” Du som vill kan dock söka på min blogg, och följande ord, så finner du att jag länge lyft varningsflagg och sakligt beskrivit varför. Orden: ”sedelpressar”, ”glödheta”, ”Riksbanken”, ”penningpolitiken” och ”inflation”. Du kan även söka på ”Weimarrepubliken” som skrämmande historiskt exempel på usel penningpolitik.
Precis som jag bloggar flera gånger om har det vansinniga ”sedeltryckandet” främst eldat på bostadspriserna och aktiemarknaderna. Och i Uppsala kommuns diarium, där alla formella handlingar arkiveras, kan du se att det är jag som sakligt år efter år beskrivit att de styrande politikerna agerar ansvarslöst när de skuldsätter kommunen allt mer. Under årets valrörelse var det sex ord som regelbundet dök upp om mig: "Sanningssägaren", "Dansaren" och "Gör om! Gör rätt!" Adam Cwejman, GP, skriver nedan läsvärt om hur dåligt Riksbanken skött sitt uppdrag.
”Trots att ekonomin gått på högvarv har centralbankerna hållit räntan kring noll. Inflationen har varit låg. Men räknar man med bostadspriser och aktiemarknad har vi haft en skyhög inflation. Det är där pengarna hamnat.”
https://www.gp.se/ledare/riksbanken-drev-på-lånefesten-nu-betalar-alla-1.81460297
Det är fortfarande många invånare i Sverige som inte förstått hur tufft det på många sätt blir under minst ett år framåt. Det är inte bara dåligt skötta kommuner som redan är kraftigt skuldsatta. Det är väldigt många privatpersoner och enskilda personer som valt att köra hårt med billiga lån och nu snabbt känner av en allt starkare baksmälla. Inte minst baksmällans effekter om du tvingas sälja en dyrköpt bostad när marknadspriset sjunkit kännbart.
”Många hushåll, särskilt de med stora bolån, riskerar att få det tufft när inkomsterna äts upp av stigande priser – inte minst på mat, energi och drivmedel – samtidigt som lånen också blir dyrare.”
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ny-rantehojning-vantas-fran-riksbanken
Follow the money… Vilka har tjänat på Riksbankens extrema penningpolitik? Ilija Batljan är en smart person som säkerligen både insåg chansen att utnyttja låg ränta och Riksbankens obligationsköp. Vi får se hur det går för honom nu men han har säkert redan lyckats placera några tiotals miljoner säkert. Och vilka får framförallt betala för kalaset i efterhand? Tjänstemannaansvaret borde för vissa välavlönade offentliga uppdrag kompletteras med ansvarsgarantier som inkluderar finansiella återbetalningskrav när den ekonomiska hushållningen rättvist kan beskrivas som usel. SVTs korta reportage nedan om Riksbankens misslyckande är sevärt.
”Deras enda jobb var att hålla inflationen låg och stabil. Den har nu skenat till den högsta nivån på över 30 år. Vad är det som gått snett?”
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/riksbanken-missar-malet
En sak är säker, om Handelsbankens chefsekonom får rätt, att den rörliga räntan är 4,5 procent inom ett år, har räntan i min bostadsrättsförening nästan ökat 400 procent på mycket kort tid. Vår styrelse arbetar ideellt. Det är nog få som gratis ställer upp på det krävande och ansvarsfulla uppdraget. Vår boststadsrättsförening är inte ensam om att ha rörliga lån. Svenska hushåll tillhör bland de mest belånade i världen. Och om du studerar många företags balansräkningar har även de varit kortsiktigt smarta och lånat mycket pengar för att utveckla sin verksamhet snabbare när pengar varit mycket billiga. Nu är pengar inte längre billiga, och priset ökar snabbt. Vilka blir rika nu när många blir fattigare? Ekonomi är i recession inte en trevlig tillvaro. Vi är i recession. Nu behöver vi erfarna, meriterade och engagerade politiska företrädare. Har vi det?
Ja, ja... Kvalitetssystemen behöver förbättras. Ett viktigt sätt att skapa bättre kvalitetssystem är att bättre koppla individuellt ansvar till kännbara ekonomiska konsekvenser när man visat sig vara inkompetent för sitt mycket välavlönade uppdrag. Och som invånare borde vi mycket bättre syna vilken kompetens partier erbjuder som våra politiska företrädare.
onsdag 21 september 2022
Omställningstryck
Ändrade vanor
Kriget i Ukraina och handelskriget mellan USA och Kina skapar död och stora problem för många. Problem som innan de ideologiska-, säkerhetspolitiska- och handels-konflikterna inte var i närheten av nu. Samtidigt gäller som vanligt strävan mot balans, Yin/Yang. Nu tvingas politiker och invånare tänka om och bland annat på allvar börja hushålla med naturresurser och sluta slösa med ”billiga” pengar. ”Billiga” då baksmällan på dumt billigt alltid blir kraftig.
Min morfar var en fantastisk och klok person. Jag lärde mig mycket av honom och vi hade många utvecklande samtal. Han gav mig en gång en bok för att ge mig bättre förståelse för det nationella maktspelet och det ”stora” globala maktspelet. Boken är skriven av Naomi Klein och heter Chockdoktrinen. Den är läsvärd men mycket tungläst. Du kommer garanterat att lära dig mycket. Hennes reflektioner är kopplade till Friedmans tänkande om hur liberala reformer drivs fram. Nu är kanske frågan om det är chocker som driver fram konservativa reformer. Nu upplever vi en ordentlig chock där många människor dör i onödan och många får kraftigt försämrade levnadsvillkor. Nu är en chockens tid och kanske leder den fortare till nödvändiga omställningar. Bland annat behöver vi bättre säkra en rimligt rättvis fördelningspolitik i en ny tid.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen
Omställningen mot ett mer naturvänligt samhälle gynnas tveklöst nu! Det är ett ljus i mörkret. Nu tvingas vi vara mer försiktiga med hur vi använder tillgänglig energi och vi tvingas inse att investeringar kostar pengar när priset på pengar inte längre är 0. Nu blir vi bättre på att hushålla med begränsade naturresurser. Kortare duschstunder. Färre tända lampor i våra fastigheter. Lägre temperaturer i våra fastigheter. Mer kollektivtrafik istället för bilen. Nedan artikel av en direktör på IEA är läsvärd i sammanhanget.
tisdag 20 september 2022
Nyansera
Relativisera och förklara
Visst finns "förmedlare" av tjänster på vår jord som bidrar till att människor rör sig från en plats till en annan. Inte minst USA har väl beskrivit problemen med människosmuggling från t ex Mexiko till USA. En människosmuggling som är intimt sammankopplad med iskalla knarkorganisationer. Dessa människohandlare, inte enbart kopplade till knarkkarteller, säljer säkert in fördelar med att t ex försöka ta sig in i Sverige.
Min dotter visade mig i morse en tick-tok där en ung man berättar om allt som är "gratis" i Sverige. Han talar engelska och har gjort en snygg video om detta budskap. "Gratis" är långt ifrån korrekt, det är skattebetalarna som betalar. Och det svenska generella rättighetssystemet fungerar bara så länge tillräckligt många nettobidrar med skatter till det gemensamma. Och tillräckligt många utbildar sig för att kunna utföra viktiga yrken. Landet Sverige där alla får tak över huvudet, mat på bordet, utbildning och sjukvård oavsett vem man är. Och oavsett om man som vuxen bidragit till finansieringen av alla dessa rättigheter eller inte. Det är en ordning jag gillar men den förutsätter tydliga och rimliga skyldigheter för att rättigheterna ska gälla. Systemet bidrar till att eliminera riktig fattigdom och är moraliskt rätt om man vill vara en god medmänniska.
Det är hög tid att politiken börjar tala om alla skyldigheter som lägger grunden för rättigheterna. Trots "de fina" människorna i debatter som avskyr relativisering är det hög tid att relativisera fattigdom och rättigheter i Sverige. Relativiseringen är viktig för att förklara för invandrare hur det svenska systemet är uppbyggt och att det inte finns något "gratis" i vårt samhällsbygge utan att det som är "gratis" betalas av dem som betalar skatt. Av med offerkoftorna och inse hur extremt priviligierat även våra relativt fattiga har det i Sverige. Att ha det relativt sett, jämfört med arbetande svenskar, dåligt är ändå extremt mycket bättre än vad andra länder erbjuder, om de erbjuder något alls. Alla som kan ska bidra till vårt gemensamma bättre. Förhoppningsvis hjälper Sveriges nästa regering till med att göra denna ekvation mycket tydligare för alla Sveriges invånare. Skyldigheter - Rättigheter --> Grad av generellt välstånd.
https://svenska.yle.fi/a/7-10014120
Blir Nyans det nya exemplet på hur övriga partier återigen misslyckas med att klokt förhålla sig till en ny politisk konkurrent man ogillar? Har de lärt sig något av SD exemplet? Vi får se…. Jag hoppas det. Personligen vill jag inte ha religiöst kopplad polarisering inom svensk politik. För mig är det en missriktad identitetspolitik som jag djupt ogillar. Jag gillar ordningen där lagarna gäller oss alla jämlikt, där staten är sekulär (alla får tro på vad man vill) och där vi genom bildning och flit skapar bästa möjliga välstånd för oss alla i vårt unika samhällsbygge. För att försvara det sekulära samhället måste vi även i det perspektivet förklara vad Sveriges grundlag ger oss invånare. Timbros ”Smedjan” publicerar en mycket läsvärd artikel, av Alice Teodorescu Måwe, om politik och Nyans som jag bifogar nedan.
"Det etnoreligiösa och identitetspolitiska partiet Nyans hämtar i likhet med Sverigedemokraterna sin kraft ur misslyckad integrationspolitik. Tar vi inte framgångarna för Nyans på allvar, eller bortförklarar dem, riskerar problemen med parallellsamhällen att växa sig ännu större."
måndag 19 september 2022
Erfarenheter och kompetens
Mot en bättre framtid
En bättre framtid kan bara byggas av ett samhälle genom att säkerställa en bra skola, ett framgångsrikt näringsliv, ett väl fungerande rättssystem och ett så lågt skattetryck som möjligt för att frigöra enskilda människors egna val. Egna möjligheter att finansiera det som vi själva vill använda sina hårt inarbetade pengar till. Ett mycket bättre framtida samhälle kan med säkerhet skapas om vi fokusera på att få ordning på ovan. Det fokuset i kombination med att få fram betydligt fler livserfarna, och meriterade, politiska företrädare samt mycket färre politiska tjänstemän leder mot en ljus framtid för oss själva och kommande generationer i Uppsala och övriga Sverige.
Gunnar Wetterberg skriver i Expressen om att politiska broilers utgör ett hot mot Sverige i nedan krönika. Hans kloka avslut är värt att reflektera över flera gånger. "Mot broilrarnas blöta fingrar kämpar klokskapen förgäves." Artikeln är läsvärd. I dagens kommunfullmäktige har vi ett ärende om "Gula stigen" som väl beskriver det problem som Wetterberg beskriver nedan.
"Den sociala ingenjörskonsten behövs för att politiken ska bli verklighet. Kloka politiker formulerar goda visioner, men djävulen sitter i detaljerna. Därför har statsråden sina departement, medarbetare med koll på paragrafer och på hur incitamenten ska riggas. När samspelet mellan politiker och tjänstemän inte fungerar rinner goda föresatser ut i sanden – om det inte går käpprätt åt skogen.
När jag började i regeringskansliet 1975 fanns det ett par tusen tjänstemän, inberäknat de många hundra på ambassaderna och konsulaten utomlands. De politiska tjänstemännen var få, det fanns bara någon enstaka pressekreterare (Hans Dahlgren!), och inte ens alla statssekreterare hade partibok."
"Statsråden mötte sina tjänstemän dagligen och stundligen, och stötte och blötte sina tankar till beslut, direktiv och propositioner. Häromdagen såg jag i en platsannons att kansliet numera har 4 700 anställda. De utlandsanställda har blivit färre, men de politiska staberna har mångdubblats. Talskrivare, brevskrivare och ”politiskt sakkunniga” svärmar som Egyptens gräshoppor, och tar alltmer av statsrådens tid. Politiska kannstöperier har tagit mycket av den praktiska regeringskonstens plats. Det är mer än det oklara parlamentariska läget som bär skulden för de senaste mandatperiodernas uteblivna reformer."
"Mot broilrarnas blöta fingrar kämpar klokskapen förgäves."
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/politiska-broilers-ar-ett-hot-mot-riket/
Josefine Utas, GP, skriver också läsvärt om att det är dags att banta antalet riksdagsledamöter i Sveriges riksdag. Om inte Kristdemokraterna lyckas få med i den nya regeringsförklaringen att riksdagen ska ta över ansvaret för Sveriges specialistsjukvård är det tveklöst dags att banta antalet riksdagsledamöter. Så som riksdagspartierna idag arbetar är de flesta riksdagsledamöterna bara knapptryckare. Utas slutsats, om att Sverige för inte allt för länge sedan var väldigt väl fungerande, till att nu ha havererat flera mycket viktiga verksamheter ska tas på allvar. Eftersom allt färre invånare är politiskt aktiva, och broilers i stor utsträckning tagit över, är det bättre med färre företrädare så blir konkurrensen om platserna förhoppningsvis hårdare. Då kan vi drömma om att kvalitén på våra företrädare blir bättre. Kvalité? Ja, som borde mätas i förmåga att företräda vårt gemensamt bästa.
"Mer eller fler är inte alltid bättre. Det gäller även i den högsta beslutande församlingen i landet, riksdagen. Sverige har med sina 349 ledamöter en stor riksdag jämfört med andra länder. Det har vi haft sedan 1970-talet då de två kamrarna i riksdagen slogs ihop till en. Många riksdagsledamöter innebär mycket pengar i löner, administration, reseersättningar och betydligt mer i omställningsstöd som ledamöter kan kassera in under lång tid om de inte hittar ett nytt jobb – vilket det därmed inte finns så stor drivkraft för. Får vi valuta för dessa pengar?"
"Man kan konstatera att det i alla fall inte har hjälpt att ha 349 ledamöter i riksdagen för att se till att Sverige exempelvis har en stabil elförsörjning, en god beredskap för kriser, välfungerande integration och trygghet i alla delar av landet. Snarare så undrar man vad de egentligen håller på med där, när så lite fungerar i landet. Gör de något över huvud taget? Varför ställs inte regeringen och dess ministrar till svars oftare av riksdagen?"
"Riksdagen riskerar, precis som andra organisationer, att dess ledamöter hellre sysslar med enklare symbolfrågor snarare än svåra och komplexa sådana. Detta fenomen går inte att eliminera helt, men att skärpa ansvaret på varje ledamot kan ändå öka incitamenten att bry sig om det allra viktigaste. Ett sätt att göra det på är att helt enkelt ha färre ledamöter."
https://www.gp.se/ledare/dags-att-banta-den-stora-riksdagen-1.81102543
söndag 18 september 2022
Räntan och konjunkturvändning
Upplagt för allvarligare ekonomisk kris
Hur länge fortsätter det ekonomiska läget vara mycket bekymmersamt? Ingen vet. Som vanligt finns många tyckare. Om räntan fortsätter att höjas kraftigt får vi sannolikt en ordentlig lågkonjunktur 2023 och en bit in på 2024. Det är trots mycket mörker just nu en hel del som talar för en vändning mot bättre tider redan 2023. I någon form tror jag USA, Kina och EU löser ut ”Ukrainafrågan” nästa år. Henry Kissinger har rätt i att det mänskliga och ekonomiska priset redan är för högt. Och som påven uttryckte det nyligen måste man tyvärr förhandla med ”vargar” för att hitta lösningar mot en bättre framtid. Kanske kan just påven bli den medlare som behövs för att få Ukraina och Ryssland till förhandlingsbordet och att de i dessa är väl medvetna om vad USA, Kina och EU har för positioner.
Situationen för allt fler enskilda invånare och företag blir nu dag för dag allt värre när inflation, energipriser och räntekostnaderna skjuter i höjden. Läget är mycket allvarligt. På många sätt är nu farliga tider. Än farligare blir det för svensk ekonomi om inte arbetsmarknadens parter nu lyckas hantera den kommande lönerörelsen på ett ansvarsfullt sätt. Ansvarsfullt innebär att inte låta lönerörelsen "politiseras". Det är många arbetstagare som nu vill att lönerna kraftigt måste höjas för att kompensera för kraftigt ökade levnadsförhållanden. Om lönerörelsen spårar ur kommer det att innebära ännu högre inflation och att många fler i grunden väl fungerande företag går omkull. Det tjänar inga på. Den stora frågan är vad Riksbanken egentligen kan göra. Sverige är ett mycket litet land i stort beroende av vår omvärld.
Dagens Industris ledare skriver läsvärt om hur svårt det nu är med hanteringen av styrräntan i Sverige. Styrräntan bestäms av Riksbanken men påverkas kraftigt av övriga världens agerande. Det är klokt att ha klart för sig att Sveriges befolkning bara motsvarar cirka 0,01%.
"Riksbanken står inför ett dilemma. Höjs styrräntan för mycket riskerar konjunkturen att knäckas fullständigt. Höjs den för lite riskerar inflationen att bita sig fast. Det är inte tu tal om att prisökningstakten måste komma ned, annars äventyras inflationsmålet som framgångsrikt tjänat Sverige under de gångna 30 åren. Förväntningarna om inflationen får inte dra iväg, utan hushåll och företag måste förbli övertygade om att inflationsmålet på 2 procent ligger fast."
"Det finns dock skäl för Riksbanken att gå försiktigt fram. En oroshärd är de sjunkande bopriserna. Stigande arbetslöshet i kombination med fallande tillgångspriser riskerar att få förödande effekter på konsumtionen, vilket kan – även om det känns avlägset – innebära att inflationen blir alltför låg."
"På samma sätt som Riksbanken har överraskats av hur snabbt inflationen har stigit, kan den överraskas av hur snabbt inflationen faller. Det viktiga är att de redan genomförda räntehöjningarna nu får göra sin verkan. En alltför expansiv finanspolitik skulle försvåra Riksbankens arbete. Det skulle i sin tur öka risken för nya stora räntehöjningar – och det är inte vad ekonomin behöver."
https://www.di.se/ledare/riksbanken-bor-ga-varligt-fram/
lördag 17 september 2022
Nu inkluderar vi bättre
Integration, integration och integration
Med en ny regering hoppas jag att Sverige på allvar börjar jobba med de två viktigaste nationella projekteten. Viktigast är att mycket bättre än hittills integrera och inkludera 100.000-tals nyligen invandrade som helt eller till stora delar lever på försörjningsstöd och hyresbidrag. Näst viktigast är att återigen säkra billig elförsörjning till svensk industri.
"Bara" alla nuvarande kostnadsökningar för mat och energi kommer kraftigt öka kommunernas kostnader för försörjningsstöd. I inget annat land på jorden finns så generösa sociala system som i Sverige. Det är utgångsläget. Samtidigt skapar den relativa fattigdomen, utanförskapskänslorna och parallellsamhällen stora samhällsfaror som långt ifrån tillräckligt motverkas med poliser, batonger och längre fängelsestraff. Det krävs en framgångsrik integrations- och inkluderingspolitik.
Att vända den negativa utvecklingen med växande utanförskap och parallellsamhällen blir inte lätt, men den måste genomföras. När det lyckas kommer också Sverige kraftigt stärkas för alla som har rätt att leva här. Tänk dig bara den ekonomiska konsekvensen av att ”endast” 200.000 personer går från att leva på bidrag till att istället vara självförsörjande och bidragande.
Nalin Pekgul skriver en mycket läsvärd debattartikel i DN om det misslyckande som svensk integrations- och inkluderingspolitik, eller avsaknaden av den, innebär. På min utanförskapsturné 2015 besökte jag bland annat Biskopsgården och träffade socialtjänsten, invånare, bostadsföretag, köpcenterägare, Polisen och politiker. Det var ingen rolig upplevelse. Redan innan den stora invandrarströmmen 2015 hade vi ett allvarligt läge med misslyckad integration. Som Pekul beskriver i artikeln är det sjukt provocerande att inte politiken år efter år negligerat att på allvar komma in i "laga problemen på allvar" läge. Om SD visar sig vara ett konstruktivt regeringsstöd kan vi hoppas att vi nu börjar ta dessa problem på större allvar och att "hårdare tag" bara är en del av problemlösningen. Uppsidan när vi lyckas är stor. Låt oss fixa detta.
"Jag såg när problemen med kriminalitet och islamism började växa på 90-talet. Redan 2005 varnades för den spirande gängbrottsligheten, men politikerna valde att blunda. Många år har förlorats men samhället kan inte ge upp. Kunskaper i svenska, jobb och att stärka föräldrarnas auktoritet är vad som behövs, skriver Nalin Pekgul, som bott i Tensta i över 40 år."
"Sedan rapporterna publicerades har vi har haft både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Men rapporternas budskap att pojkarnas misslyckanden i skolan är den primära orsaken till utslagning och kriminalitet trängde aldrig fram i politiken. Inte heller insikten att läget var akut."
"Samhällets skyddsnät brast. Jag är övertygad om att Biskopsgården inte är ensamt om detta. I särskilt utsatta områden är det svårare och tyngre problematik. Det är också där vi ska lägga resurserna. Det är där kunskapen ska finnas."
https://www.dn.se/debatt/politikerna-lyssnade-inte-pa-varningarna-om-tensta/
Hur länge har den politiska problemförnekelsen, och oförmågan att hantera svåra inkluderingsfrågor, pågått i Sverige? Några av oss mer livserfarna minns en Liberal (då Folkpartiet) minister som försökte sjunga bort redan då tydliga invandringsrelaterade problem. Vem var hon och vilken sång försökte hon få arga invånare att sjunga istället för att ge konkreta förbättringsbesked? Det minns jag. Nedan länk hjälper dig med svaret. Sedan dess kom först partiet Ny Demokrati som ett svar på misslyckandet. Därefter kom Sverigedemokraterna. Nu har även Nyans blivit en ny ingrediens av denna långvariga politiska oförmåga att hantera migrations- och integrationsfrågor klokt. Håll med om att det blir lite komiskt om det nu blir den nya ”högerregeringen” som äntligen lyckas få stopp på detta stora politiska misslyckade. Vi får se…
fredag 16 september 2022
Att skriva i vatten
Viktigt att ta oppositionsrollen på stort allvar
En nära vän uttryckte det som att "rita i vatten" att verka i politisk opposition. Det är onekligen en stor skillnad mellan att sitta i ett politiskt styre jämfört med att verka i opposition. Samtidigt är oppositionsrollen extremt viktig för att ständigt utmana de styrande och både försöka få dem att ta till sig bättre vägar framåt och kritisera det man anser vara dumt. För att oppositionsrollen ska vara värdefull måste den vara på hugget och inte vara "snäll" för att man hoppas att man själv ska få det lättare om man hamnar i ett politiskt styre. Det heter opposition av en anledning.
Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om oppositionsrollen och tycker till om hur Magdalena Andersson ska klara rollen som oppositionsledare i Sveriges riksdag. Även om jag själv av vissa politiska motståndare anses "jobbig" är det inte ett popularitetsuppdrag att vara politiker. Det är ett uppdrag för de invånare som man gett ett parti sitt förtroende utifrån partiets politiska program, vallöften att arbeta för.
"Socialdemokraterna gjorde under omständigheterna ett bra val. Det är en bedrift att gå fram när man sitter i regeringsställning. Ytterst få partier klarar att ta sig över 30 procent i dagens europeiska partilandskap. Svenska S är ett ovanligt dominant maktparti. Man måste söka sig utanför Västeuropa för att hitta något motsvarande i länder med proportionella valsystem."
"Frågan är hur Andersson nu kommer klara rollen som oppositionsledare. Socialdemokraterna är erkänt sämre i opposition. Att inneha makten är det som håller ihop partiet. Därför kunde S den senaste mandatperioden sälja ut sin egen politik och ändå inte tappa stöd i slutänden. Vid sidan av kritiken mot vinster i välfärden, som hade urvattnats rejält i kompromisser med Centern, var det svårt att förstå vad S egentligen ville i valrörelsen. Men partiet lever på budskapet om trygghet, att man tar hand om landet snarare än hur."
"Som oppositionsledare kommer Andersson tvingas vara mer konfrontativ, vilket inte är till hennes fördel. När hon på onsdagskvällen erkände sig besegrad kunde hon exempelvis inte låta bli att frammana bilden av att regeringsskiftet kunde leda till ”hot, hat och våldsamheter”. Cynismer av det slaget minskar inte direkt konfliktnivån i samhället och bidrar i sig till rädsla."
"Förhoppningsvis kan Andersson som oppositionsledare lyssna lite mindre på sina spin-doktorer och ägna oppositionsrollen åt konstruktiv kritik i stället – varför inte inom det fält hon kan bäst – samhällsekonomin. Det är trots allt där de viktiga politiska avgörandena lär stå de kommande åren."
https://www.gp.se/ledare/andersson-s-i-obekv%C3%A4m-oppositionsroll-1.81124930