söndag 3 juli 2022

Vilket lag

Mittens rike finns inte

Lööfs hittepårike finns inte. Spelsystemet bjuder inte på en möjlighet idag där till exempel Moderaterna och Socialdemokraterna skulle bilda en mittenregering ihop. Valet för svenskarna på riksnivå handlar nu om politikens inriktning hos de partier som axlar regeringsansvaret. I den matchen finns bara två alternativ. Det ena där Socialdemokraterna får koka ihop en ”rödgrön röra” eller där Moderaterna får koka ihop en politik som inte blir för protektionistisk eller populistisk.

Ett sätt att exemplifiera röran på, och regeringsalternativen, är att ta del av de senaste partiledarutspelen om krav på vem som ska ingå i regeringen eller inte. Det är nästan skrattretande att liknande utspel görs inför öppen ridå. För allt för många politiker är show och spel med ”publiken” viktigare än att ta sitt ansvar för att landet sköts bra. Det som dock är bra med dessa utspel från influenserinspirerade partiledare är att riksdagsvalet 2022 blir enklare. 

Det ena alternativet är det ”rödgröna”. Med fokus på bidrag, genusfrågor, avsky mot företagsamhet, ansvarslös miljöpolitik, slapphet mot kriminalitet och gärna högre skatter. Nu vet vi att Lööfs alternativ till regering innebär antingen ett styre där S, MP, V och C ingår eller, om MP åker ur, möjligen en S minoritetsregering med stöd av C, V och L. Lööfs dröm att som misslyckad partiledare få avsluta den politiska karriären som minister är sannolikt släkt genom Dadgostars utspel om regeringsfrågan. Tänk så strategiskt fel Lööf och company gått. Från skolbänken till riksdagsledamot, parallellt med riksdagsuppdraget fortsatta studier, partiledare, minister och in i mörkrets vandring. Tror du att L återigen byter lag efter valet? Pehrsons ord är inte lag i en partikultur som på allvar är mycket liberal. För Sveriges bästa är en ensam S regering bästa alternativ om detta gäng vinner. Den svaga länken? Centerpartiet. När Lööf tvingas avgå kan jag inte tro annat än att partiet åter försöker bli ett företagarvänligt, miljömedvetet parti som verkar för att hela Sverige ska utvecklas. Då kan man inte samregera med V och MP.

https://www.expressen.se/premium/politik/vs-nya-besked-kraver-plats-i-anderssons-regering/

Det andra alternativet är det ”gul, blå och gråa” alternativet. Med fokus på lag och ordning, energipolitik, företagandets villkor, konkurrensutsättning, försvarsförmåga och en trovärdig restriktiv migrationspolitik. M, L, KD och SD. Kommer Busch lyckas att bli minister i en regering med ovan inriktning? Till skillnad från Lööf studerade hon inte på universitetet parallellt med sitt förtroendeuppdrag. Hon var tidigt kommunalråd istället. Med tydligt sikte på rikspolitiken. Vilken regering får vi om detta gäng får mest stöd av väljarna i riksdagsvalet 2022? Det återstår att se med tanke på hur utfallet av valet blir. För Sveriges bästa är en ensam M regering klokast alternativ om detta gäng vinner. Tråkigt för Busch men bäst för Sverige. Går det att regera Sverige med bara runt 20 procents stöd av rösterna? Ja, om man skapar ett mycket effektivt samordningskansli där förhandlingar mellan M, L, KD och SD ständigt äger rum. Kan det hålla? Ja, om fokuset är på ovan politik och om L och SD klokt kan kompromissa om att självförsörjande kompetensinvandring aldrig är ett problem men att Sverige i övrigt måste lyckas med integrationen innan annan invandring, med få undantag, öppnas upp. Den svaga länken? Liberalerna. De är svåra att lita på.

https://omni.se/busch-nobbar-l-och-sd-vill-regera-med-m/a/oW07Jg

Det är onekligen svårt att välja vilket parti man ska rösta på i riksdagsvalet. Tur att det är enkelt i Uppsala kommun! Hellre gångfartsområden i city än bilförbud. Så klokt styrs genomfartstrafiken bort utan att helt stänga av tillgängligheten för dem som behöver den. Vilket lokalt lag kan UP vara med i? De partier som bryter mycket av Uppsalaavtalets galenskaper har en chans att få UPs stöd. www.updem.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar