lördag 9 juli 2022

Hämndlystna och allt starkare

Lite global ödmjukhet skadar inte

Jag har varit många gånger i Kina. Jag har varit flera gånger i Indien. På många sätt stora och intressanta länder med extremt många invånare och en fascinerande historia. Kina ett relativt homogent folk (liknande kulturer och etnisk bakgrund). Indien ett heterogent folk (massor av olika kulturer och stora grupper med varierad etnisk bakgrund). Tillsammans representerar dessa länder mycket stora delar av människans tidiga mer avancerade levnadssätt under människans historia på jorden. Tillsammans representerar dess befolkning runt 3.000 miljoner människor. Att jämföra med Sverige dryga 10 miljoner människor.

Både Kina och Indien har eliter som är stolta över sitt land. Båda dessa länder har historiska sår kopplade till västvärlden. Sår som de inte glömmer. Båda dessa länder leds idag av personer som kommer från "folket" och som jobbat sig upp till den absoluta toppen i två av världens sex rikaste och mäktigaste nationer. Nationer med två ledare som anser att väst är fullt av hycklare och att det ofta inte handlar om annat än makt och egenintressen istället för utbyten för att skapa respektfull och rättvis gemensam nytta. Vinna/vinna leken låter bra på papper men hur ofta genom människans historia visar resultaten på kloka vinna/vinna lösningar? ABBA skrev en framgångsrik låt om spelets regler i den enligt många i öst krassa västkulturen, den starkt präglande Anglosaxiska kulturen.

https://www.youtube.com/watch?v=92cwKCU8Z5c

SVTs program Dokument utifrån visade nyligen ett mycket bra program om Modi och vad som händer i det enorma landet Indien. Precis som många kineser är många indier förbannade över hur särskilt britterna under många år förstörde för dem och utnyttjade både deras land och folk för egen vinning skull. Och precis som kineserna bland annat är förbannade över att britterna gjorde som de gjorde med droghandeln, Hong-kong och Taiwan är väldigt många indier förbannade över hur britterna skapade Pakistan och förtryckte dess folk. Enligt väldigt många indier är Pakistans landytor en del av Indien. Flera BRICS länder vill återta tidigare territorium. En och annan undrar till vilket pris? Och vad innebär effektiv hämnd i vår nutid? Kanske så enkelt som att ”den som är satt i skuld är inte fri”. Nedan bifogas SVT programmet om Modi och Indien.

https://www.svtplay.se/video/30026298/indien-enligt-modi

Ett av huvudskälen till att EU bildades är för att Europas folk ska klara av att balansera sina gemensamma intressen med USA, Kina och Indien. För att förstå storheterna motsvarar Sveriges befolkning bara cirka 0,3 procent av Kina och Indiens befolkning. Om du förstått hur vår demokrati i Sverige fungerar kör ofta en liten politisk majoritet över en rätt stor politisk minoritet. Hur bra tror du vi svenskar kan hävda oss i en ensam förhandling med till exempel Indien. När vi ändå jämför befolkningar, Turkiet som avgör Sveriges NATO öde, har cirka 85 miljoner invånare. Vad innebär det här? Bland annat att Norden (extrema kulturer enligt World Value Survey) måste samarbeta bättre. Och att EU är nödvändigt ur ett geopolitiskt perspektiv. MEN EU måste koncentreras enbart till sådana frågor där balanskraften mot till exempel USA och Kina är viktiga. Det handlar bland annat om försvarsförmåga. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar