torsdag 28 juli 2022

Övervakningssamhället

Mer spårbart än någonsin tidigare
Tycker du att din personliga integritet är viktig? Tror du att du har några hemligheter som inte är spårbara? I allt större utsträckning är svaret på den sista frågan nej. Är det ett problem? I praktiken är det inte det för de allra flesta av oss som försöker leva rimligt inom kända lagars ramar. För att bekämpa brottslighet betydligt bättre är det lysande. Känslomässigt är det värre. Och om till exempel Putins gäng tar över Sverige och det visar sig att du nyligen läst många böcker som handlar om hur hemska ryssar är kommer du sannolikt minst fort hamna i ett omskolningsläger. BBC har ett intressant reportage om hur moderna ansiktsbildsystem gör övervakningen av oss människor allt effektivare. Särskilt i alla länder som redan infört ansiktsbilder och fingeravtryck som delar av att få komma in lagligt i landet. 

På mindre än sekunder kan ditt ansikte registrerat på en kamera i någon del av till exempel Australien identifiera dig. På några minuter kan du vara inringad och gripen. I Australien till exempel för att du inte respekterar Covid-restriktioner. Självklart ska man respektera olika samhällens regler för att bekämpa allvarlig smittspridning men väl på plats kan tekniken användas för mycket. Så länge det inte är en förtryckande makt som använder metoderna för att snabbt spåra människor tycker jag inte att det är ett problem. Men hur säkert är det att inte företag som tillhandahåller dessa system också säljer tjänster som "beställningsövervakning" kopplat till skilsmässotvister etc? Är det ett problem? Ja, för det innebär att politiska partier som badar i skattepengar kan göra nya varianter av "Watergate-skandalen" där de enkelt kan spionera på politiska motståndare. Helt klart är att inte detta övervakningssamhälle enbart gör vår värld tryggare mot kriminella människor. Kloka regleringar krävs. Utan regleringar är det lika säkert som amen i kyrkan att näriga företagare tar chansen att tjäna pengar på möjliga tjänster. Inget fel med det då det inte är reglerat. Moraliskt fel kan vissa tycka. Moral och lagar är inte samma sak. När rimliga lagar finns kan också rättsväsendet tillämpa dem. Bästa tillämpningsmetod utöver rättprocessen? Enligt mig som i USA, extremt höga skadestånd om överträdelser bevisas. Det bästa språk som affärsdrivna personer förstår är pengaspråket.

"If a person in Western Australia contracts Covid-19, they must remain in home quarantine for the following seven days – as do their close contacts. The police check up on their whereabouts by sending periodic text messages and require a selfie to be sent back to them within 15 minutes. The police use facial recognition technology and GPS tracking to determine if the person who took the selfie is at home. If they are not, they quickly follow up with a knock on the door and a potentially hefty fine."

"Most state governments have provided the central database with their residents' driver's licences, and the database also stores visa and passport photos."

"There are starkly different approaches around the world. The most common is to rely on a handful of limited privacy protections that Santow says fail to adequately address the issue; that’s the case in Australia. "No country in the world has got it right," says Santow. "If [the privacy protections were suitable], this project would be a really simple one.""


Tveklöst anser jag att tryggheten behöver stärkas i Sverige. En stor del av trygghet handlar om upplevd trygghet. Ett bra sätt att börja använda modern spårningsteknik är att kombinera alla grova brott med både ett fängelsestraff samt ett längre övervakningsstraff. Med tanke på hur vanligt det är med återfall i brott borde ett 100 procentigt övervakningsstraff både minska återfallen men också sannolikt helt motverka brott. Varför inte dubbel tid för 100% övervakning kopplat till ett fängelsestraff? Till exempel 2 års fängelse för stöld och 4 års 100% övervakning. Ungdomar som begår grova brott ska definitivt dömas till lång 100% övervakning.  Hemskt? Det går att undvika genom att inte begå brott som kan leda till fängelsestraff. Det är garanterat en bra metod för att bättre bekämpa grov organiserad brottslighet.

Bawar Ismail, GP, tycker också till om att politiken mot kriminalitet måste nutidsorienteras. Varför inte för en gång skull även framtidsförberedas? Vi vet ju att stora förändringar är på gång genom att till exempel artificiell intelligens tar över allt mer och fordon blir självstyrande.

Den grova kriminaliteten kryper ner i åldrarna. Allt fler mordmisstänkta i dödliga skjutningar är minderåriga (SvD 10/7-2021). Polismordet i Biskopsgården häromåret är en smärtsam påminnelse om vilka avskyvärda brott minderåriga numera kan begå. När nyhetsbyrån TT sammanställde siffror om antalet åtal mot mordmisstänkta minderåriga framkom det att åtalen ökat från tio stycken år 2015 till 29 fall år 2021. Och 2019 noterades hela 39 mordfall där minderåriga stod åtalade. Den stora ökningen beror givetvis på gängkriminaliteten och skjutvapenvåldet. Gängen lockar medvetet unga människor. Samtidigt är Sverige inte ordentligt rustat för att hantera gängkriminaliteten. Titta bara på hur vi hanterar grovt kriminella ungdomar.”

Dagens system fungerar inte. Unga kriminella bör i stället placeras i särskilda ungdomsfängelser för vård och behandling. Det skulle frigöra platser i de numera överfyllda Sis-hemmen och dessutom låta myndigheten fokusera på den grupp utsatta ungdomar som den ursprungligen var till för. Samtidigt är det uppenbart att brottsbalken inte är anpassad efter den nya, råa verkligheten som råder i Sverige. Ungdoms- och mängdrabatter måste slopas för att säkerställa att riktigt farliga individer skakar galler under lång tid – och för att ge offren och deras anhöriga upprättelse.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar