lördag 16 juli 2022

Hjärna inte hjärta

Ta inte vatten över huvudet

EU har länge varit ett bygge som lidit av för mycket överhetstänkande och starka splittringar mellan olika länders intressen. Splittringar som till och med fick britterna att beklagligt lämna EU-samarbetet. Ungern har nästan sedan de kommit in i samarbetet varit en sorglig del av ”EU-sagan”. Polen har också varit problematiska, även om de nu på allvar tycks ha fattat värdet av att vara med i EU-laget. Grekland och Italien (delvis även Spanien) bjuder EU-laget på stora ekonomiska risker eftersom de har särskilt misskötta nationella ekonomier. På toppen av det har pressen från de gröna i Tyskland försatt hela EU i en formidabel energikris när kärnkraft avvecklades i förtid. Att i detta läge komplicera samarbetet ännu mer genom att ta in Ukraina, Moldavien och kanske även Bulgarien i EU är mycket oklokt. Hur svårt kan det vara att fatta att man först måste ha ordning på det man har innan man ”bygger nytt”? Uppenbarligen svårt. Se bara hur korkat svenska järnvägssystem sköts. 

Innan det seriöst övervägs att inkludera ovan länder i EU måste dessa länder mogna som demokratier och de måste trovärdigt bekämpa mycket omfattande korruption. EU ska inte vara "sämre" än Hells Angels. Strikta regler ska råda för "hang arounds". Regler som behöver levereras på innan nya släpps in. Att göra på andra sätt är mycket oklokt. I en klubb där klubben ständigt misslyckats att rätta in Ungern i ledet för de grundläggande värderingar som unionen ska bäras av är det idioti att skapa ett "snabbspår" för ovan länder. Jag vet inte hur det är i övriga Europa men kopplat till denna fråga känns det som att även andra EU länder har allt för många broilers i ledande politiska positioner. Få erfarna och kloka personer kan tycka att det är rätt att brådska in Ukraina med flera i EU. Särskilt inte nu när fler länder än Sverige med kraft går in i dåliga ekonomiska tider. Vilket ”hang-around” upplägg förespråkar Macron?

Ylva Nilsson, Expressen, skriver läsvärt om EUs utveckling nedan;

Redan före kriget var Ukraina långt fattigare än det fattigaste EU-land med en bnp per person under en tredjedel av EU-snittet. Jordbrukslandet Ukraina är nära dubbelt så stort som Tyskland. Det kommer höja notan för EU:s jordbruks- och regionalbidrag. Sverige kan glömma en lägre EU-avgift. Värre är att Ukraina före krigsutbrottet var ett djupt korrupt land. Oligarker stoppar rikedomar i fickorna. I korruptionen har kriminella ligor frodats och utgjort smuggelbas in i Europa.”

Med 44 miljoner invånare får Ukrainas regering en tung röstandel vid EU-beslut och många EU-parlamentariker (7,4 procent mot Sveriges 2,8 procent). Den politiska tyngden i EU som helhet förskjuts kraftigt österut.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/ukraina-kommer-att--forandra-eu-i-grunden/

https://www.europaportalen.se/2022/05/macron-dags-ett-nytt-europa-samarbete

Jag hoppas verkligen att processen för att bli fullvärdiga medlemmar går sakta och att kraven för att accepteras som medlem är hårda. Min tolkning av nedan är att det finns ett ”hang around” upplägg till EU. Inga undantag från medlemskraven tack! Bara korkade föreningar som sänker sina medlemskrav om syftet med föreningen är att skapa gemensam styrka. ”Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk”. Hjärnan måste styra medlemsprocesserna, inte hjärtat!

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-europakorrespondent-det-rader-en-bred-enighet

EU är viktigt ur ett geopolitiskt perspektiv för oss som lever i Europa. Ett EU där demokratin kan stärkas, utan att samtidigt bli handlingsförlamat, kan visa att demokratier är mycket bättre än dagens alternativa styrelseskick på att erbjuda alla sina invånare drägliga levnadsvillkor. Upp till kamp för en stärkt demokrati! Bara det vi behöver göra tillsammans på EU nivå ska göras på EU-nivå. Europas stora konkurrensfördelar är mångfalden vi representerar. För att mångfalden ska  blomstra ska mycket av handlingsutrymmet styras lokalt ✊🏻



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar