måndag 4 juli 2022

Socialdemokraterna

Magdalena Anderssons Almedalstal 2022

Flera gånger har du kunnat läsa att jag respekterar Anderssons kompetens och erfarenhetsbakgrund jämfört med de övriga partiledarna i riksdagen. Hon har haft många ansvarsfulla uppdrag och har flera års riktig arbetslivserfarenhet i hög befattning. Hon leder ett parti som tveklöst har bidragit till att ”vanliga människor” fick det mycket bättre under perioden 1920-1970 talet. Därefter utvecklades maktpartiet allt mer till ett bidragsparti som inte lyckats hitta en roll som ett parti för ansvarstänkande medelklassare. Bidragsvurmande bygger inget generellt välstånd i ett samhälle. Och hårt arbetande medelklassare vill inte år efter år försörja arbetsföra som skulle kunna göra några vettiga insatser för vårt gemensamma bättre. Den gamla sosseinriktningen ”Gör din plikt kräv din rätt” är nödvändig om samhällen som de nordiska ska vara långvarigt hållbara.

Magdalena Anderssons tal var fyllt av nationalistiska budskap. Även om jag gillar positiv nationalism var det nästan skrattretande med tanke på att det för inte länge sedan ansågs fult att känna stolthet över det imponerande samhälle min morfarsfars, morfars och mammas generationer byggde upp fram till mitten av 70-talet. Även fram till 2000-talet gjordes mycket bra. Fortfarande imponerar forskare, svenskt näringsliv, många idrottare och många kulturpersonligheter i global konkurrens. Som Riksrevisonen nyligen påtalat har de senaste decennierna tyvärr politiskt spårat ur. 

Efter åtta år vid makten ska vi nu tro att Socialdemokraterna tillsammans med V, MP och C ska bryta ett allt grövre kriminellt Sverige. Inte särskilt trovärdigt när man är beroende av V och MP. 

Efter åtta år vid makten ska vi nu tro att Socialdemokraterna beroende av stöd från V, MP och C ska klara av att vårda svenska finanser. Inte särskilt trovärdigt. V och MP driver upp utgifterna och C stoppar reformer som tar mer från de rikaste. 

Efter åtta år vid makten ska miljöpolitiken stärkas ytterligare. På många sätt bra men var står till exempel V, MP och C i kärnkraftsfrågorna… Hur ska Sveriges behov av väderoberoende fossilfri energi säkras utan kärnkraft? Inte särskilt trovärdigt. Utan billigare och tillgänglig elförsörjning tappar svensk ekonomi snabbt i konkurrenskraft och statens kistor blir allt tommare.

Efter åtta år vid makten ska skolan bli fri från ”privata vinstintressen” och typ ”farliga religiöst påverkade skolor”. Hur ska det vara trovärdigt att de gör något åt detta när Centerpartiet starkt gillar privata skolor? Personligen är jag för stiftelser som alternativ huvudmannaform till kommunerna. I stiftelserna ska pengarna in jobba för elevernas bästa och inga aktieutdelningar. Konkurrens med kommunala skolor är viktigt både för att säkra alternativ, sund konkurrens och därigenom utveckling samt alternativa arbetsgivare för våra viktiga lärare. 

Socialdemokraterna vill vinna årets val genom att göra valet till ett ”presidentval”. I sakfrågorna kommer de genom sitt beroende av V, MP och C inte klara av att lösa Sveriges allvarliga problem. De kommer inte ens klara av att hålla ekonomin under kontroll med beroendet av att köpa stöd av V, MP och C. Hur dumt och dyrt det blir har vi lärt oss i Uppsala kommun.

Magdalena Andersson är den mest kompetenta att leda Sverige. Det räcker dock inte för att det ska bli bra. Oavsett vem som leder ett parti beroende av flera andra partier får de andra partierna stor betydelse för vad som är möjligt. Kombinationen S, MP, V och C är en rysare för oss svenskar.

700.000 personer lever idag på försörjningsstöd i Sverige. Enligt moderatledaren Kristersson gör det fortsatt S till Sveriges bidragsparti. Nedan både Anderssons tal och Kristerssons kommentar om ”bidragspartiet”.

https://youtu.be/pqzbPccL6j0

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/duell-mellan-ulf-kristerssons-och-magdalena-andersson-i-almedalen-en-bidragsregering

Håkan Boström, GP, reflekterar läsvärt och intelligent över Anderssons Almedalstal nedan. Hans avslutande stycke är ”spot on”.

Hon inledde med att god nationalromantisk anda hylla den svenska naturen, nattbad och ängsblomster såväl som grillkvällar. Hon gick snabbt vidare till att lyfta fram svenska värderingar: att göra rätt för sig, lita på varandra och hjälpas åt. Magdalena Andersson sade sig ”älska de värderingar som präglat vårt land”, ett land som byggts av strävsamhet och hårt arbete från tidigare generationer.”

Statsministerns tal hade i dessa delar lika gärna kunnat hållas av Jimmie Åkesson. Att Magdalena Andersson försöker vinna över de väljare som lämnat S för SD är alldeles uppenbart. På retoriskt begåvat sätt försökte hon gifta ihop kärleken till Sverige och de svenska värderingarna med klassiska socialdemokratiska jämlikhetsideal, vi svenskar håller ihop, håller på rättvisan och ställer upp för varandra. Den speciellt S-märkta fosterlandskärleken var genomgående i talet.”

Socialdemokraterna har senkommet börjat tala om kärlek till Sverige. Men det är knappast kärlek till Sverige som utmärkt politiken under de 20 år S styrt landet under de senaste 28 åren. Det är mer kärleken till fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav.”

https://www.gp.se/ledare/statsministern-uppträder-som-sverigevän-1.76171170

Om Socialdemokraterna kan man tycka mycket. Deras stora akilleshäl är deras regeringsalternativ! Kan de lyckas med någon vettig politik som är nödvändig för ”svenskarnas bästa”? Kanske därför hon hade på sig den svenska flaggan upp och ner… För att visa att det ser rörigt och svårt ut. Självklart försöker hon också få väljare som inte vill ha vänsterstyre att känna oro för att Liberalerna efter valet ska byta fot än en gång. Genom att öppet flirta med L vill hon väl försöka bidra till att C inte hamnar under 4 procents spärren.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar