fredag 29 juli 2022

Offentlig styrning

Professionell förvaltning och öppenhet

Gång efter gång får vi lära oss att politiker aldrig är ansvariga för dåliga beslut. I en värld där partierna bolagiserat allt fler av verksamheter som tidigare skötts som förvaltningar är det än viktigare att rösta fram politiker med tillräckliga meriter och erfarenheter för att våra gemensamma tillgångar ska förvaltas bra. Inte minst för att bättre försöka hindra att våra gemensamma tillgångar säljs ut till skandalöst låga priser. Som till exempel Gottsunda centrum som Uppsala kommun till värdelöst pris försöker sälja. Försäljningen prövas nu i domstol… Det finns dock inga lagar som förbjuder dåliga affärer om man inte kan bevisa att korruption finns med i bilden. När vi har inkompetenta politiker, i kombination med tjänstemän utan riktigt ansvar för sina handlingar, blir det värdelöst för oss invånare. Inte särskilt svårt att förstå men hur ändrar man ett trasigt politiskt system som det svenska? 

Förändringen kräver att vi röstar fram nya partier som verkar för att relevant kompetens även ska gälla inom politiken och att tjänstemannaansvaret åter ska införas. Med ett tydligt tjänstemannaansvar finns i alla fall något skäl för till exempel en stadsdirektör att säga nej till en kommunstyrelseordförande med vansinniga önskemål. Varför ska offentliga höga tjänstemän bråka med styrande politiker idag? Det sannolika som händer idag om de kraxar sig mot politikerna vid makten är att de får sparken. Varför ska de riskera det? De har ju väldigt höga löner och lever gott i toppen av pyramiden. Och politiker får sällan sparken efter uselt utfört förtroendeuppdrag. 

Jag läser dagligen många medier runt om på jorden. Jag inbillar mig att jag bättre kan få en korrekt bild av verkligheten så. Det inkluderar att läsa även information från sajter med mycket avvikande politisk syn än min. ETC är ett sådant exempel. Ett exempel på vanstyre är Region Stockholm. Precis som i Uppsala styrs sjukvården och kollektivtrafiken där av M, C, L, KD och MP. Och de ledande politikerna har höga arvoden. Är Stockholms ledande tjänstemän så odugliga eller beror misskötseln på att problemen sitter i det politiska styret? Och tro inte att S, V, SD eller andra partier erbjuder kompetenta alternativ! Det kanske de gör, det måste du ta reda på innan du röstar. Om du bryr dig om kvalité om om hur våra skattepengar används. Läs gärna hela ETC ledaren som bifogas.

Det handlar om en serie politiska beslut som tillsammans orsakar en enorm otrygghet. Ja, en akut känsla av nära förestående samhällskollaps. Så absolut grundläggande är det att systemet håller när vi eller våra barn eller våra föräldrar blir sjuka. Eller när de dör.”

 Hon avslutar:

”Vårdkrisen i Stockholm är helt och hållet orsakad och beroende av Moderaterna tillsammans med KD, C, L och MP. Röstar ni på något av de partierna i höstens val på regionnivå, så minns att vi på sjukhusen varje pass vanvårdar och i fruktansvärt många fall faktiskt har ihjäl patienter enbart tack vare deras politiska beslut.”

”Sjukvård kommer bli en av de absolut viktigaste frågorna för väljarna i valet. Kom ihåg vilka partier som styr regionen. Upplys alla du känner om vad dessa politiker har för ansvar.”

https://www.etc.se/ledare/akut-kaensla-av-naera-foerestaaende-samhaellskollaps

Tills vi röstat fram partier som ser till så att vi får bättre företrädare för oss invånare måste vi kämpa för att kommunala bolag styrs klokare. I Uppsala ser vi med skräck på hur bolagsstyrelserna i huvudsak bemannas med politiker utan rimliga erfarenheter och kunskaper för viktiga och svåra förtroendeuppdrag. Bland dem som är Uppsala kommuns toppnamn i partierna finns bara en med erfarenhet från större operativa ledaruppdrag och krävande styrelseuppdrag. Trots det ska den skaran politiker utgöra styrelse till moderbolaget till alla Uppsala kommuns företag 😱. Det är en mycket oklok ordning. Jag fattar inte att de själva inte fattar det. Och VDn för moderbolaget har bara tidigare varit ”ledare” för ett enmansbolag…  

I till exempel Uppsala kommun ligger de flesta skulderna nu i de kommunala bolagen. Där ligger med andra ord den primära ränterisken. I tider med kraftigt ökande räntor är riskerna snabbt verklighet och kapitalkostnaderna skenar. Vad tror du händer i företag som får högre finansieringskostnader som de kan skjuta över på sina kunder? De höjer priserna. Höjda priser på skolfastigheter slår mot skolans ekonomi. Höjda priser på äldreboenden slår mot äldreomsorgens och våra äldres ekonomi. Höjda priser på dricksvatten och avfallshantering slår mot alla hushåll. Dåligt skött kommunal ekonomi slår alltid mot oss invånare oavsett om verksamheten drivs i förvaltningsform eller i bolagsform. Rösta på partier som erbjuder erfarna och meriterade politiska företrädare! Det har avgörande betydelse för om en kommun sköts bra eller dåligt. Precis som i alla andra sammanhang. Hur kan det vara svårt att förstå att det gäller även vilka politiker vi röstar fram att styra?

"Att kunna utkräva ansvar av beslutsfattare är, jämte möjligheten att tillsätta dem i fria val, en av demokratins viktigaste egenskaper. Medborgare som upplever att något är fel eller inte fungerar ska på ett tydligt och enkelt sätt kunna identifiera vem som är ansvarig och sedan kunna ställa vederbörande till svars. Men för att kunna göra det måste medborgarna begripa hur deras liv och omgivning styrs. Det är inte alltid det lättaste. Om det demokratiska styret blir svårbegripligt minskar medborgarnas möjligheter att kunna utkräva ansvar."

"Partierna i fullmäktige väljer visserligen vilka som sitter i bolagens politiska styrelser. Men dessa ledamöter sköter inte den dagliga verksamheten. De träffas sällan och befinner sig ofta i underläge gentemot bolagsledningen och tjänstemännen. Ledningen i bolaget, som alltså inte är politiker, vet att den kan ta helt andra hänsyn än vad medborgarnas representanter efterfrågar. Det är både en fördel och nackdel med bolagsformen."

"Bolag måste drivas långsiktigt. Och medan politikerna kommer och går sitter kanske en ledning över flera mandatperioder. Tjänstemännen vänjer sig vid att politikernas tid vid spakarna är flyktig. De kan styra vilken information som når dem. De politiska styrelserna i bolagen utgör inte den demokratiska kontroll som var tänkt. Så varför har vissa kommuner så många bolag? Frågan besvaras alltför sällan av våra lokalpolitiker, inte minst i Göteborg."

https://www.gp.se/ledare/g%C3%B6teborgs-kommunala-bolag-%C3%A4r-ett-demokratiproblem-1.74773246

Det är inte god ekonomisk hushållning när en kommun investerat över 1.000 miljoner kronor i ett köpcentrum som de sedan säljer för drygt 500 miljoner kronor. Det beslutet fattade en majoritet av Uppsala kommuns politiker att göra när man sålde Gottsunda centrum. Dessutom ett köpcentrum som i försäljningskalkylen gav en i fastighetsbranschen extremt hög avkastning på en köpeskilling på endast 500 miljoner kronor. Enligt beläggningsgraden i fastigheten (betalande hyrsgäster varav många kommunen, regionen och staten) en avkastning per år på över 7 procent. I min värld är det ett exempel på stort skatteslöseri.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar