Sverige under förvandling
Inget samhälle står stilla. Vissa samhällen förändras snabbare än andra. När jag första gången var i Kina och Vietnamn i slutet av 1990-talet var det fortfarande underutvecklade och hade en mycket stor andel av befolkningen som var fattig. Idag är dessa länders välstånd enormt jämfört med för bara trettio år sedan. Ekvationen politisk vilja, enpartistat men variant av marknadsekonomi, enorma utlandsinvesteringar, välutbildad befolkning och hårt arbete har gett mycket tydliga resultat. Vi talar om ett land med runt 1,5 miljarder invånare och ett annat land med över 100 miljoner invånare. Bevisligen kan ett land göra enorma framsteg på kort tid. Ett land kan också tappa snabbt i internationell konkurrenskraft och dess invånare snabbt tappa i köpkraft.
Anna-Karin Wyndhamn, GP, skriver läsvärt i GP om Sverigebilden av idag nedan. Att inte tro att Sverige kraftigt kan försämras som nationellt samhälle på trettio år är naivt och dumt. Det kan hända om vi inte utvecklar vårt gemensamma land klokare än under många av de senaste tjugo åren.
"Det stora flyktingmottagandet i Sverige må ha varit ett nationellt, gemensamt åtagande, men det delades inte lika i landet. Vad man ser, uppfattar och känner kring denna förändring beror på position och synvinkel. Mannen som nästan köpte sommarstuga i Dalarna tjänar som exempel: för honom var bevekelsegrunder för vissa partisympatier omöjliga att förstå, än mindre erkänna. Hans vardagsliv präglades inte av det skifte som man i provinsen upplevde och hade att anpassa sig efter. Där var saknaden stor efter det som byn tidigare var, då denna by gått förlorad. Kittet fanns inte längre."
"Verklighetsbilderna i Sverige har glidit isär; detta är huvudtesen i ”Saknad”. I denna glidning har känslotillstånd rangordnats: somligt får man känna, annat inte. De som har makt och tillhör eliten, må den vara politisk, akademisk eller kulturell har förnekat, ibland ringaktat, känslor av saknad efter ett land som bättre höll samman."
"”Den som står i Ljusnarsberg ser andra saker än den som står på Södermalm.” Denna enkla sanning gäller oavsett om man är ny i landet eller här sedan generationer. Det har inte gagnat Sverige att något så självklart både förtigits och förringats."
https://www.gp.se/ledare/bilden-av-sverige-har-aldrig-varit-så-delad-som-nu-1.76291790
Torbjörn Hållö, GP, skriver läsvärt om arbetslösheten i Sverige. Det är viktigt att inte gå på lokal eller nationell politisk propaganda om att det ser bättre ut än vad det gör. Allvarligast kopplat till arbetslösheten är att människor som är långvarigt arbetslösa ökat och ökar stadigt i Sverige. Det är ett faktum och något som måste brytas om Sverige ska ha någon chans att åter bli ett generellt välfärdsland för dess invånare.
"I maj var 333 627 arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen. Hade man ställt de arbetslösa hand i hand och börjat vid Brunkebergstorg i Stockholm så hade raden räckt hela vägen till Järntorget i Göteborg. Om vi jämför svensk arbetslöshet med andra länder i Europa så kan vi konstatera att det bara är tre EU-länder – Italien, Spanien och Grekland - som har högre arbetslöshet än Sverige. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet är långt borta."
"Ibland framförs att Sveriges höga arbetslöshet kan förklaras av att många i Sverige står till arbetsmarknadens förfogande. Detta är ett argument med begränsat förklaringsvärde. Sverige har hög sysselsättning. Det är viktigt. Men de flesta andra länder med hög sysselsättning - Tyskland, Norge och Tjeckien - kombinerar hög sysselsättning med en låg arbetslöshet."
"Jag har en annan syn. Lönetrycket i Sverige är måttligt. Arbetslöshet är en mänsklig tragedi och ett statsfinansiellt slukhål. Sverige behöver en ledning på Riksbanken som förstår svensk lönebildning och som tar den höga svenska arbetslösheten på allvar."
https://www.gp.se/ledare/svensk-arbetsl%C3%B6shet-ligger-i-europatoppen-1.75900205
Bawar Ismail, GP, tycker att Ulf Kristersson ska "fortsätta att gnälla". Jag tycker att Kristersson ska fortsätta att beskriva ett annat perspektiv på läget i Sverige eftersom de styrande Socialdemokraterna gör allt de kan för att sprida en så positiv bild som möjligt. Den ansvarsfulla politiken är att ha en trovärdig förbättringspolitik parallellt med att man tydligt talar om vilka allvarliga faktiska problem vi måste lösa för att framtiden ska bli positiv.
"Sverige må vara ett av världens bästa länder, men vi är ett land som numera tvingas hantera flera parallella kriser. Gängkriget som skördar oskyldiga människoliv och som spridit sig från storstädernas utanförskapsområden till småstäder som Kalmar och Eskilstuna. Den ekonomiska krisen som tär på svenskarnas plånböcker och sparande. Bilden av Sverige som ett välfungerande land har naggats i kanten till följd av vårens passkaos och köhaveriet på flygplatser. Hur kan man i ett sådant läge inte klaga över sakernas tillstånd?"
https://www.gp.se/ledare/forts%C3%A4tt-gn%C3%A4lla-ulf-kristersson-1.76217919
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar