lördag 23 juli 2022

Klokt är bättre än oklokt

Samhällsnyttigt

Livets utmaningar är fulla av nödvändigt systemtänkande. Alla kloka lösningar kan beskrivas i ekvationer som leder till balanserade lösningar som över tid är hållbara. Det gäller även det svenska jordbruket. Ambitionen om ett 100 procent ekologiskt jordbruk är 100 procent korkat. Målet mot ett 100 procent ekologiskt jordbruk skapar en ekvation som inte fungerar. När man talar om fungerande ekvationer i byggandet av samhällen måste man alltid klokt balansera samtliga tre formella hållbarhetsperspektiv. De är social- ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. Gör om! Gör rätt!

Malin Siwe, Expressen, skriver läsvärt om hur tokigt det är att som Uppsala kommun fortsätta med en ambition om 100 procent ekologiskt jordbruk. Det är uttryck för en plakatpolitik som är dålig för det samhälle som drabbas av sådana politiska idéer. Hon sätter in det ekologiska jordbruket beskrivande i den djupa kris Sri Lankas befolkning nu har.

"I slutet av april i fjol slog Sri Lanka till med totalt förbud för konstbgödning och bekämpningsmedel. På lång sikt skulle sjukvårdskostnaderna därmed minska. På kort sikt försvann utgifterna för konstgödsel. Risbönderna hade dittills fått den gratis, och andra odlare kraftigt subventionerad. Så gick det som det gick. Åt helvete. Risskörden blev bara hälften av den normala. Teskörden krympte och kvaliteten minskade."

"Men vi har nästan lika nippriga nationella mål om ekologisk mat. 30 procent av jordbruksmarken ska vara eko-certifierad år 2030, liksom 60 procent av offentlig sektors konsumtion av livsmedel. Uppsala kommun kör Sri Lanka-spåret - 100 procent. Detta är bort i tok. Eko-odling kräver mycket större arealer för att producera samma mängd livsmedel. Det innebär att Sveriges självförsörjningsgrad minskar."

"För klimatets skull är konventionellt lantbruk det bästa.  Det läcker mindre växthusgaser och näringsämnen sett till antal producerade kilon. Detta är ingen nyhet. Det har skrivits många gånger och få politiker har tagit intryck, utom de styrande i Lund. De har slopat sitt mål om 100 procent ekologiskt."

"100 procent ekologiskt leder med 100 procents säkerhet till högre inflation och ekonomisk kris. Prisökningarna i Sverige är illa nog som det är." 

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/100-procent-ekologiskt-ar-bevisat-vansinnigt/

https://www.bbc.com/news/live/world-asia-62144703

I Uppsala kommun har jag länge verkat för att målet på 100 procent ekologiskt jordbruk ska skrotas och istället sättas till 50 procent. Det är ännu inte ändrat. "Bara" ur perspektivet civilförsvarsförmåga är det hög tid att få stopp på Uppsalas ansvarslösa ambition om 100 procent ekologiskt. Det är dessutom oförsvarligt dyrt att driva på för 100% ekologiskt. Dessutom är delar av propagandan för ”ekologiskt” fake news. Om du bryr dig om vår livsmedelsproduktion och miljön, lyssna på nedan SR/P1 avsnitt av ”Studio ett” om hur klok jordbrukspolitik ska bedrivas.

https://sverigesradio.se/avsnitt/studio-ett-18-juli

Självklart ska vi jaga giftet inom livsmedelssektorn. Självklart ska vi ta ett ansvar för att den biologiska mångfalden försvaras. Ekvationen för att åstadkomma det måste dock, jag upprepar, klara samtliga tre hållbarhetsperspektiv. Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om bondeupproret i Nederländerna nedan. Även inom Nederländernas och EUs politiska församlingar finns för många aktivister som inte har förmågan att förstå konsekvenserna av sina beslut. Även i Nederländerna och inom EU finns gott om politiker som saknar förmåga att bidra till levnadsekvationer som är hållbara. Hållbara ur samtliga tre perspektiv socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt. 

"Många av de ekonomiska problemen under 2022 riskerar nämligen att förvärras av krisen i Nederländerna. Ökade priser på bränsle, konstgödsel och fortsatta flaskhalsar i de globala logistikkedjorna snarast understryker värdet av en stabil livsmedelsproduktion i Europa. Kriget i Ukraina, som är världens åttonde största spannmålsproducent, påverkar Mellanöstern och Afrika där matbristen redan är akut. Även i svenska butiker märker vi av de höjda livsmedelspriserna och redan i slutet av 2021 varnade branschorganisationen Livsmedelsindustrierna för en prischock då produktionskostnaderna skjuter i höjden."

https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-revolterar-de-nederl%C3%A4ndska-b%C3%B6nderna-1.76762814

I min bok ”En stund på jorden” beskriver jag varför jag är mycket engagerad i miljö- och klimatfrågor. Det handlar om att översvämningar, svält och brist på energiförsörjning alltid har skapat folkvandringar och konflikter mellan oss människor. Jorden kommer inte att dö ut. Miljarder människor kommer länge överleva på jorden. Kvartal skriver läsvärt om hur mediedreven klimathysterin är. Kan det ha att göra med att vi vet att oroväckande många journalister i vart fall tidigare sympatiserat med MP…. 

https://kvartal.se/artiklar/ar-extremvadret-har/?fbclid=IwAR00kYoU3uQL66f5DXvH1vRLjoOY1KTiMA3pDjszYIMxDn4aztXMHekqu4s



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar