tisdag 5 juli 2022

Moderaterna

Trovärdighetsproblem

Ulf Kristersson brottas intressant nog med mycket större trovärdighetsproblem i regeringsfrågan än Socialdemokraterna. Förtroendet för Kristersson, Busch, Pehrson och Åkesson är inte i närheten av Magdalena Anderssons popularitet. Samtidigt som det är M, KD, SD och L som har överenskommelser i sakpolitiken som en stor majoritet anser viktigast. Bra att Kristersson lyfte fram den rödgröna röran som det skakiga alternativet. Vänsterpartiet gick också ut igår och klargjorde att det lilla C gott får acceptera att flera andra är större än dem. .

Under sitt tal i Almedalen tar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bland annat upp att Sverige är på väg in i Nato, att Vattenfall planerar ny kärnkraft, den nya lagstiftningen som ska skydda socialt utsatta barn bättre och kvinnors rätt till abort.”

Om Moderaterna vinner valet i höst kommer Kristersson att säga nej till skattehöjningar.

- Inga nya skatter får införas och det samlade skattetrycket ska inte öka förrän vi vet att skatterna vi redan betalar verkligen går till det de ska, säger han.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/folj-almedalsveckan

Tänk hur olika man kan tolka det som sägs. Expressens ledare tycker det var osmart av Kristersson att ge löften om att inte höja skatterna. Min tolkning av vad Kristersson sa var i linje med den ekonomiska politik Utvecklingspartiet demokraterna för. Vi betalar redan massor i skatter. Det finns gott om slöseri, ineffektivitet och icke prioriterat inom offentliga utgifter som måste arbetas bort. I de tuffa tider som startats ska det vara fokus att arbeta bort, inte att höja redan höga skatter. Särskilt i tider där enskilda människor drabbas hårt av inflation, räntehöjningar, dåligt underhåll, stor otrygghet, svag krona, en ny våg av Covid och strejker är det ansvarsfullt att säga typ ”vi ska ägna oss åt att städa och fokusera”. Det är seriöst att säga till nästa finansminister att ”städa”, ”effektivisera”, ”reformera bidragssystemet” och parallellt uppmuntra bildning och företagsamhet. Och enskilda invånare baxnar redan av prisökningar och behöver inte belastas av ännu högre skatter därutöver. Expressens ledare har själv många gånger skrivit om alla miljarder som stjäls från bidragssystemen. ”Bara” genom att få stopp på alla de stölderna så är mycket vunnet. 

För tuffare tider väntar inom vård, skola och omsorg. Efter två rekordår under pandemin riskerar kommuner och regioner ett stålbad när ekonomin dyker. Inflationen leder till ökade kostnader och till lägre skatteinkomster än beräknat. Ovanpå det kommer högre räntor och en tung pensionsskuld.”

Men att utfärda ett svepande skattehöjarstopp är inte seriös politik. Alla verktyg måste finnas kvar i lådan för nästa finansminister.”

https://www.expressen.se/ledare/skattestopp-ar--ett-dumt-vallofte/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar