tisdag 19 juli 2022

Ett land på dekis

Alltid i konkurrens med andra

Det blir varmt nu. Inom alla verksamheter råder ständig och hård konkurrens mellan individer och grupper av individer. Konkurrens som kan upplevas som negativ värmeutveckling både för den som tillhör de bästa och dem som tillhör de sämsta. Det kan röra sig om enskilda spekulanter på världens börser, företagare, enskilda idrottare och idrottare i grupp och självklart också konkurrens mellan olika samhällen. Mellan nationella samhällen och mellan nationer. Så är det, oavsett om man gillar det eller ej. Det pågående EM i fotboll, samt VM i friidrott, exemplifierar väl konkurrensen som ständigt finns. Och världens invånare, medier och olika former av maktgrupperingar tar till sig rankingarna för att glädjas över framgångar och känna besvikelser över misslyckanden. För samhällen har förmågan att konkurrera bland de bästa stark påverkan på hur högt välstånd som kan skapas. Framgångsrika samhällen behåller befolkning som har gott om internationella alternativ. Framgångsrika samhällen kan också attrahera nödvändiga specialister till globalt konkurrerande universitet och företag. 

Hur mycket än olika makthavare vill att dåliga jämförelser ska gömmas och glömmas bort fungerar det inte i dagens värld. Och samhällen på dekis tappar snabbt många av de attraktiva på den globala arbetsmarknaden och attraherar få nya globala stjärnor. Vi kan mycket bättre än vad dagens Sverige presterar. Det går. I en debattartikel jag var med i tillsammans med industriledarnas Lars V Kylberg och Sören Gyll 2015 lyfte vi fram en varnande prognos från FN (som tvingades dras tillbaka...). Det är väldigt dumt att "stoppa huvudet i sanden" och låtsas som att vi är på rätt framgångsväg när utanförskapet är mycket omfattande, kriminaliteten omfattande och grov, väldigt många är långtidsarbetslösa, tillväxten är låg och både näringsliv och universitet har mycket svårt att attrahera de stjärnor de behöver för att klara den globala konkurrensen. 

"Decemberöverenskommelsen är fortfarande ifrågasatt. Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar, skriver Sören Gyll, Lars Kylberg och Stefan Hanna."

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

Expressens ledare skriver läsvärt om fakta som tydligt beskriver att Sverige är på fel väg. Sverige är på dekis och vi är i desperat behov av reformer som gör Sverige mer konkurrenskraftigt och där vi parallellt bryter den mycket destruktiva utanförskapsproblematiken. Viktiga fakta vittnar om dekisvägen, det är inte något populistiskt tyckande.

"Stefan Löfven lovade när han tillträdde som S-ledare att arbetslösheten i Sverige skulle bli lägst i Europa, men hade inga åtgärder. I maj i år var EU-snittet 6,1 procent. Sverige låg på 7,7. Det är för all del värre i Grekland, Italien och Spanien. Men det är knappast något att glädjas åt. Nyss kom EU-kommissionen med prognoserna för tillväxt i år och nästa år. Sverige på jumboplats med 1,3 procent, när EU-medel är 2,7." 

"All tillväxt är inte av godo. Det vore till exempel bra för miljön och klimatet om fler använde sina mobiltelefoner och tv-skärmar längre innan de bytte upp sig. Men förutsättningen för vår välfärd är att alla som kan arbetar, att företag och offentlig sektor hittar kompetent personal. Så är det inte nu. Därför behövs reformer."

https://www.expressen.se/ledare/facit-av-magdas-politik-jumboplatsen-i-eu/

Sverige ingår inte i G7. Det gör Italien. I G7 ingår västvärldens sju största nationella ekonomier. Samtidigt är Italien sedan många år på riktig dekis och plågas fortsatt av maffianätverk som inte ger upp. Italiens politiker har till och med en så stor kris att de valt en politiskt obunden administrativ premiärminister. Han heter Mario Draghi och han vill nu avgå då de enligt honom nödvändiga förbättringspaketen av ett sårat Italien inte får tillräckligt stöd.....

"Lönerna i Italien minskar istället för att öka. Medellönen för en italienare i dag är 2,90 procent lägre än 1990. Inte i något annat europeiskt land är det så. För en svensk är medellönen 63 procent högre enligt organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/slakten-ar-raddningen-nar-lonerna-sjunker

https://www.europaportalen.se/tema/mario-draghi

Carolin Dahlman ondgör sig nedan över att Magdalena Andersson vräker på om Sveriges förträfflighet. Dahlman har rätt MEN vad förväntar hon sig? Politiker är säljare för att nå eller behålla makt. En säljare lyfter aldrig det som är dåligt. Titta bara på börsen och de banker som värderar bolagen. Många bolag som idag kraschat hade för bara ett år sedan köprekomendationer på enorma belopp jämfört med idag. 

Men att landets ledande politiker är så nöjd är en provokation. Vi som följer nyheterna läser ju: ”Barn rånade barn på bussar”. ”Två unga män sköts ihjäl”. ”Gängen gömmer knark i barnvagnar”. ”Två barn skadade efter skjutning”. ”Misstänkt våldtäkt på flicka”.”

Statsministerns stora smil skaver. Det spelar ju mindre roll att vi har fina blåklockor att njuta av i sommar-Sverige när blåljusen ylar dag som natt.”

https://carolindahlman.substack.com/p/andersson-nojdhet-provocerar-nar?s=w&utm_medium=email



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar