lördag 2 juli 2022

Liberal kraft behövs

Värdegrunder har avgörande betydelse

Det går att se politiska ideologier som värdegrunder. På många sätt är politiska ideologier moderna former av religioner. De bygger upp ett tankemönster och bestämmer varför vissa tankar är bättre än andra när vi bygger våra samhällen. Politiska ideologier kallas ismer. I min bok, "En stund på jorden", beskriver jag en del om ideologier och om värdegrunder. Tro aldrig annat än att de har avgörande betydelse för att engagera människor och framförallt för att skapa mer eller mindre framgångsrika samhällsbyggen. Kommunismen har visat hur misslyckad ism den är för att skapa ett välmående samhälle för stora delar av ett unikt samhälle. Liberalismen har visat att den bär för att leverera generellt välmående samhällen. Konservatismen hade aldrig banat väg för generellt välstånd om inte liberaler, pragmatiker och socialister samarbetat för att skapa det nya starka generella välståndssamhälle Sverige och några andra demokratiska länder blev. 

Håkan Boström, GP, skriver intressant om att Liberalerna nu vill byta ut Jesus mot statlig värdegrund. Boström går lite väl långt i sin kritik men han har en poäng att troende människor, oavsett religion, kommer alltid försöka påverka sina barn att tro samma sak. I den liberala världen vill vi att varje människa själv ska få komma fram till vad man tror på utifrån kunskap om alternativen. Liberalernas utspel är säkert ett tecken på hybris nu när Johan Pehrsoneffekten gjort att de byter plats med Centerpartiet som nu blir det nya svenska partiet i kris tillsammans med miljöpartiet. 

"Liberalerna vill införa ett totalförbud mot religiösa friskolor. Förslaget motiveras med att partiet vill förbättra integrationen och värna elevernas frihet. Men det är en tankegång som haltar betänkligt. För det första har huvuddelen av de religiösa friskolorna inget med integration att göra, om inte tanken är att frikyrkliga ska integreras i det sekulära, statsindividualistiska Sverige. En idé som borde vara väsensfrämmande för ett gammalt frisinnat parti."

"Det är uppenbart att Liberalerna egentligen vill något annat. De vill komma åt skolor som präglas av islamistisk indoktrinering, men vågar inte säga det öppet. I stället ska en mängd fungerande kristna friskolor slängas under bussen. Det går inte heller att påstå att muslimska friskolor per definition skulle vara dåliga för integrationen. Snarare kan en väl fungerande skola med traditionella, religiösa inslag motivera eleverna att anstränga sig och vara en motvikt till håglöshet och ghettokultur. Att problemskolor självklart ska stängas är en annan fråga."

"Dagens religiösa friskolor är redan hårt reglerade, där de konfessionella inslagen inte får ligga på lektionstid. Idén om en skola helt igenom befriad från religiösa inslag är extrem och krattar dessutom manegen för byråkrater som vill ta bort adventsljusstakarna och skolavslutningarna i kyrkan. Liberalerna – eller rättare sagt partiledningen som här går emot sitt eget parti – bör tänka om i denna fråga om de vill bli tagna på allvar."

https://www.gp.se/ledare/liberalerna-byter-jesus-mot-statlig-v%C3%A4rdegrund-1.75427729

Även om jag inte gillar den partikultur Liberalerna har, och att de onekligen har några inte så vassa företrädare, behövs mycket av deras politiska idéer i svenska politik. I synnerhet behövs de som en liberal kraft i ett borgerligt samarbete som behöver stöd av SD för att kunna matcha alternativet S, V, C och MP. Att Centerpartiet gjort bort sig har de flesta av Sveriges invånare insett. Lööf har fört dem till mittens rike.... Läs nedan vad mittens rike strategiskt innebär inom näringslivet. Med den demokratiska logik som gäller i Sverige, att det krävs en majoritet mot ett för slag, inte för ett förslag, är mittens rike idag ett dött rike. 

https://open.lib.umn.edu/strategicmanagement/chapter/5-7-stuck-in-the-middle/

Visst är det intressant att det nu är C och MP som mäts som krispartier i Sverige. Är du förvånad? Inte jag. För att vara ärlig trodde jag inte att L skulle repa sig men de räddas av allt fler som flyr från ett vilset C.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2022#Novus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar