måndag 18 juli 2022

Naturens läkande kraft

Grönt är skönt

Varför bygger vi bostäder? Det enkla svaret är för att människor behöver en bostad. Precis som till exempel björnar behöver vi en plats som vi hoppas är trygg och säker att sova på. En plats där vi också kan lagra lite ägodelar och iband bjuda hem nära och kära till. 

Hur bygger vi bostäder? Det enkla svaret är att de byggs utifrån ekonomisk förmåga hos köparen. Rika människor brukar bygga stort och dyrt på bra lägen. Köpsvaga får nöja sig med hyresbostäder som ofta finns i fula miljonprogramsområden eller i stora flerfamiljshus som ser ut som tråkiga klossar. 

Under drygt en mandatperiod var jag ordförande för Folkhälsorådet i Uppsala. Det var mycket givande och viktiga insatser gjordes. Bland annat att uppmana kommunstyrelsen att uppmana Regionatyrelsen att samlat träna på scenariet allvarlig pandemi. Tror du träningen genomfördes? Nej. I rådets arbete fick vi bland annat lära oss om hur viktigt det är att bygga klokt för att människor ska må bra. Det finns en stor mängd forskning om att naturen har läkande kraft på oss människor. Sjuka blir bevisligen fortare friskare. I ett land där alla har rätt till likvärdig vård är det klokt att säkerställa goda boendekvalitéer för alla invånare. Oavsett storlek på bostaden. Bland annat därför måste vi säga nej till Uppsalapaketet som bygger ut Uppsala på ett dåligt och dyrt sätt. 

I nedan avsnitt av SVT Vetenskapens värld framgår det tydligt hur viktigt det är för oss människor att leva i bättre harmoni med naturen än vad till exempel Uppsalapaketet driver fram som nya boendekvaliteter. 

https://www.svtplay.se/video/35585105/vetenskapens-varld/frisk-av-naturen-avsnitt-1?info=visa

Naturens läkande kraft är mycket större än vad vissa stadsplanerare verkar vilja fatta. Eller är problemet med okloka stadsbyggnadsplaner att det är giriga byggherrar och korrumperade politiker som styr?

https://fof.se/artikel/2020/9/besok-i-naturen-laker-kropp-och-sjal/

Nu har jag haft en läkande tid på Råö i en fantastisk naturmiljö. Forskningen stämmer, särskilt när grönskan finns är vår natur själavårdande. Den 11/9 har Uppsalaborna chansen att rösta för en bättre utbyggnad av Uppsala än den Uppsalapaketet erbjuder. Nej tack till Uppsalapaketet och spårväg i Uppsala! Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder en smartare byggutveckling längs befintliga spår. En byggutveckling som inte leder till nya stora utanförskapsområden med massor av ytterligare stora samhällsproblem. Gör om! Gör rätt! Rösta på UP 2022! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar